Τυρί με πριονίδι, μπίρα με εντόσθια!

Τυρί με πριονίδι, μπίρα με εντόσθια! 16.07.2018Ρεπορτάζ

Τρόφιμα «ζόμπι» καταγγέλλει ο επιστήμονας Νίκος Κατσαρός

Τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με υπερβολική δόση ζάχαρης, παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, πατατάκια με ουσίες που υπάρχουν σε καθαριστικά του μπάνιου... Αυτά είναι μόνο λίγα από τα «δηλητήρια» που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, σύμφωνα με τις σοκαριστικές καταγγελίες που κάνει σε κείμενό του στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», με τίτλο «Ιδού τι τρώμε και με

τη βούλα της Ε.Ε.», ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Νίκος Κατσαρός.

Οι αποκρουστικές λεπτομέρειες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο επιστήμονας δεν σταματούν εδώ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του, εισαγόμενα πορτοκάλια και λεμόνια είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία που πρέπει να αφαιρείται, ενώ κάποιες μπίρες περιέχουν ουσία η οποία προέρχεται από την ουροδόχο κύστη των ψαριών!

Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ή τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δεν θα έπρεπε να ξέρει;» αναρωτιέται εύλογα ο Νίκος Κατσαρός.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα τρόφιμα για τα οποία δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά συστατικά τους. Οπως η κέτσαπ, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό- περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα κόλα, αλλά και το τριμμένο τυρί που είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών για να μη σβολιάζει.

Μια και είναι καλοκαίρι, το παγωτό έχει την τιμητική του. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ καταγγέλλει: «Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν, ως ενισχυτικό γεύσης, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα