Ζαλισμένη η κυβέρνηση από το φιάσκο στις Βρυξέλλες

Μισόλογα Κουμουτσάκου στη Βουλή και ομολογία πως «δεν ήταν απολύτως αυτό που ζητούσε η χώρα» στη Σύνοδο Κορυφής

Aπολύτως εκτεθειμένη παραμένει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τις προφάσεις εν αμαρτίαις προκειμένου να δικαιολογήσει το ηχηρό «χαστούκι» της Συνόδου Κορυφής. Απαντώντας στις επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τα ανύπαρκτα αποτελέσματα της συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ισχυρίστηκε στη Βουλή πως «το ζητούμενο

δεν είναι το μαστίγωμα της Τουρκίας, αλλά να οδηγηθεί σε διάλογο με συγκεκριμένο περιεχόμενο», ομολογώντας ταυτοχρόνως πως «δεν ήταν απολύτως αυτό που ζητούσε η χώρα» και καλώντας την Ευρώπη να ανασχέσει τη νεοοθωμανική πολιτική της Αγκυρας.

«Οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας», υποστήριξε, «οφείλουν να δουν καθαρά την κατάσταση των πραγμάτων», σημειώνοντας πως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι συνειδητή στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας, «το Ανατολικό Ζήτημα στον 21ο αιώνα», όπως το αποκάλεσε, μιλώντας για απόπειρα του «σουλτάνου» να ανακάμψει σε περιοχές που θεωρεί πρώην οθωμανικά εδάφη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μάλιστα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε για «απόπειρα δολιοφθοράς» της εθνικής προσπάθειας, προκαλώντας την αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ), που μίλησε για «προκλητική και αυθάδη τοποθέτηση», μετά τη διπλωματική ήττα στη σύνοδο, ενώ και ο Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γύρισε με άδεια χέρια και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής», καταλογίζοντας μάλιστα στον αναπληρωτή υπουργό «μαύρη προπαγάνδα για τη “Γαλάζια Πατρίδα” του Ερντογάν».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνέχισε τις αστείες δικαιολογίες, επιμένοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έκανε ένα ακόμη βήμα» στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο ίδιος πανηγύρισε επειδή η Ευρώπη καταδίκασε, όπως είπε, την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση. «Ολα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως από όσο θα θέλαμε. Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά», όπως ισχυρίστηκε.

Ο Συρίγος έσπευσε να νομιμοποιήσει τις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις

Ερωτήματα προκαλεί η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ., καθηγητή Αγγελου Συρίγου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι «η Τουρκία έχει νομικές βάσεις για να διεκδικεί αποστρατιωτικοποίηση».

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «πράγματι υπάρχουν δύο διεθνείς συνθήκες που ορίζουν αποστρατιωτικοποίηση και ειδικό καθεστώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εμείς λέμε ότι δεν συζητάμε θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως νησιών. Οι Τούρκοι, λοιπόν, λένε διάλογος χωρίς όρους για να συζητήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών». Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε: «Είναι ένα σημείο στο οποίο θεωρούν ότι έχουν νομικές βάσεις. Γιατί πράγματι υπάρχουν δύο διεθνείς συνθήκες που ορίζουν πλήρη αποστρατιωτικοποίηση στα Δωδεκάνησα και ειδικό καθεστώς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία. Οπότε σου λέει: “Εχει κι εμείς κάτι να πατήσουμε. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε;”»

Μήνυμα

Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε: «Το μήνυμα που πέρασε η Γερμανία προς την Τουρκία είναι “εγώ είμαι εδώ για εσένα”. Και αυτό ήθελε να περάσει». Μάλιστα, εξήγησε ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς μπορεί η Ε.Ε. να μην έχει στρατηγική για το ζήτημα της Αγκυρας, αλλά η Γερμανία έχει.

«Θέλει να είναι ο διαμεσολαβητής της Τουρκίας προς τη Δύση. Βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία και η Αμερική είναι απέναντι. Η Βρετανία ασχολείται με το Brexit. Η Γερμανία έχει βρει το “κενό” για να είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Τουρκίας με τη Δύση» τόνισε ο κ. Συρίγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα