Βόμβα για το Μαξίμου οι μετανάστες

Βόμβα για το Μαξίμου οι μετανάστες13.10.2019Άρθρα

Ξεσηκωμός δημάρχων, τοπικών κοινωνιών, βουλευτών απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης
Οργή σε πόλεις, χωριά που γεμίζουν αλλοδαπούς
Συναγερμός σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. για τζιχαντιστές
Άνοιξε η όρεξη του Ερντογάν - Μετά τη Συρία ποιος έχει σειρά;
Ειδικοί αναλύουν στην κυριακάτικη δημοκρατία τους κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Θέση μας: Ο αθάνατος Παύλος Μελάς

Από

τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Σοβαρές ελπίδες για μια νέα πολιτική στο Μεταναστευτικό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου, τρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η κυβέρνηση, την ώρα πάντως που η επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αυξάνει την ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και το πρόβλημα στη χώρα μας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές διαστάσεις.

Η σχετική αισιοδοξία αναπτύσσεται ύστερα και από τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος πέρα από τις δηλώσεις του φέρεται ότι έχει κάνει πλήρη μεταστροφή, εγκαταλείποντας τις άκαμπτες αντιμεταναστευτικές θέσεις του παρελθόντος.

Στη συνάντηση που είχαν, μάλιστα, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ζήτημα της μετανάστευσης εμφανίστηκε πρώτη φορά ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης να βοηθηθεί η Ελλάδα με τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λύσης, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την κατανομή των προσφύγων.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι κρίσιμη, διότι θα αποτυπωθούν οι προθέσεις όλων των πλευρών, ενώ ήδη εκτιμάται ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μάλτα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος.

Επί του παρόντος, από την κυβέρνηση επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση και την ψήφιση εντός του προσεχούς εικοσαημέρου του νέου νομοσχεδίου για το άσυλο. Για τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βασικός στόχος, όπως αναφέρει, είναι από 1ης Ιανουαρίου να γίνει ένα «restart» όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Με δεδομένο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν «επιστραφεί» μόνο 1.800 άτομα, αυτό θεωρείται και το μεγάλο στοίχημα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Για το άμεσο μέλλον, ωστόσο, η εικόνα δεν προβλέπεται να βελτιωθεί, αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ροές έχουν κάπως ανακοπεί σε σχέση με το «τσουνάμι» των προηγούμενων εβδομάδων. Κι ενώ στον Εβρο η φρούρηση θυμίζει «αστακό», στο ανατολικό Αιγαίο τα προβλήματα από επιχειρησιακής πλευράς παραμένουν πολύ σοβαρά.

Όλα αυτά συντελούνται υπό την αίρεση των εξελίξεων στη Συρία και της απειλής του Ερντογάν ότι «θα στείλει» άλλους 3.600.000 πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές χώρες, εάν η εισβολή του χαρακτηριστεί «κατοχή». Σε μια τέτοια περίπτωση η διαχείριση του προβλήματος στη χώρα μας αλλάζει, όπως αναγνωρίζεται, επίπεδο και παίρνει άλλες διαστάσεις.

Ουδείς αγνοεί ότι ο «σουλτάνος» κάνει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, τμήμα του οποίου είναι οι συνεχείς εκβιασμοί προς τη Δύση, με εργαλείο το Μεταναστευτικό. Και το σχέδιο που διακηρύσσει για την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων στη «ζώνη ασφαλείας», όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζει τις περιοχές που θέλει να καταλάβει, κάθε άλλο παρά αποτρέπει τους κινδύνους για μια επανάληψη του 2015. Αντιθέτως, όπως έχει φανεί και από τις πολεμικές επιχειρήσεις των προηγούμενων χρόνων, η αύξηση των ροών είναι πολύ πιθανή, ενώ μεγάλος αριθμός οφείλεται και στις απελάσεις που κάνει το τουρκικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν θέλει να εξαλείψει από τον χάρτη το νέο κουρδικό κράτος, έστω κι αν αυτό οδηγήσει στην κατάρρευση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αλλωστε και τα σχέδια «επαναπατρισμού» Σύρων προσφύγων συναντούν σοβαρές αντιστάσεις.

Παράλληλα υπάρχει το πρόβλημα με τους 12.000 τζιχαντιστές που κρατούνται σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία. Η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατουμένους εντός της «ζώνης ασφαλείας» κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική για τη χώρα μας, γι’ αυτό σήμανε συναγερμός στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα