Υποχρεώθηκε σε σύγκληση της Ιεραρχίας

Υποχρεώθηκε σε σύγκληση της Ιεραρχίας10.11.2018Πρόσωπα

Ο σάλος οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εντονα ενοχλημένο το Φανάρι, αιχμές Ανθιμου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερωνύμου για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Η έντονη δυσαρέσκεια μητροπολιτών αλλά και του απλού κλήρου για τη... φιέστα στο Μαξίμου φαίνεται πως οδήγησε σε επίσπευση των διαδικασιών για τη

σύγκληση της Ιεραρχίας, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «βράζει», καθώς δεν είχε καμία ενημέρωση.

Ο κ. Ιερώνυμος θα προχωρήσει νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν σε σύγκληση της Ιεραρχίας, του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στους μητροπολίτες και τις αντιδράσεις στον χώρο των κληρικών.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα των συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου. Η συνεδρίαση θα αρχίσει με εισήγηση του κ. Ιερωνύμου. Την ίδια στιγμή, έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια από το Φανάρι σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν για τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συμφωνία των 15 σημείων.

Κάλεσαν την πρόξενο

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να της ζητήσει εξηγήσεις αλλά και ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έσπευσε στο Φανάρι, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τέλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δήλωσε χθες αναφερόμενος στη συμφωνία ότι «κόστισε πάρα πολύ στον μακαριότατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό».

Παράθυρο Γαβρόγλου για αλλαγές στο «deal»

Την άποψη ότι η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου είναι ένας «προωθητικός συμβιβασμός» ο οποίος σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα σημεία συμφωνίας που παρουσιάστηκαν οδηγούν όχι μόνο στην καθιέρωση του πολιτικού όρκου, αλλά και στην «περίφημη» ουδετεροθρησκία την οποία προτείνει άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου άφηνε να εννοηθεί ότι δεν είναι απολύτως σύμφωνος με τη… διευθέτηση που έγινε.

Oπως είπε χαρακτηριστικά, από το βήμα της Βουλής, η συμφωνία είναι «ένας οδικός χάρτης» και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα «που πρέπει να λυθούν». Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που μίλησε για συμφωνία «real estate», ζητώντας την εξαίρεση της Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, διευκρίνισε ότι συμμερίζεται, ως υπουργός της κυβέρνησης, πλήρως την πολιτική που χαράσσουν ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ομολόγησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «κενά» στην πρώτη συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. «Είναι σοβαρά θέματα αυτά που θίξατε και πρέπει να λυθούν» όπως είπε επί λέξει, αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας για την κυβερνητική στάση σχετικά με την πρόταση Κεγκέρογλου.
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τους ιερείς, διαβεβαιώνοντας ότι αναφορικά με τη μισθοδοσία, αλλά και την περίθαλψή τους, «είναι απολύτως προφανές ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή», όπως τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα