«Τρέχουν» τα έργα στην Ήπειρο

«Τρέχουν» τα έργα στην Ήπειρο15.01.2020Τέχνες

Η ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου και οι φάκελοι υποψηφιότητας Νικοπόλεως και Ζαγορίου για την UNESCO

Η ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, η προώθηση του φακέλου για την υποψηφιότητα της Νικοπόλεως στην UNESCO -διαδικασία η οποία δεν προχώρησε καθόλου από το 2014- και οι διαδικασίες της προετοιμασίας του φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO -η πρώτη ελληνική στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου- είναι μερικά από

τα θέματα που εξέτασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια τριήμερης περιοδείας στην περιφέρεια. 

«Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον τομέα Πολιτισμού -και όχι μόνο της Ηπείρου- είναι αρκετά πίσω, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός. Οι υπηρεσίες μόνες τους μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση από το υπουργείο Πολιτισμού, χάνεται χρόνος και η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της απορροφητικότητας» επισήμανε η κυρία Μενδώνη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρουσία του γ.γ. Γ. Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου αλλά και του ευρύτερου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Η υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης και αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου ύπερθεν του θεάτρου, καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης για την αναστήλωση του μνημείου. Με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς συζήτησε το θέμα της συνέχισης της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Νικοπόλεως και της επίλυσης αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων του χώρου.

Στα Ιωάννινα επισκέφθηκε την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συζήτησε τη διευθέτηση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης σε ιδιοκτησία της ΕΗΜ. Αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η προγραμματική σύμβαση που αφορά τις παρεμβάσεις στο Κάστρο, ώστε να δημιουργηθεί «Πάρκο Πολιτισμού», να προβληθεί και να αξιοποιηθεί η μοναστική πολιτεία στο νησί, και να αξιοποιηθεί το συνεδριακό κέντρο που έχει δημιουργηθεί από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η υπουργός ενημερώθηκε για την ανάγκη αναβάθμισης του Πάρκου στα Λιθαρίτσια, όπως και για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου στην Καστρίτσα, ενώ έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη άμεσης ένταξης του έργου αποκατάστασης του τζαμιού της Καλούτσιανης, αλλά και στο Οθωμανικό Λουτρό.

Τέλος, η υπουργός ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις στο Ιτς Καλέ. Όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Σούλι. «Είναι η στιγμή, και εν όψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, ώστε το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται, αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα