Eνας γκαζιέρης από τον 19ον αιώνα υποδέχεται κάθε Κυριακή τους επισκέπτες στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Eνας γκαζιέρης από τον 19ο αιώνα, υποδέχεται κάθε Κυριακή τους επισκέπτες στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, στην «καρδιά» του εργοστασίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ), συνομιλεί μαζί τους και τους περιγράφει τη δουλειά του στους φούρνους, εξηγεί τι είναι ο φανοκόρος και πώς δουλεύει μια σέσουλα, ενώ φτυαρίζει μπροστά τους τον λιθάνθρακα και απολαμβάνει την συντροφιά τους την ώρα του κολατσιού του.
«Oλα αυτά είναι ένα θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους που θα ταξιδέψουν

στην χρονοκάψουλα και με έναν βιωματικό τρόπο θα μάθουν τα πάντα για την ιστορία του εργοστασίου Φωταερίου» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μουσειολόγος, μουσειοπαιδαγωγός του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, Δέσποινα Ανδριοπούλου.
«Η ιστορία του παλιού εργοστασίου αναβιώνει μέσα από την ερμηνεία του ηθοποιού Χρήστου Χριστόπουλου o οποίος μεταμορφώνεται σε εργάτη και μπαίνει σε εκείνη την εποχή. Στην ουσία οι επισκέπτες θα περιηγούνται μόνοι τους στον χώρο του μουσείου και ξαφνικά εκεί που θα βρίσκονται σε κάποιον διάδρομο θα βλέπουν τον γκαζιέρη ο οποίος θα ερμηνεύει προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων του εργοστασίου που υπάρχουν στα αρχεία του μουσείου, αλλά και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου», λέει η κ. Ανδριοπούλου.
Με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ανδριοπούλου οι επισκέπτες θα μάθουν πώς ακριβώς δούλευε ένας γκαζιέρης, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.
Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», ενώ το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέα Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014.
Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου κοστίζει 1 ευρώ και η διάρκεια του δρώμενου θα είναι 15 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται 3 φορές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 13.30 τις οκτώ Κυριακές, από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα