Το παράδειγμα της Πολωνίας: Μηδένισε τους φόρους στα βασικά αγαθά

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας οι πολιτικοί ταγοί επικαλούνται κάθε είδους δικαιολογία για να πείσουν ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια μέσω της μείωσης της φορολογίας, οι Πολωνοί πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου απολαμβάνουν μια σειρά εντυπωσιακών μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές βασικών ειδών.

Αντιθέτως στην Ελλάδα έχουμε τον κ. Σκυλακάκη να μας λέει ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να μας πληροφορεί για το

δυσβάστακτο κόστος στον Προϋπολογισμό μιας τέτοιας ελάφρυνσης, που τελικά δεν θα βοηθούσε κιόλας.

Από τον Δεκέμβριο η πολωνική συντηρητική κυβέρνηση προέβη στην πρώτη μείωση του ΦΠΑ και τώρα ήρθε να ολοκληρώσει την παρέμβαση με τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή στην ιστορία του πολωνικού κράτους, σε πλήθος ειδών πρώτης ανάγκης. Από τα βασικά είδη τροφίμων, στα οποία ο ΦΠΑ πέφτει στο 0%, μέχρι τα καύσιμα που πέφτουν από το 23% στο 8% και στα λιπάσματα από 8% σε 0% (για να ενισχυθούν οι αγρότες), η πολωνική κυβέρνηση κάνει μια σαφέστατη προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά στη χώρα από την άνοδο των τιμών, που κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή των φόρων θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022, σε αντίθεση με την τακτική του «μήνα – μήνα» που ισχύει στη χώρα μας όσον αφορά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Προς την ίδια κατεύθυνση με την Πολωνία κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα taxheaven.gr, η Εσθονία εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής περικοπής του ΦΠΑ από 20% σε 9% το 2022. Η Ρουμανία μειώνει την οικιακή ηλεκτρική ενέργεια από 19% σε 5% για το 2022. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 0%. Η Βουλγαρία έχει προτείνει 0% στα τρόφιμα, στο νερό και στην ηλεκτρική ενέργεια από την 1η Απριλίου 2022.

Η Λιθουανία προτείνεται να μειώσει τον ΦΠΑ στο 0% στη θερμική ενέργεια και στο φυσικό αέριο οικιακής χρήσης, καθώς και στα βασικά τρόφιμα έως τις αρχές Μαΐου 2022. Στην Ελλάδα όμως το… συζητάμε με τις Βρυξέλλες!

Keywords
Τυχαία Θέματα