Ξεδιάντροπη «αντιγραφή» (!) από το (ΒΗΜΑ)

Ξεδιάντροπη «αντιγραφή» (!) από το (ΒΗΜΑ)05.02.2018Παρασκήνιο

Το πρωτοσέλιδο για το σχέδιο Νίμιτς που είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατία» πριν από δέκα ημέρες

Ξαναζεσταμένο φαγητό -και μάλιστα 10 ημερών!- προσέφερε χθες στους αναγνώστες του το «Βήμα της Κυριακής», καθώς φυσικά και οι δεκάδες πρόθυμοι του διαδικτύου που έσπευσαν να το αναπαράξουν.

Με πρωτοσέλιδο «Ολο το σχέδιο Νίμιτς για συμφωνία με τα Σκόπια», η εφημερίδα παρουσίασε επί της ουσίας το ίδιο ρεπορτάζ που είχε πρώτη και αποκλειστικά δημοσιεύσει η «δημοκρατία» στις 24 Ιανουαρίου! «Νίμιτς στην υπηρεσία των

Σκοπίων» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας μας, με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προς τις δύο πλευρές.

«Το σύνθετο όνομα (όποιο κι αν τελικά προκριθεί μεταξύ των «Nova Makedonija», «Ανω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.) συνοδεύεται από αναγκαστική διευκρίνιση της εθνικότητας των πολιτών αυτής της χώρας με περιφραστική περιγραφή της, αλλά και με μονολεκτικό επιθετικό προσδιορισμό» έγραφε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Τάρκας και συμπλήρωνε στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του: «Η περίφραση -για όσους δέχονται το σύνθετο όνομα- ίσως δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα, αφού θα αναφέρεται στον “πολίτη της Νέας (ή Ανω) Μακεδονίας”. Αντίθετα, ο μονολεκτικός προσδιορισμός αφορά μόνο τον “Μακεδόνα”, παρά τη συνοδευτική φόρμουλα ταυτόχρονης διπλής αναφοράς σε “Makedonsko/Macedonian”, η οποία είναι προφανέστατο ότι θα καταλήξει μόνο στο δεύτερο σκέλος».

Ως προς την επίσημη γλώσσα, «η λογική Νίμιτς ακολουθεί το προαναφερθέν μοντέλο για τους πολίτες. Η Ελλάδα καλείται να αποδεχθεί τη γλώσσα Makedonski/Macedonian, που δεν υπήρχε ποτέ και δεν υπάρχει!». Ως προς την απαράδεκτη «διπλή ονομασία», αυτή η ιδέα «αναπαράγεται, καθώς ο κ. Νίμιτς επιμένει στη δυνατότητα εσωτερικής χρήσης της», σημείωνε το κείμενο της «δημοκρατίας», που εμπεριείχε κάθε λεπτομέρεια των προτάσεων Νίμιτς, αλλά και των προεκτάσεών τους:

Ο κ. Νίμιτς φέρεται ότι επιμένει πως ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως η υιοθέτηση μέτρων αμοιβαίου σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε πλευράς και συμφωνιών μη αποκλειστικότητας του όρου «Μακεδονία» για εμπορικές και άλλες χρήσεις, μπορεί να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και, πάντως, μετά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή και στην Ε.Ε.

Φυσικά, καμία έκπληξη πλέον δεν προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστοι αναπαρήγαγαν και σχολίασαν το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» της 24ης Ιανουαρίου, ενώ ξαφνικά χθες ανακάλυψαν δήθεν πρωτογενή είδηση στο «Βήμα της Κυριακής»...

Keywords
Τυχαία Θέματα