Αλ. Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»
Πρωτοβουλία εμβληματική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Αιγάλεω.
Μίλησε για «νέο θεσμό που αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν άρεσε σε κάποιους ιδιαίτερα: «Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση,
Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς, τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα».
Υπογράμμισε ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, που προστατεύεται σε αυτή τη χώρα από το ίδιο της το Σύνταγμα, αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό.
Μιλώντας για τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα των δύο Ιδρυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, για να τονίσει ότι «αυτό ακριβώς θεραπεύει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
«Αναγνωρίζει», είπε, «την ακαδημαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στα δύο Ιδρύματα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου έγινε έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίθετα με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης. Ταυτόχρονα, είπε, υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.
Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό».
Σημείωσε ότι «αποτελεί παρακαταθήκη και σπόρο ανάπτυξης του πολυτιμότερου αγαθού, των ίδιων των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «αποτελεί μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η περίπτωση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «δεν είναι μια περίπτωση τεχνητής δήθεν ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001».
Είπε ότι εκείνη ήταν μια εντελώς επικοινωνιακή κίνηση, η οποία πρόσθεσε ένα «Α» στον τίτλο των ΤΕΙ και τα έκανε ΑΤΕΙ, «σαν η τότε πολιτική ηγεσία να έβγαλε με αυτά τα μικρά «βαφτίσια» την υποχρέωσή της απέναντι στα παιδιά που σπούδαζαν στα ΤΕΙ και στους διδάσκοντες των ιδρυμάτων».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους «κόπτωνται» για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, προκειμένου να βρουν κάτι να πουν για το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ότι «με δική τους ευθύνη πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα».
Αντίθετα, υπογράμμισε, αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές «για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ».
Από το Αιγάλεω, ο Αλ. Τσίπρας «θύμισε» ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, «τα στελέχη της οποίας επαίρονται για την αριστεία», είχε καταργήσει την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια.
«Δεν αρκούσε η διαρκής υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Επρεπε να τους απαγορευτεί και η δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο», σχολίασε. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση επειδή δεν πιστεύει «στις δήθεν πεφωτισμένες ελίτ που κινδυνεύουν από την επαφή με την λεγόμενη κατά άλλους «αδαή πλειοψηφία», επαναφέραμε τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ξεκινούν την υλοποίησή τους με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «δεν γίνονται όμως ξεκομμένα από τον συνολικότερο σχεδιασμό και την νέα εποχή για την χώρα μας που ανοίγεται τους επόμενους μήνες με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης».
Σημείωσε ότι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης. Επισήμανε ότι η μνημονιακή περίοδος σημαδεύτηκε από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ και πως ήρθε ή ώρα αυτός ο κύκλος να φτάσει στο τέλος του.
Ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης σημείωσε το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους «εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια».
«Προχωράμε λοιπόν, με πρώτο βήμα την ίδρυση εδώ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, βαδίζοντας στις διαχρονικές αξίες που υπηρετούμε: Τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της παροχής δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης για όλους».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Αιγάλεω για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτόν τον στόχο προχωράμε όλοι μαζί, με όραμα, σχεδιασμό, συναίνεση και δημοκρατία». Με μοναδικό στόχο, όπως είπε, την αναγέννηση της παιδείας στην χώρα μας, «χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις απέναντι στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ στην Ελλάδα». «Το αύριο το τόπου μας περνά μέσα από την εκπαίδευση», τόνισε.
«H δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, που προστατεύεται σε αυτή τη χώρα από το ίδιο της το Σύνταγμα, αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό. Και όπως όλα αυτά τα αγαθά εμπεριέχει το στοιχείο της ισοτιμίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Αιγάλεω.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όλοι και όλες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση, όλες και όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος κοινωνικής καταγωγής οφείλουν να έχουν τις ίδιες δυνατότητες, ώστε με τη σκληρή δουλειά και την επιμονή, να καταφέρουν να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους ώστε να ζήσουν μια ζωή δημιουργικότερη, μια ζωή αξιοπρεπή».
Κ. Γαβρόγλου: Το πλαίσιο μέσα από το οποίο προέκυψε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Το πλαίσιο μέσα από το οποίο προέκυψε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), περιέγραψε ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην εκδήλωση για την ίδρυση του ιδρύματος, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω.
Ο κ. Γαβρόγλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και έκανε λόγο για «αχαρτογράφητους χώρους». Μάλιστα, ανέφερε ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για τη διοικούσα επιτροπή, που έχει αναλάβει τη διοίκηση του ιδρύματος τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του.
Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συνέργειες που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. «Υπάρχουν ΤΕΙ που έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο. Οι συνέργειες με τα πανεπιστήμια θα γίνουν με τα καλά τμήματα, που έχουν προοπτικές. Θα δούμε για εκείνα που έχουν κλείσει τον κύκλο τους, τι ρόλο θα έχουν στο νέο εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου και υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για να χαθούν θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση για το σχέδιο νόμου που θα αφορά στη συνέργεια μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, που θα δει τις επόμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας.
