Τζελ για τα τραύματα στον κερατοειδή

Τζελ για τα τραύματα στον κερατοειδή27.03.2019Νέα

Πρωτοποριακό βιοϋλικό καταργεί την ανάγκη μεταμόσχευσης, αποκαθιστώντας τις βλάβες στο εσωτερικό του ματιού

Μια πρωτοποριακή κόλλα, που θα μπορούσε να σώσει την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δημιούργησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. H κόλλα μπορεί να επουλώνει τραυματισμούς και αμυχές που προκαλούνται στους κερατοειδείς χιτώνες λόγω λοιμώξεων ή χρήσης φακών επαφής.

Το τζελ περιέχει χημικές ουσίες (φωτοενεργοποιητές) που του επιτρέπουν μόλις εκτεθεί στο φως

να σκληραίνει, επουλώνοντας τα κοψίματα στην επιφάνεια των ματιών και μειώνοντας την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς - που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων. Με τη βοήθεια της γέλης ένας συνηθισμένος τραυματισμός του κερατοειδούς κατάφερε (στο εργαστήριο) να επουλωθεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Το πλεονέκτημα της γέλης είναι επίσης ότι δεν περιορίζεται στην κάλυψη του τραύματος, αλλά προάγει την ανάπτυξη νέου ιστού.

Ως σήμερα οι επιλογές, πλην της μεταμόσχευσης, που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες ήταν περιορισμένες και περιλάμβαναν από χρήση συνθετικών κολλών μέχρι χειρουργική επέμβαση. Οι συνθετικές κόλλες είναι σκληρές, δύσκολες στον χειρισμό τους και δεν ενσωματώνονται καλά στον ιστό του κερατοειδούς, ενώ οι μεταμοσχεύσεις ενέχουν πάντα κίνδυνο απόρριψης ή μόλυνσης. Η γέλη, που ονομάστηκε GelCORE, ξεπερνά όλα αυτά τα εμπόδια.

«Ξεκινήσαμε για να φτιάξουμε ένα υλικό καθαρό, ισχυρά κολλητικό και ικανό να επιτρέπει στον κερατοειδή όχι μόνο να επουλώνει τη βλάβη αλλά και να αναγεννάται. Θέλαμε το υλικό μας να επιτρέπει στα κύτταρα του κερατοειδούς να αναμειγνύονται με τα κολλητικά στοιχεία και να αναγεννώνται δημιουργώντας κάτι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον φυσικό κερατοειδή» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Reza Dana.

Οι δημιουργοί του GelCORE εκτιμούν ότι σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές του προϊόντος, ώστε να βρει τον δρόμο για την αγορά. «Ελπίζουμε ότι αυτό το νέο βιοϋλικό θα μας βοηθήσει να καλύψουμε ένα σημαντικό, υπάρχον κενό στη θεραπεία των τραυματισμών του κερατοειδούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα