«Βαριά ευθύνη για τις παραγραφές»

«Βαριά ευθύνη για τις παραγραφές»05.04.2018Παρασκήνιο

Καταγγελίες για το πώς μπήκαν στο αρχείο υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η ΑΑΔΕ ετοίμαζε κατασχέσεις για μικροοφειλέτες

Τελευταίο μέρος

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου
Ντίνα Ιωακειμίδου

Είναι σε όλους μας γνωστό πως ο κόσμος των φορολογικών - ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα απείχε πάντα πολύ από το να είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Μάλλον το αντίθετο μπορεί να περιγράψει κανείς. Η άσκοπη

ταλαιπωρία των φορολογουμένων ήταν πάντα ένα καθημερινό φαινόμενο και σε αρκετές περιπτώσεις άγγιζε τον παραλογισμό και έφτανε μέχρι την εξουθένωση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από την πολυνομία, τον κατακερματισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε αυτές, τη διαφορετική αντιμετώπιση όμοιων υποθέσεων, καθώς και από τη διασπορά της πληροφορίας [...]. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όμοιες υποθέσεις ελέγχονται με διαφορετική ελεγκτική διαδικασία από το ΣΔΟΕ, τη ΓΓΔΕ (ΔΟΥ και ΚΕΦΟΜΕΠ), το αυτοτελές τμήμα του ΚΕΦΟΜΕΠ υπό τον εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος και την Οικονομική Αστυνομία» περιέγραφε γλαφυρά ο Παναγιώτης Δάνης, πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, σε επιστολή που είχε αποστείλει τον Μάιο του 2015 στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς όλο αυτό το μπάχαλο έπρεπε κάποτε να συμμαζευτεί. Το «σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών υποθέσεων», για παράδειγμα, εμπνεύσεως του κ. Δάνη, που εγκαινιάστηκε τελικά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον Μάρτιο του 2017, ήταν μία εξαιρετική ιδέα, μεταξύ άλλων, και για να μπει τάξη στο φορολογικό χάος. Απλά, όπως εξηγήσαμε σε όλη τη διάρκεια της έρευνάς μας, εάν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, δεν θα είχαν χαθεί όλες οι μεγάλες υποθέσεις φορολόγησης της οικονομικής ελίτ, που τελικά μπήκαν στο ντουλάπι ιδίως μετά την απόφαση του ΣτΕ περί παραγραφής στην πενταετία.

Από όλα τα παραπάνω, όμως, μέχρι την παράδοση των δημοσίων εσόδων στους δανειστές με τη δημιουργία μίας Αρχής που ονομάζεται ανεξάρτητη, γιατί δεν ελέγχεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά μόνο από τα κέντρα των Βρυξελλών, η απόσταση είναι τεράστια.

«Υποβάθμιση»

«Η μάλλον βολική και για πολλούς αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όσων επέτρεψαν εν τέλει χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής να παραγραφούν. Η παρατεταμένη φάση “αναδιοργάνωσης” (επί της ουσίας διάλυση) των υπηρεσιών μας τα χρόνια των Μνημονίων και η συστηματική υποβάθμιση του ΣΔΟΕ οδήγησαν στην παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις στις οποίες αποτυπώνονταν η φοροδιαφυγή και η διαπλοκή της προηγούμενης περιόδου» αναφέρει ο Δημήτρης Μέρκος, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, και συνεχίζει: «Την εξέλιξη αυτή με πλήθος παρεμβάσεων είχε προδιαγράψει ο σύλλογός μας.

Παρεμβάσεις όμως που αγνοήθηκαν ή και συστηματικά επιχειρήθηκε να απαξιωθούν τόσο από την ηγεσία της ΑΑΔΕ όσο και από την πολιτική ηγεσία, η οποία φαντάζει… “ανακουφισμένη” με την απόφαση του ΣτΕ. Απόφαση απέναντι στην οποία (οφείλουμε να επισημάνουμε) επέδειξε απίστευτα αντανακλαστικά συμμόρφωσης και ευθυγράμμισης (αναντίστοιχα με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ, που ακύρωναν περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή η “ανεξάρτητη” (αλλά απόλυτα ελεγχόμενη από τους δανειστές) ΑΑΔΕ προχωρά σε εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για μικροοφειλέτες, ενώ πλήθος ολοκληρωμένων υποθέσεων του ΣΔΟΕ, που με σκανδαλώδη τρόπο μετετράπησαν σε απλά πληροφοριακά δελτία, “αγνοείται”…

Και επειδή προφανώς η εξαγγελθείσα “ολοκλήρωση” των Μνημονίων δεν θα σημάνει και την κατάργηση του μορφώματος αυτού της ΑΑΔΕ και την επαναφορά του ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών στο ΥΠΟΙΚ, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ».

Τέλος, στις αρχές του προηγούμενου μήνα εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσαν τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και έξι δημόσιοι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η σύσταση της ΑΑΔΕ. Οπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Αρχή καταργεί ουσιαστικά στην πράξη βασικές και καθοριστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Μένει πλέον να δούμε τι θα αποφασίσει το ΣτΕ και γι' αυτή την περίπτωση.

Η αναφορά Πιτσιλή για τους φακέλους

Δημοσιεύουμε μέρος της επιστολής που έστειλε ο κ. Γιώργος Πιτσιλής στη «δημοκρατία» με αφορμή την έρευνά μας.
«Σε συνέχεια σχετικής αλληλογραφίας με τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα, το φθινόπωρο του 2016, η ΔΕΔ διαβίβασε καταλόγους με τις πληροφορίες που ζητήθηκαν και ήταν εφικτό να δοθούν εντός των προθεσμιών που τέθηκαν.

Περαιτέρω, η ΓΓΔΕ προσφέρθηκε να αποστείλει αμέσως αντίγραφα των πλήρων φακέλων για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες ζητούντο στοιχεία, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία για όσες τυχόν υποθέσεις υπήρχε συγκεκριμένη ποινική δικογραφία σε εξέλιξη. Παράλληλα, η ΓΓΔΕ διαβίβασε τις πληροφορίες που είχαν σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα και στην εισαγγελέα Διαφθοράς για οποιεσδήποτε ενέργειές της λόγω αρμοδιότητας.

Περαιτέρω, με αφορμή παλαιότερο παρεμφερές δημοσίευμα, η ΑΑΔΕ διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη ΔΕΔ και το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.
Υπηρετώντας τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι πάντοτε στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής για την παροχή κάθε αναγκαίας πληροφορίας και διευκρίνισης».

Φρένο στην «ασυδοσία» της Αρχής

Επίορκοι εφοριακοί και τελωνειακοί δεν θα κρίνονται μόνον από τα πειθαρχικά όργανα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δείχνοντας πως η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ έχει συγκεκριμένα όρια. Συγκεκριμένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε πως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει δικαίωμα να ασκεί ένσταση ή προσφυγή κατά πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και η Αρχή οφείλει να κοινοποιεί σε αυτόν τις εκδιδόμενες σε βάρος υπαλλήλων της σχετικές πειθαρχικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ οφείλει να ενημερώνει τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την πορεία πειθαρχικών υποθέσεων, τη λήψη διοικητικών μέτρων και τη χορήγηση πορισμάτων έρευνας που αφορούν το υπαλληλικό προσωπικό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα