Το κόλπο του Κυριάκου στη συνταγματική αναθεώρηση

Το κόλπο του Κυριάκου στη συνταγματική αναθεώρηση12.02.2019ΝΔ

Νέος κύκλος διαμάχης αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με επίκεντρο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Ο κύβος ερρίφθη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνονται σήμερα στη μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης, με τις πληγές να είναι ακόμη ανοιχτές από την ακραία σύγκρουση των περασμένων εβδομάδων λόγω Πρεσπών.

Επειτα από τρεις μήνες συζήτησης και ζύμωσης, ο λόγος δίνεται σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια,

όπου αρχίζει η συζήτηση, με σκοπό να ολοκληρωθεί αύριο αργά το βράδυ με την πρώτη ψηφοφορία. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο διαδοχικές συζητήσεις και ψηφοφορίες, με διάστημα ενός μήνα να τις χωρίζει, επομένως εντός του Μαρτίου θα έχουμε νέο κύκλο συζήτησης και ψήφισης. Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα του 1975 με οποίο καθιερώθηκε ως πολίτευμα η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει αναθεωρηθεί ήδη τρεις φορές, το 1986, το 2001 και το 2008.

Εν προκειμένω, παρά τις επιμέρους διαφωνίες σχεδόν σε όλα τα άρθρα, τελικώς εντοπίστηκαν ορισμένες συγκλίσεις, όπως στο «κατάπτυστο», κατά δήλωση του πρωθυπουργού, άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, το άρθρο περί βουλευτικής ασυλίας, καθώς και εκείνο που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ακόμη και για τα παραπάνω άρθρα, ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη συναίνεση, γεγονός που προμηνύει ότι η αντιπαράθεση θα είναι οξύτατη, μια και σε όσα συμφωνούν επί της ουσίας... διαφωνούν.

Η ουσία άλλωστε κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η κυβερνητική πρόταση για τον πρώτο πολίτη της χώρας προβλέπει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια και, αν εκείνες αποτύχουν, τότε εκλογή από τον λαό. Η παραπάνω πρόταση βρίσκει κάθετα αντίθετη τη «γαλάζια» παράταξη, που ζητά να υπάρχουν τρεις ψηφοφορίες από τη Βουλή, με την τελευταία να απαιτεί μόνο 151 βουλευτές. Γιατί όμως τελικά η Ν.Δ. οδεύει προς υπερψήφιση, αν και διαφωνεί;

«Γαλάζιοι» ελιγμοί
Η Ν.Δ. είχε αρχικώς απειλήσει πως θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα, λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει προς αναθεώρηση το άρθρο 16 περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ωστόσο τελικά φαίνεται ότι θα εγκρίνει κάποιες από τις προαναφερθείσες αλλαγές.
Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε στρατηγική, ώστε να περάσει η διάταξη από αυτή τη Βουλή με 180 ψήφους, με αποτέλεσμα στην επόμενη να χρειάζεται μόλις 151.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν το καλύτερο δώρο για τη Ν.Δ., καθώς -αν τελικώς γίνει κυβέρνηση- θα περνούσε πολύ εύκολα την αλλαγή του επίμαχου άρθρου, επομένως θα εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος για «ατύχημα», να πέσει δηλαδή η κυβέρνηση λόγω της προεδρικής εκλογής το 2020.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστά στον «γαλάζιο» ελιγμό σκοπεύει να υποστηρίξει ότι η σημερινή Βουλή είναι εκείνη που ορίζει την κατεύθυνση προς την οποία θα αλλάξει μια διάταξη, επιχειρώντας έτσι να στριμώξει στη γωνία τη Ν.Δ., δεσμεύοντάς την από σήμερα για το περιεχόμενο των προτάσεων.

Σημειώνεται ότι μεταπολιτευτικά αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αφού πάντοτε η πρώτη Βουλή προτείνει μόνο τα άρθρα προς αναθεώρηση, και όχι το περιεχόμενό τους.

Για το θέμα αυτό αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά τα δύο κόμματα, μια και ήδη χθες, στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αντιπολίτευση διαφώνησε κάθετα με την κυβερνητική πρόταση να συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο και η κατεύθυνση κάθε πρότασης, με το όλο θέμα ακόμη να εκκρεμεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα