Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση χρήσης κλιματιστικών

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να μπαίνει κανείς σε έναν κλιματιζόμενο χώρο εν μέσω καύσωνα. Παρόλα αυτά, τα κλιματιστικά είναι η αιτία της διαρκώς αυξανόμενης κατανάλωσης ρεύματος. Η ενέργεια που καταναλώνουν αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση της χρήση κλιματιστικών παρουσιάζει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση:
Bauhaus:

Γερμανικό ντιζάιν φιλικό προς το κλίμα
Το Μπάουχαους, το γερμανικό αρχιτεκτονικό ρεύμα που γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, επηρέασε την πολεοδομία του Τελ Αβίβ. Η τάση για λευκές, επίπεδες σκεπές που αντανακλούν την θερμότητα του ήλιου είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Τα σχέδια του Πάτρικ Γκέντες στο Τελ Αβίβ
Πολύ πριν την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948, μία σιωνιστική επιτροπή συμβουλεύτηκε τον σκωτσέζο πολεοδόμο, Πάτρικ Γκέντες: ήδη από το 1925 ήθελαν να ενημερωθούν πως θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του κλίματος της ερήμου στην μητρόπολη του Τελ Αβίβ.
«Δροσερό» ντιζάιν από τη Νιγηρία
Ο ισραηλινός αρχιτέκτονας, Αριέ Σαρόν, έχτισε κατά τη δεκαετία του ‘60 το πανεπιστήμιο στη Νιγηρία και επιστράτευσε κι εκείνος ιδέες από το Μπάουχαους. Κεντρικό ρόλο είχε η τοποθέτηση δέντρων στους κήπους και τις εσωτερικές αυλές. Η θερμοκρασία στις αίθουσες είναι περίπου εφτά βαθμούς χαμηλότερη – δίχως βέβαια κλιματισμό.
Πράσινες οάσεις στην Βαρκελώνη
Αρκετές περιοχές στην πόλη της Βαρκελώνης απαγόρευσαν από το 2013 τα αυτοκίνητα. Εννέα οικοδομικά τετράγωνα, γνωστά και ως «Superblock», ενώθηκαν μεταξύ τους. Μόνο προμηθευτές καταστημάτων και οι κάτοικοι αυτών μπορούν να οδηγήσουν στους δρόμους τους. Το αποτέλεσμα; Περισσότερη ησυχία, λιγότερο καυσαέριο, μεγαλύτερος χώρος για πράσινο.
Οι… κρεμαστοί κήποι του Παρισιού και της Μαδρίτης
Αναρριχόμενα φυτά σκαρφαλώνουν στην πρόσοψη του μουσείου Quai Branly στο Παρίσι. Η σύλληψη της ιδέας αποδίδεται στον Γάλλο Πάτρικ Μπλανκ – ο βοτανολόγος έφερε έναν ειδικό τοίχο μεγέθους 800 τ.μ., ενώ το CaixaForum της Μαδρίτης το κάλυψε με ένα εξαόροφο «χαλί», το οποίο αποτελείται από περίπου 15.000 φυτά.
Η προστασία του κλίματος στη Μέση Ανατολή
Η πολεοδομία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής προσφέρει νέες δυνατότητες προσέγγισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Κοντά στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι πρόκειται να οικοδομηθεί ένα νέο προάστιο, το οποίο θα τροφοδοτείται μόνο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πλησιάζει το τέλος του μπετόν;
Το Κορμπυζιέχαους στο Βερολίνο οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1956 και το 1958 από τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα, Λε Κορμπυζιέ. Οι ανάγκες από τότε έχουν αλλάξει – μαζί με αυτές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Μεγάλο πρόβλημα βέβαια αποτελεί όμως η (ακόμα) διαδεδομένη χρήση του μπετόν… Μήπως πλησιάζει το τέλος του;
Πηγή Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα