Βενεζουέλα: Η τελευταία λέξη ανήκει στο στράτευμα

Βενεζουέλα: Η τελευταία λέξη ανήκει στο στράτευμα31.01.2019Ειδήσεις

Οι ένοπλες δυνάμεις (αν και είναι διχασμένες) προσώρας τάσσονται στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο στρατός φαίνεται ότι θα είναι εκείνος που θα παίξει τελικά τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις -που ούτως ή άλλως θα έχουμε σύντομα- στη Βενεζουέλα, είτε παραμείνει ο Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία είτε τα ηνία της χώρας -με

τις ευλογίες βέβαια της Δύσης- περάσουν στα χέρια του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Χουάν Γκουαϊδό.

Και γιατί ο στρατός; Από την πρώτη ημέρα της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το στράτευμα φαινόταν πως τασσόταν υπέρ του σοσιαλιστή Μαδούρο.

Τα γεγονότα, όμως, έτρεξαν και προκλήθηκε φθορά στον ηγέτη της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «στους κόλπους του στρατού να καταγράφεται διχασμός» για το ποια στάση θα πρέπει τελικά να κρατήσει. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις διαβεβαιώσεις που έδινε αρχικά ο υπουργός Αμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο, ο οποίος έγραφε στο twitter: «Ο στρατός μας δεν θα δεχθεί ποτέ έναν πρόεδρο που θα τοποθετηθεί από σκοτεινές δυνάμεις ή παρακάμπτοντας τον νόμο και ο οποίος θα αυτοτοποθετηθεί».

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ένα: μπορεί ο Μαδούρο να στηριχθεί στον στρατό και να κερδίσει τη μάχη εναντίον του Γκουαϊδό;

Ποιος ορίζει το μέλλον

Η πολιτική επιστήμονας Ανα Σόλιτς Λαντιβάρ αμφιβάλλει, δηλώνοντας χθες στην Deutsche Welle ότι «περισσότερο από τα tweets, πρέπει να δούμε την τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός για τη δημοκρατική διαδικασία. Εάν οι ένοπλες δυνάμεις σε αυτή την περίπτωση στηρίξουν τη συνταγματική τάξη, θα μπορούσαν να ζητήσουν άμεσες εκλογές». Παρόμοια είναι η άποψη του πολιτικού επιστήμονα Βόλφγκανγκ Μούνο από το πανεπιστήμιο του Ροστόκ: «Οποιος έχει την υποστήριξη του στρατού ορίζει το μέλλον της χώρας». Και οι δύο επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια στον στρατό στη Βενεζουέλα, κυρίως στα μεσαία στρώματα και στους απλούς στρατιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Λαντιβάρ, «το σίγουρο είναι ότι ο στρατός είναι διχασμένος. Ενα τμήμα του είναι πολύ, πολύ δυσαρεστημένο».

Keywords
Τυχαία Θέματα