Του χρόνου η απόφαση για τις τριετίες!Μάχη χθες από τη ΓΣΕΕ στο ΣτΕ για να διατηρηθούν. Αμφισβητούν την ισχύ τους ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις

Του χρόνου η απόφαση για τις τριετίες!Μάχη χθες από τη ΓΣΕΕ στο ΣτΕ για να διατηρηθούν. Αμφισβητούν την ισχύ τους ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις04.12.2019Οικονομία

Μάχη χθες από τη ΓΣΕΕ στο ΣτΕ για να διατηρηθούν. Αμφισβητούν την

ισχύ τους ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, με το δικαστικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον ΣΕΒ και στη ΓΣΕΕ να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δύο «αντίπαλοι» έδωσαν το «παρών» χθες στο ΣτΕ και υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους, με τη Γενική Συνομοσπονδία να τάσσεται υπέρ της διατήρησης των τριετιών (τουλάχιστον για όσους είχαν συμπληρωμένη προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012) και τον ΣΕΒ, που άλλωστε προσέφυγε για το θέμα αυτό στο Ανώτατο Δικαστήριο, να εμμένει στην οριστική κατάργησή τους.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της ΓΣΕΕ υποστηρίχθηκε ότι «οι προσαυξήσεις των τριετιών δεν έχουν καταργηθεί, αφού η αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο οριοθετήθηκε νομοθετικά και αφορά μόνο το ελάχιστο ποσό αναφοράς, χωρίς να θιγούν οι διατάξεις των προσαυξήσεων των τριετιών, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά».

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν πριν από λίγους μήνες, υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις για τις τριετίες, που αποτέλεσαν επιπλέον διαχρονικά αντικείμενο ρύθμισης από ΕΓΣΣΕ, έχουν καταργηθεί. Βασική τους θέση είναι ότι η υπουργική απόφαση με την οποία αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός από τα 586 στα 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά, ορίζει ότι «ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο νοείται ως «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Τι υποστηρίζουν

Είναι, επομένως, σαφές για τον ΣΕΒ και τις εργοδοτικές οργανώσεις που συντάσσονται με τη θέση του ότι «οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ισχυαν, δε, με αναστολή για όσους τις δικαιούνταν μέχρι τις 14/2/2012 (έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί κάτω από το 10%). Ισχυαν επίσης με αναστολή έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει».

Τι μέλλει γενέσθαι, τελικά, με τις τριετίες θα αποφανθεί το ΣτΕ μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Η διαδικασία που ξεκίνησε χθες θα συνεχιστεί τις επόμενες 10 ημέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο με την υποβολή υπομνημάτων από τις δύο πλευρές που βρίσκονται σε αντιδικία. Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα