«Βάζουν φωτιά» στο σκηνικό ο πρόεδρος και οι εθνικιστές

«Βάζουν φωτιά» στο σκηνικό ο πρόεδρος και οι εθνικιστές02.10.2018Παρασκήνιο

Ιβανόφ: Ας μην προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα

Με την πλάτη στον τοίχο έχει βρεθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη διάψευση των επιδιώξεών του σχετικά με το δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αντιπολίτευση τον έχει στριμώξει για τα καλά ζητώντας την προσφυγή

στις κάλπες, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αρχίζοντας σήμερα συνομιλίες με τα κόμματα. Ξεκάθαρη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό έλαβε και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος με διάγγελμά του χθες χαιρέτισε την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν της διαδικασίας. «H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Oπως αναγνώρισε ο Ζάεφ, μη μπορώντας να εθελοτυφλεί εις το διηνεκές, η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπάρχει πάντα, είναι όμως «η έσχατη», εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν καταλήξουν σε συμφωνία. «Οι εξελίξεις δεν μπορούν να παγώσουν, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν» δήλωσε σχετικά.

Το κλίμα πάντως για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό δεν είναι καλό. Η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που στερεί από το αποτέλεσμα την πολυπόθητη νομιμοποίηση, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είχε δώσει νωρίτερα το στίγμα, χαρακτηρίζοντας το μέγεθος της αποχής στη διαδικασία του δημοψηφίσματος «ήττα για τη συμφωνία». «Ο λαός σάς κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της συμφωνίας» διαμήνυσε.

Ο Ζάεφ ωστόσο δείχνει να εμμένει στην αρχική θέση του, έχοντας αποφασίσει να μεταφέρει αργά ή γρήγορα τη μάχη για το ονοματολογικό εντός του Κοινοβουλίου. Σταδιακά, εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί το παζλ των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχει μπροστά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, από το αποτέλεσμα των οποίων θα διαφανεί το ενδεχόμενο να πετύχει συμφωνία με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το «μασάζ» που θα ακολουθήσει είναι αναγκαίο, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται από τον νόμο, ώστε να εγκρίνει το Κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η δαμόκλειος σπάθη των εκλογών επικρέμαται πάντως πάνω από το κεφάλι του.

Στην περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα καταστεί μονόδρομος που ο Ζάεφ θα χρειαστεί να βαδίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θεανώ Καρούτα

----

Δεν πήραν είδηση την αποχή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και EE

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε, η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής, όμως η Δύση κάνει πως δεν κατάλαβε τι σημαίνει η απόφαση του 63,09% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών της ΠΓΔΜ να μην πάει να ψηφίσει.

Το «τυράκι» της ευρωπαϊκής και νατοϊκής ενσωμάτωσης φαίνεται πως δεν στάθηκε ικανό να κάμψει τον ευρωσκεπτικισμό των Σκοπιανών, ωστόσο αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα και την ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται για τη μικρή βαλκανική χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε το αποτέλεσμα ως επιτυχία και κάλεσε τους πολιτικούς των Σκοπίων «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους.

«Υποστήριξη»

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ «διάβασε» στη συμμετοχή της τάξης του 36,91% «μεγάλη υποστήριξη στην αλλαγή του ονόματος», προτρέποντας τα κόμματα «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία» για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε όλες τις πλευρές να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα και το Κοινοβούλιο να προχωρήσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή με τις δέουσες διαδικασίες. «Με την πολύ σημαντική θετική ψήφο υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε εξίσου άστοχα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Τέλος, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τις δύο χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα