Υφεσιακό τσουνάμι 9,7% προβλέπει η Κομισιόν

Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτιμούν οι Βρυξέλλες, που βλέπουν 1.000.000 ανέργους στη χώρα

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της αγοράς δεν θα είναι δραματικές, οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραπέμπουν σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Η Ελλάδα στη μετά κορονοϊό

εποχή θεωρείται ότι θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες στην οικονομία και στην απασχόληση μεταξύ του συνόλου των κρατών-μελών της ευρωζώνης, με τον αριθμό των ανέργων να αναμένεται ότι θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 230.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 9,7% το 2020, ενώ κατά μέσο όρο στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης θα κυμανθεί στο 7,7%. Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της «ζώνης του ευρώ» λόγω της δομής της (τριτογενής τομέα υπηρεσιών, με τον τουρισμό να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) και θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις αποπληθωρισμού.

Ενδεχόμενο

Οι επενδύσεις στη χώρα θα μειωθούν κατά 30% και η ανεργία θα αυξηθεί στο 19,9%, από 16,4% που ήταν τον Ιανουάριο 2020. Εάν η πρόβλεψη της Κομισιόν επιβεβαιωθεί, τότε ο αριθμός των ανέργων, από περίπου 767.000 άτομα, θα φτάσει στο 1.000.000 άτομα!

Σημειώνεται ότι με βάση ανάλυση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (στις 15 Μαρτίου 2020), ο αριθμός των ανέργων λόγω της κρίσης θα παρουσιάσει αύξηση από 100.000 έως 450.000 άτομα.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν παραπέμπουν σε μια βελτίωση του κλίματος το 2021. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι του χρόνου θα υπάρξει αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 7,9%, έναντι 6,3% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, ενώ οι επενδύσεις, από τη φετινή κατρακύλα, θα παρουσιάσουν 33% άνοδο.

Πάντως, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκη Επιτροπή κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας. «Λαμβάνει», όπως υποστήριξαν, «υπόψη ένα μέρος των μέτρων στήριξης της οικονομίας και δεν συνυπολογίζει τις θετικές επιπτώσεις από τη ρευστότητα που θα παρασχεθεί με εγγυοδοτικά προγράμματα, ύψους 7 δισ. ευρώ».

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Δεν πείθουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα περάσει χωρίς να βραχεί από την κρίση. Οι χθεσινές δυσοίωνες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες φέρνουν τη χώρα πρωταθλήτρια της επερχόμενης ύφεσης, προκάλεσαν στην Αθήνα ορυμαγδό αρνητικών αντιδράσεων.

Με άκρως ειρωνικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ανεπισήμως: «Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζομένους και επιχειρήσεις».

Με σκληρή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στην προσωπική του επιλογή. Διότι, αν και κυνική, είναι συνειδητή του επιλογή να αντιμετωπιστεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Και στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί».

«Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας παραμένει ίδιος» αντέτεινε αμήχανα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας. «Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και αμφισβητούν ευθέως τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για 4,7% ύφεση» τόνισε το Κίνημα Αλλαγής, προτείνοντας ενδιάμεσο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας και του τουρισμού.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση υπογράμμισε απαισιόδοξα χωρίς περιστροφές: «Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία καταρρέει, αφού η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα και αποφάσεις παίρνει ούτε συγκεκριμένο σχέδιο υλοποιεί, παρά το μόνο που υπάρχει στο μυαλό της είναι οι πρόωρες εκλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα