«Ξεσκονίζει» ο βοριάς την ατμόσφαιρα

«Ξεσκονίζει» ο βοριάς την ατμόσφαιρα27.03.2018Ρεπορτάζ

Υποχωρεί ήδη το «σύννεφο» από την Αφρική, που «έπνιξε» και χθες ολόκληρη τη νότια Ελλάδα

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Aνάσα» θα πάρει από σήμερα η χώρα μας από το πέπλο της αφρικανικής σκόνης που είχε σκεπάσει πολλές περιοχές όλες τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, δημιουργώντας τοπία που θύμιζαν Σαχάρα, καθώς και μια βαριά και αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ήδη από χθες η αφρικανική σκόνη έχει αρχίσει να υποχωρεί και η αραίωσή της θα γίνει περισσότερο

αισθητή τις επόμενες μέρες, με τους ανέμους που θα επικρατήσουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως διαφορά στην ατμόσφαιρά της έχει αρχίσει να βλέπει ήδη η Κρήτη, καθώς η ενίσχυση των ανέμων από το βράδυ της Κυριακής οδήγησε στη σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου. Μάλιστα, κανονικά λειτούργησαν χθες και τα σχολεία στο Ρέθυμνο, ύστερα και από τις σχετικές εντολές που παρείχαν οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού σχετικά με την αφρικανική σκόνη και την έκθεση των μαθητών σε αυτήν. Στο νησί είχε παρατηρηθεί ρεκόρ συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, ειδικά την περασμένη Πέμπτη. Η έξαρση του φαινομένου τη συγκεκριμένη μέρα μετέτρεψε την Κρήτη σε ένα μέρος απόκοσμο, με σχεδόν μηδαμινή ορατότητα, με τους κατοίκους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ όσοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν από μαντίλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Κολυδάς, φέτος η αφρικανική σκόνη επισκέφτηκε την Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, αφού το φαινόμενο καταγράφηκε τον Μάρτιο και όχι τον Απρίλιο, όπως γίνεται συνήθως. Πάντως, η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες, καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται στην Ελλάδα περίπου πέντε έξι περιστατικά, τα οποία διαρκούν συνήθως μια δυο μέρες.
Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας είχε σημειωθεί πριν από 13 χρόνια και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου 2005.

Πνευμονολόγος: Πιο τοξικό το νέφος των καυσόξυλων

«Είναι πολύ πιο επικίνδυνο το νέφος από τα καυσόξυλα που καίνε τον χειμώνα στις πόλεις και το παθητικό κάπνισμα από ό,τι η αφρικανική σκόνη».
Με αυτά τα καθησυχαστικά λόγια ο πνευμονολόγος δρ Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard University και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, εξηγεί στη «δημοκρατία» ότι το νέφος από την Αφρική δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, εμφύσημα, αναπνευστική ανεπάρκεια, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ή να μην κάνουν γυμναστική έξω μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται. Σκεφτείτε: Εάν επισκεφτούμε τη Σαχάρα, θα πάθουμε κάτι τοξικό; Οχι. Ε... τώρα που ήρθε η Σαχάρα σε εμάς πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που θα μπορούσαμε να επισημάνουμε είναι ότι η αφρικανική σκόνη είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα πιο συχνό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σ' αυτό μάλλον φταίει και πάλι ο άνθρωπος, με τις αρνητικές παρεμβάσεις που κάνει στη φύση».

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Συστήνει, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.
Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα