Βρετανία: Τσουνάμι παραιτήσεων οδηγεί στον βυθό τον Τζόνσον

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του, καθώς πάνω από 30 υπουργοί, υφυπουργοί και σύμβουλοι τον είχαν εγκαταλείψει

«Game over…». Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει έως την τελευταία στιγμή ότι θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, ωστόσο το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Μπόρις Τζόνσον θεωρείται δεδομένο.

Μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των κορονοπάρτι, το ντόμινο των παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον -περισσότερων από 30 στο σύνολο-

φέρνει τον θιασώτη του Brexit προ τετελεσμένων γεγονότων, αν όχι τώρα, στην επόμενη στροφή… Αυτή τη φορά το πλήγμα προήλθε από βασικούς υπουργούς του. Με διαφορά λίγων ωρών παραιτήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας.

Ακολούθησε ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Οι παραιτήσεις δεν συνδέονται με το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Συνδέονται με το «σκάνδαλο Κρις Πίντσερ». Πρόκειται για τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος που ορίστηκε υπουργός από τον Μπόρις Τζόνσον ενώ ήταν υπό έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση. Οντας μεθυσμένος, είχε επιχειρήσει να θωπεύσει δύο άνδρες. Η μομφή στον πρωθυπουργό δεν γίνεται επειδή κάποιος υπουργός του συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα, αλλά επειδή αποδείχθηκε πως ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε την υπόθεση όταν τον όρισε υπουργό.

Ο Τζόνσον νωρίτερα είχε ζητήσει συγγνώμη για την κίνησή του, αλλά δεν έπεισε. Οι παραιτηθέντες υπουργοί εξέφρασαν δημοσίως τις αμφιβολίες τους για την ακεραιότητα του πρωθυπουργού και ενός εκ των αντιπροέδρων του Συντηρητικού Κόμματος. Δύο βουλευτές των Τόρις, μάλιστα, υπέβαλαν επιστολή για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος. Μέσα στο κλίμα πόλωσης, ο Τζόνσον προσήλθε στη Βουλή των Κοινοτήτων με άλλους να τον επευφημούν και άλλους να τον χλευάζουν.

Ο ίδιος, με το γνωστό χιούμορ του, είπε: «Αυτή είναι μία “μεγάλη ημέρα” επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας». Ο Τζόνσον δήλωσε πως θέλει να «συνεχίσει», παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων, για τις οποίες εξέφρασε τη λύπη του. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες είναι να συνεχίζει» σχολίασε. Νωρίτερα, διόρισε τον Στιβ Μπάρκλεϊ στη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, αλλά ακολούθησαν άλλες πέντε παραιτήσεις υπουργών ταυτόχρονα το απόγευμα της Τετάρτης, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη πολιτικά τη θέση του.

Τα βρετανικά ΜΜΕ, πάντως, δεν του χαρίζονται και αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα. «Game over» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «The Times», η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας». Στην «Telegraph», ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ εκτιμά πως ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, διότι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας. Για την «Daily Express», ο Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα δεχόταν ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Κιρ Στάρμερ απάντησε: «Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει». Την ίδια στιγμή, ο Μάικλ Χέζελταϊν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός γνωστός ως υπαρχηγός της Μάργκαρετ Θάτσερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία στη Βρετανία θα σημάνει την αρχή του τέλους και για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα