Ζητείται σύμβουλος με μισθό (!) 200.000 € να πουλήσει τη ΔΕΗ

Ζητείται σύμβουλος με μισθό (!) 200.000 € να πουλήσει τη ΔΕΗ07.12.2017Οικονομία

Διαγωνισμός-εξπρές από το ΤΑΙΠΕΔ για τον άνθρωπο που θα μεταβιβάσει το 17% της δημόσιας επιχείρησης

Από τον
Φώτη Κόλλια

Με προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών βγήκε ο διαγωνισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου στην πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Η προκήρυξη ήταν άλλη μία μνημονιακή

υποχρέωση και έρχεται να συμπληρώσει τους συμβούλους για την πώληση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στις άλλες ενεργειακές εταιρίες (ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια). Προτού, πάντως, προσληφθεί ο σύμβουλος που θα καταθέσει τις προτάσεις του για τον τρόπο που θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ (αντί παχυλότατης αμοιβής περί τα 200.000 ευρώ), κυκλοφόρησε ότι αυτό θα γίνει μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Διά της συγκεκριμένης οδού θεωρούν όσοι αφήνουν να διαρρεύσει το συγκεκριμένο σενάριο ότι θα αποφευχθεί ο… εξευτελισμός της ΔΕΗ, καθώς το 17% κοστίζει με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία μόλις 55.000.000 ευρώ, δηλαδή ψίχουλα! Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία της χώρας αποτιμάται σήμερα κοντά στα 450.000.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης του 40% του χαρτοφυλακίου λιγνιτικών μονάδων η αξία της επιχείρησης αναμένεται να συμπιεστεί περαιτέρω, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε κάποιο άλλο μέτωπο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η προσπάθεια για την πώληση του 17% θα τρέξει παράλληλα με την απόπειρα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Δηλαδή θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο πώλησης του 17% ως τον Ιούνιο, ώστε να βγει στις αγορές ως το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του στρατηγικού συμβούλου έχουν, πάντως, προθεσμία ως την επόμενη Τρίτη για να καταθέσουν υποψηφιότητες.

Οσο για τις άλλες δύο ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ., θα πρέπει να περιμένουμε το ξεκαθάρισμα του τοπίου, ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, ενώ θα αυξήσει το ποσοστό της στην ΕΠΑ Αττικής, αφού αποχωρεί η Shell, η οποία σήμερα ελέγχει το 49%.

Keywords
Τυχαία Θέματα