Ακόμη, μίλησε για τις διετείς δομές στα πανεπιστήμια, που θα ξεκινήσουν από το ΠΔΑ, ως «έναν ακόμη τρόπο ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης» και ευχαρίστησε τους δημάρχους της περιοχής της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι «έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένες παροχές, μακριά από διαπλοκές».
«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και ελπίζω σε έναν χρόνο να κάνουμε μία αντίστοιχη συνάντηση και να έχουμε να πούμε πολλά» κατέληξε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ανοίγοντας την εκδήλωση, χαιρέτησε την ίδρυση πανεπιστημίου στην «πίσω αυλή του λεκανοπεδίου» και τον καθορισμό της έδρας του στον Δήμο Αιγάλεω.
Ο κ. Μπίρμπας υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί ως προτεραιότητα από το νέο πανεπιστήμιο η εξωστρέφεια, ώστε «να βλέπει τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, για την αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων» και να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής, ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, σημείωσε ορισμένα «πρωτοποριακά σημεία» που συνοδεύουν την ίδρυση του ΠΔΑ, όπως το ότι ιδρύθηκε μέσα σε εννέα μήνες από την εξαγγελία του, ότι ο υπουργός έκανε «μικροχειρουργικές παρεμβάσεις» κατά τη διαδικασία, αλλά και την αναβάθμιση κλάδων.
Την ίδια ώρα, δεκάδες φοιτητές διαδήλωναν -υπό την επίβλεψη αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ- λίγα μέτρα μακριά από το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αιγάλεω, κατά της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι φοιτητικές ενώσεις διαμαρτύρονταν για τις καταργήσεις τμημάτων που «φέρνει» η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, πράγμα που, όπως έλεγαν, θα οδηγήσει στη μείωση των εισακτέων και για το ότι πολλοί φοιτητές θα είναι «στον αέρα» από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς τα πτυχία τους δεν αντιστοιχούν σε κάποια σχολή του ΠΔΑ. Ακόμη, διαμαρτύρονταν για τα διετή προγράμματα σπουδών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν «χτύπημα» στο ενιαίο πτυχίο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τράπεζα Πειραιώς: Ανακοίνωση
- Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις στο Αιγαίο λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ
- Bloomberg: Έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος για πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς
- Επιμένει το ΔΝΤ για μείωση αφορολογήτου - Ποιοι θα χάσουν
- Προσοχή: Η νέα «παγίδα» της ΑΑΔΕ σε όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι
- Δώρο Πάσχα: Ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται
- Αλ. Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»
- Δώρο Πάσχα: Πότε πρέπει να καταβληθεί και πώς υπολογίζεται
- Συρία: Τουρκικός κλοιός γύρω από την Αφρίν
- Τράπεζα Πειραιώς: Στα €1,6 δισ. η επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Αλ. Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»
- Α. Μέρκελ: «Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας και κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών η νέα κυβέρνηση»
- Διεθνής διάκριση για την έκθεση «Ενας κόσμος συναισθημάτων, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.»
- Σταθερό το ποσοστό ανεργίας στο 5,5% για τις χώρες του ΟΟΣΑ
- Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Αλ. Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»
- Α. Μέρκελ: «Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας και κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών η νέα κυβέρνηση»
- Σταθερό το ποσοστό ανεργίας στο 5,5% για τις χώρες του ΟΟΣΑ
- Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
- Διεθνής διάκριση για την έκθεση «Ενας κόσμος συναισθημάτων, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.»
- Το μη συναινετικό διαζύγιο ΕΕ – Αγγλίας θα κοστίσει επιπλέον 58 δισ. λίρες
- Σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο
- Ανησυχία για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην ελληνική μεταλλουργία
- Η «μετά το πρόγραμμα» εποχή θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου
- Λ. Φελντ – «σοφός» της οικονομίας: Ολα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από το 2015 ξοδεύουν και πάλι περισσότερα χρήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
- Εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εσωτερικών
- Τράπεζα Πειραιώς: Στα 1,6 δισ. ευρώ η επίπτωση από το ΔΠΧΠ9
- Στη Θεσσαλονίκη η 8η Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
- Θετικά μηνύματα για αύξηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2018
- Eurobank: Στα €186 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2017
- Ο Τσίπρας δεν τολμάει να τιμωρήσει μόνο τον Σαββίδη. Είναι όμηρος των συμφερόντων
- Πατάτες «αντιναχτές»: Μια νόστιμη κυπριακή συνταγή με κρασί και κόλιανδρο
- Προβληματική η είσοδος στην πλατφόρμα αιτήσεων του νέου «Εξοικονομώ»
- Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο