Το «κανόνι» της Thomas Cook πλήττει και την Ελλάδα

Το «κανόνι» της Thomas Cook πλήττει και την Ελλάδα24.09.2019Ρεπορτάζ

Παγκόσμιο σοκ από την κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού ομίλου στην τουριστική βιομηχανία

Σοκ έχει προκαλέσει διεθνώς η ανακοίνωση της πτώχευσης του κορυφαίου βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, μετά το ναυάγιο των ύστατων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση

χρηματοδότησης.

Η κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού ομίλου του πλανήτη έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις ακόμα και στην Ελλάδα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 600.000 τουρίστες βρίσκονται στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων 150.000 Βρετανών πολιτών ή πελατών, με σημείο εκκίνησης των διακοπών τους το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τη βρετανική κυβέρνηση να οργανώσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία! Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση ναύλωσε 45 αεροσκάφη για τη μεταφορά των επιβατών, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μάτερχορν».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο χθες προγραμματίστηκαν 64 πτήσεις προς τη Βρετανία.

Η Thomas Cook, που ιδρύθηκε το 1841 στο Λέστερ της Βρετανίας, μεταξύ άλλων διαθέτει 200 ξενοδοχεία σε κορυφαία θέρετρα του πλανήτη και τέσσερις αεροπορικές εταιρίες, απασχολεί 22.000 εργαζομένους διεθνώς -εκ των οποίων οι 9.000 εντός Βρετανίας- ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο συνολικός αριθμός των πελατών της ξεπερνά τα 20.000.000! Ο επικεφαλής της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση του ομίλου, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρίας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Η εταιρία καλείτο να βρει 200.000.000 στερλίνες επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μη χρεοκοπήσει.

Οικονομικές δυσχέρειες

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών για το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας του άγριου ανταγωνισμού, αλλά και των συνεπειών του Brexit, που ωθεί μεγάλο αριθμό δυνάμει ταξιδιωτών να αναβάλουν τα σχέδιά τους για διακοπές, περιμένοντας να δουν τι μέλλει γενέσθαι.

Ο βασικός μέτοχος της Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900.000.000 λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200.000.000 λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον όμιλο με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρία δεν θα ήταν βιώσιμη.

Συναγερμός στον ξενοδοχειακό κλάδο για τις επιπτώσεις της πτώχευσης

Την απίστευτη ταλαιπωρία την οποία θα υποστούν οι Αγγλοι -και όχι μόνο- τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας μέσω της Thomas Cook, και κυρίως τα εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, που θα χάσουν τα ξενοδοχεία ανέφεραν στη «δημοκρατία» οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κω και Κέρκυρας ως τις πιο σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η χθεσινή κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού.

«Η Κως είναι από τους προορισμούς που πλήττονται πάρα πολύ από την κατάρρευση της Thomas Cook. Συγκεκριμένα, περίπου το 25% του τουρισμού του νησιού κινείται μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού οργανισμού, οπότε είναι πολύ μεγάλες οι απώλειες.

Γύρω στα 8.000 άτομα βρίσκονται στο νησί αυτή τη στιγμή και περιμένουν κάποιες αποφάσεις για να δούμε τι θα γίνει» αναφέρει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού των Δωδεκανήσων Κωνσταντίνα Σβύνου.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός ότι με την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού οι τουρίστες αναγκάζονται να φύγουν πιο γρήγορα -γι' αυτό, άλλωστε, χθες μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν στα αεροδρόμια πολλών νησιών-, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στις χώρες τους, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι μπορεί να παραμείνουν περισσότερες ημέρες από ό,τι είχαν σχεδιάσει.

«Ως ξενοδόχοι φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή παραμονή των ανθρώπων στο νησί» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Σβύνου.

Σημειώνεται πως στην Κω συγκλήθηκε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη από τον δήμαρχο Θεόδωρο Νικηταρά, προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες προστασίας της εικόνας και της οικονομίας του νησιού. Παράλληλα, ο Δήμος Κω θα ζητήσει με παρέμβασή του στην κυβέρνηση οι συνεργαζόμενες με την Thomas Cook επιχειρήσεις να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν λόγω πτώχευσης της εταιρίας.

Περίπου 3.000 άτομα βρίσκονταν χθες «εγκλωβισμένα» στην Κέρκυρα, περιμένοντας να επαναπατριστούν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Thomas Cook. O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μπάμπης Βούλγαρης σημείωσε ότι το νησί των Φαιάκων αποτελεί μια πολύ μεγάλη βρετανική αγορά και έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, καθώς το «άνοιγμα» στην Thomas Cook είναι πολύ μεγάλο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις θα είναι πολύ δύσκολες την επόμενη ημέρα, γιατί υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα και μεγάλα χρέη, τα οποία ξεκινούν από τις κρατήσεις των προηγούμενων μηνών. Σε μερικά ξενοδοχεία είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα και μερικά ξενοδοχεία που συνεργάζονται αποκλειστικά με την Thomas Cook θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα».

Ωστόσο, ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα στους ξενοδόχους, «γιατί η εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω αυτές τις μέρες θα μας ακολουθήσει. Θέλουμε ευχαριστημένους πελάτες, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα - ήρθαν εδώ για τις διακοπές τους».

Γιώτα Φλώρου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα