Τρόμος για «πυρηνικό Αττίλα»

Τρόμος για «πυρηνικό Αττίλα»11.08.2019Άρθρα

Απειλή για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ η κατασκευή του εργοστασίου στο Ακουγιου. Ανησυχία ότι η Αγκυρα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Τεχεράνης και θα μετατρέψει το πρόγραμμα σε στρατιωτικό

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Πυρηνική απειλή για Ελλάδα, Κύπρο

και Ισραήλ συνιστά η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιου της νότιας Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο, καθώς οι τρεις εταίροι της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι Ην. Πολιτείες, γνωρίζουν ότι η πυρηνική τεχνογνωσία που «πουλάει» η Μόσχα στην Αγκυρα δεν θα περιοριστεί στην καθαρά ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, στο άμεσο μέλλον.

Το θέμα συζητείται στις τριμερείς υπουργικές συνόδους Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ενώ η πρόσφατη συμμετοχή και των ΗΠΑ στο σχήμα καθιστά και την Ουάσινγκτον κοινωνό αυτών των ανησυχιών...

Το θέμα ανάγεται (υποχρεωτικά) σε σύγκριση με την εξέλιξη του λεγόμενου «δοκιμίου Ιράν», του οποίου το «ειρηνικό» πυρηνικό πρόγραμμα που είχε αρχικά εξαγγελθεί από την Τεχεράνη εύκολα μετετράπη σταδιακά σε «πυρηνικό-στρατιωτικό», προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στο Τελ Αβίβ.

«Κατά παράλληλο τρόπο, το τουρκικό πυρηνικό πρόγραμμα απασχολεί την Αθήνα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πρώτες χώρες που θα υποστούν τις συνέπειες μιας «πυρηνικής Τουρκίας» στο μέλλον...

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, που συμμετείχε στην πρόσφατη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Αθήνα, ο οποίος στις κοινές δηλώσεις με Χατζηδάκη, Λακκοτρύπη,Φάνον ζήτησε «μαζί (οι τέσσερις) να φθάσουμε σε μία συμφωνία σχετικά με την ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις, στις διάφορες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο... Αντί να είμαστε μόνοι μας, μαζί να αντιμετωπίζουμε έκτακτες ανάγκες. Ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλλά μαζί μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αμβλύνουμε οποιαδήποτε κρίση συμβεί... Επίσης συζητήσαμε το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της ενέργειας»!


Η μακέτα του έργου

Κατά τη διάρκεια της δήλωσης αυτής ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον επικροτούσε με κατάφαση τις απόψεις του Ισραηλινού αξιωματούχου, γνωρίζοντας ότι το πλαίσιο των δηλώσεών του δεν περιοριζόταν στο «πετρέλαιο» και το «φυσικό αέριο» (όπως είπε), αλλά αναφερόταν στις γενικότερες έκτακτες καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια περιοχή ενεργειακών ανταγωνισμών... 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu μετέδωσε ότι η Ρωσίδα γενική διευθύντρια της Akkuyu Nuclear Inc. Αναστασία Ζοτέεβα δήλωσε ότι ο μεταφερθείς εξοπλισμός είναι κομμάτι της πυρηνικής ασφάλειας της εγκατάστασης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η ασφάλεια και η αξιοπιστία ενός πυρηνικού σταθμού καθορίζονται πολύ πριν από την έναρξη λειτουργίας του» και ότι «η εφαρμογή των αρχών πυρηνικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα της υλοποίησης του έργου, καθώς και ο συνεχής έλεγχος των κατασκευαστικών έργων αποτελούν ουσιαστικό μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας».

Αλλα λόγια...

Η Αν. Ζοτέεβα πρόσθεσε ότι το επίμαχο έργο βασίζεται στην εμπειρία κατασκευής και λειτουργίας άλλων εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στον ίδιο τύπο σχεδιασμού και λειτουργούν στη Ρωσία και ότι η συνολική κατασκευαστική του διάταξη είναι συνδυασμός ενεργών και παθητικών συστημάτων που διασφαλίζουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε θέματα σεισμικών διεγέρσεων και μέχρι πόσους τόνους πρόσθετο «φορτίο» πρόκειται ή δύναται να «σηκώσει» η βάση του αντιδραστήρα, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, τάξεως 7+ Ρίχτερ, τον οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις σεισμολόγων, μπορεί να δώσει το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν έχει ολοκληρωθεί η γεωλογική κατάπαυσή του.

Ο καταστροφικός σεισμός στα Αδανα το καλοκαίρι του 1998 (27/6/98), που προήλθε επίσης από το ρήγμα της Ανατολίας, αποτελεί σοβαρό δείγμα ότι η περιοχή, παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων επιστημόνων, είναι επιβαρυμένη σεισμολογικά.

Παρά την ερώτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή και τις παλαιότερες επισημάνσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών (Νικ. Κακλαμάνης, ερώτηση προς την Κομισιόν 10/6/1998), δεν ιδρώνει το αυτί της Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι το πυρηνικό έγκλημα που επιχειρεί η Αγκυρα στο Ακουγιου είναι πολύ μακριά από τις Βρυξέλλες.

Ρωγμές στη βάση του αντιδραστήρα!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των συμφωνιών της τετραμερούς και άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιου, που κατασκευάζεται πλέον με γοργούς ρυθμούς, παρουσιάζει σοβαρότατη τεχνική αστοχία.

Οπως μετέδωσε από το Στρασβούργο ο δημοσιογράφος Ν. Ρούσσος, στις αρχές Αυγούστου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή του Ακουγιου. Στο σκεπτικό του ο Κύπριος ευρωβουλευτής επικαλείται:

α) Αναφορές διακεκριμένων σεισμολόγων ότι το Ακουγιου βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας.

β) Δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί τον επόμενο Μάιο (2020) ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιου παρουσιάζει ρωγμές.

Πρόκειται για το «έδρανο» πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το «σύστημα του αντιδραστήρα», όπως το λεγόμενο «στοιχείο αποκοπής του πυρήνα», που αποτελεί κρίσιμη διάταξη ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού.

Οπως έγινε γνωστό, η διάταξη αυτή έχει φτάσει στην Τουρκία και έχει μεταφερθεί στον χώρο εγκατάστασης, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Akkuyu Nuclear Inc.

Το συγκεκριμένο εξάρτημα, όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις της εταιρίας, είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας εξοπλισμός της Μονάδας-1 (αυτής που κατασκευάζεται) και θα εγκατασταθεί κάτω από το δοχείο πίεσης του πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για μια κωνοειδή δεξαμενή, βάρους 150 τόνων, από χάλυβα υψηλής θερμοκρασίας, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική JSC Tyazhmash, εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή βαρέος εξοπλισμού αντιδραστήρων.

Τα σχετικά δημοσιεύματα και ο θόρυβος στον Τύπο υποχρέωσαν την Akkuyu Nuclear Inc. να συμπεριλάβει στην ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας-1, για τις οποίες προορίζεται ο «συλλέκτης πυρήνα», εκτελούνται σύμφωνα με το σχέδιο και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση του συλλέκτη βρίσκονται σε εξέλιξη...

Είναι φανερό ότι η βάση του αντιδραστήρα σηκώνει τεράστιο φορτίο διατάξεων και συστημάτων, στο οποίο πρέπει να προστεθούν και πιθανές αιφνίδιες καταστάσεις, όπως ένα σεισμικό φαινόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα