Αλέκος Κυραρίνης: Έργα με θεματικές αναφορές στη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Ο Αλέκος Κυραρίνης είναι από την νέα γενιά ζωγράφων που προτιμούν οι συλλέκτες. Με καταγωγή από την Τήνο, εργάστηκε τα πρώτα χρόνια με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997, όπου φοίτησε με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Συγκρατημένος, σοβαρός και προσηλωμένος στη ζωγραφική,

τα έργα του Κυραρίνη έχουν χριστιανική απόχρωση. Οι εικονογραφικές επιλογές , φορτισμένες με μια προσωπική σημειολογία, φέρουν τα εμβληματικά γνώριμα διακριτικά θεματικών αναφορών από τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη και κινούνται γύρω από τον εικονογραφικό υπαινιγμό του καλού. Ο ζωγράφος ταγμένος ενάντια στο εσωτερικό σκότος, δημιουργεί έργα αφιερωματικά που αποβλέπουν στο αντάλλαγμα της ευχής από τον Θεό και τους Αγίους μας.
Πίσω από τον συμβολικό τίτλο της τρέχουσας έκθεσής του «Υπέρ Ευχής», ο Κυραρίνης αναδεικνύει την πνευματική σημασία του προσευχόμενου που «κινείται» προς τον Θεό, και παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά στην Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, στο Σύνταγμα.
Τα έργα του, καλοδουλεμένα ως επί το πλείστον αυγοτέμπερες σε ξύλο με προετοιμασία, δοσμένα σε ένα απόλυτα σύγχρονο εικαστικό ύφος.
Όπως ο ίδιος μας ανέφερε: «Στην έκθεση αυτή παρουσιάζω δώδεκα μικρά έργα. Στα έργα αυτά παριστάνω μία κεντρική μετωπική φιγούρα , η οποία προσεύχεται ενώ περιστοιχίζεται από δράκους, δέντρα ,παγώνια και άλλα πρωτοχριστιανικά σύμβολα. Όπως ακριβώς και ο προσευχόμενος «κινείται» προς τον Θεό , έτσι και εγώ , ταυτίζομαι και δέομαι. Στο μέλλον θα επιμείνω σε αυτά τα οποία θεωρώ ότι υποστηρίζουν εκ θεμελίων, την διαυγέστερη αφετηρία της εργασίας μου. Δηλαδή τη σύνοψη των προθέσεων μου σε έναν ελαφρώς θεολογικό σκοπό και μία Θεολογική βάση.»
Η επιλογή του χώρου της έκθεσης δηλαδή η Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού είναι ιδιαίτερα εύστοχη καθώς ο μύθος του χώρου είναι συνυφασμένος με την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση του άγνωστου εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και την εσωτερικότητα των έργων του Κυραρίνη.
Ως γνωστό, ο Άγγελος Κατακουζηνός ήτο ψυχίατρος, νευρολόγος και ανήκε στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσε ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Βασ. Αμαλίας 4 – Πλατεία Συντάγματος (5ος όροφος)
Επιμέλεια έκθεσης : Λουΐζα Καραπιδάκη
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 16, 23,30 Νοεμβρίου & 7 Δεκεμβρίου 14:30 – 17:00
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 19:00 – 21:00
Σάββατο 17, 24 Νοεμβρίου & 8 Δεκεμβρίου 12:30- 15:30
Τρίτη 4 & 11 Δεκεμβρίου 18:00 -20:00
Κυριακή 18 & 25 Νοεμβρίου 12:00 -14:30

Keywords
Τυχαία Θέματα