Τραπεζικό σαφάρι στα «κόκκινα» δάνεια τεσσάρων οικογενειών

Τραπεζικό σαφάρι στα «κόκκινα» δάνεια τεσσάρων οικογενειών03.05.2018Οικονομία

Στο στόχαστρο 25 επιχειρηματίες με μη εξυπηρετούμενες οφειλές 9 δισ. ευρώ

Η αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες. Υπό την πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) έχουν μπει στο στόχαστρο 20-25 επιχειρηματίες με συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τέσσερις επιχειρηματικές οικογένειες, οι οποίες δραστηριοποιούνται

στη βαριά βιομηχανία, στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, οι δύο επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 800.000.000 ευρώ, η ξενοδοχειακή επιχείρηση βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια ύψους 400.000.000 ευρώ, ενώ οι δύο επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκινήτου διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 600.000.000 ευρώ. Οι έως τώρα συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες προτείνουν στον επιχειρηματία να πουλήσει μέρος της εταιρίας προκειμένου να διατηρήσει το υπόλοιπο.

Οι υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες όμως αρνούνται τις προτάσεις αυτές, υποστηρίζοντας πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι τιμές έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Εφόσον, πάντως, οι λύσεις περιορισμού της δραστηριότητας με σκοπό τη μείωση του δανεισμού δεν προχωρήσουν, τότε οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε μετοχοποίηση της εταιρίας και στην πώλησή της.

Καθυστερήσεις

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικών ανοιγμάτων που είναι σε καθυστέρηση και η δυσκολία στη διαχείρισή τους δεν είναι μόνο ο τεράστιος όγκος των καθυστερήσεων, αλλά και το γεγονός ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις τράπεζες.
Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών Αρχών προβλέπουν τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κατά 23 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, με στόχο τα επιχειρηματικά ανοίγματα να περιοριστούν από τα 60 δισ. ευρώ στα 37 δισ. ευρώ στα τέλη του επόμενου χρόνου. Με τα σημερινά δεδομένα ο εν λόγω στόχος θεωρείται φιλόδοξος.

Keywords
Τυχαία Θέματα