Δράση για να σωθούν τα καρνάγια, τώρα

Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν την αξία των καρνάγιων τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου όσο και για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και της χώρας

Στην ανάγκη θωράκισης της λειτουργίας των παραδοσιακών ναυπηγείων της χώρας, με άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και της εξέλιξής τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, αναφέρθηκαν στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Διαβούλευσης που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών

Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ναυπηγείων – Ταρσανάδων (ΠΑ.Σ.ΝΑ.ΤΑ) την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, με παρουσία πλήθους φορέων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης κλπ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέδειξε τη σημασία της βιωσιμότητας των καρνάγιων και έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης έκανε γνωστό ότι μπαίνει στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η ναυπηγοεπισκευή με ένταξη και των καρνάγιων

Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν την αξία των καρνάγιων τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου όσο και για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και της χώρας, ενώ πλήθος εκπροσώπων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν υπέρ των αιτημάτων για βιώσιμες μακροχρόνιες παραχωρήσεις και σε εύλογες τιμές, αλλά και μέτρων ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη.

Γ. Στασινός: Ζήτημα εθνικής σημασίας η διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων της χώρας

Στην εθνική σημασία που έχει η διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων της χώρας στάθηκε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, εξηγώντας την απόφαση του ΤΕΕ να αναδείξει το θέμα.
«Μπήκαμε μπροστά προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις και να κάνουμε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός και επικαλέστηκε και απόφθεγμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ που έλεγε ότι «τίποτε δεν είναι λιγότερο κοινό από την κοινή λογική». Πρόσθεσε δε ότι διαφορετικά «δεν θα χαθούν απλά τα καρνάγια, κάποιες επιχειρήσεις, αλλά πρόκειται για ένα θέμα εθνικής σημασίας».
Εξέφρασε την ελπίδα η σημασία αυτή της διάσωσης των καρνάγιων να γίνει αντιληπτή από όλους και να υπάρξουν αποτελέσματα. «Ας καταφέρουμε να πετύχουμε έναν μικρό στόχο, να μπορέσουμε να πούμε ότι λύσαμε ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη εξήρε τη συνεργασία που είχε μαζί του όταν ήταν Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη του προσεισμικού ελέγχου σε κρίσιμα δημόσια κτίρια.

Χρ. Στυλιανίδης: Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η ναυπηγοεπισκευή με ένταξη των καρνάγιων

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, αφού ενημέρωσε ότι η νομική διάταξη που περιλαμβάνει το ζήτημα της παραχώρησης χρήσεων γης στον αιγιαλό βρίσκεται στο συναρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στάθηκε ιδιαίτερα στην τέχνη της ξυλοναυπηγικής. Όπως είπε ο Υπουργός «υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι γιατί είναι παραδοσιακή τέχνη αλλά γιατί από αυτή μπορούν οι νέοι ναυπηγοί να δημιουργήσουν καινοτόμα πλοία ειδικά τώρα που μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Φαίνεται ότι μέσα από την παράδοση μπορούμε να παράξουμε και άλλα αποτελέσματα».

Αντ. Μοροπούλου: Δημιουργία συναντίληψης που θα οδηγήσει στη διάσωση των καρνάγιων

Από την πλευρά της, η Α’ Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ, Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα των καρνάγιων σημειώνοντας ότι από τα 300 παραδοσιακά ναυπηγεία που υπήρχαν κάποτε στη χώρα, σήμερα λειτουργούν μόλις 60 με 70. Ως κύριο λόγο εντόπισε την έλλειψη θεσμικού πλαισίου ή την έλλειψη κατανόησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων εργασίας που προηγήθηκαν της Ημερίδας Διαβούλευσης, η κ. Μοροπούλου, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρωτοβουλίας διαβούλευσής του ΤΕΕ για τα παραδοσιακά ναυπηγεία, υπογράμμισε πως «αναγνωρίζουμε ότι τα καρνάγια αποτελούν χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, είναι σημεία στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη τόπου, τη ναυτοσύνη, τη νησιωτικότητα και την εθνική ακεραιότητα και είναι χώροι βιομηχανικής δραστηριότητας, ναυπηγοεπισκευαστικής, τα οποία συνδέουν την απλή χρήση με το έργο, έχουν δηλαδή συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία».

Αναφορικά με τη διαχείριση των χώρων που καταλαμβάνουν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τα Λιμενικά Ταμεία, σημείωσε ότι, όπως προέκυψε και από τις συναντήσεις εργασίας, υπάρχει έλλειψη κατανόησης του περιεχομένου του νόμου, κάτι που οδηγεί σε παραχώρηση χρήσης για 1 έως 3 χρόνια και υψηλά τιμήματα. Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται επομένως και όλες οι θεσμικές ρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου τα παραδοσιακά ναυπηγεία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τρόπο βιώσιμο. Χαρακτήρισε δε, βασικό σημείο για την επίλυση θεμάτων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού με την παράταση του σχετικού άρθρου 14α του νόμου 2971/2001.
Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου βασικός στόχος της δημόσιας συζήτησης στο πλαίσιο και της εκδήλωσης είναι η δημιουργία συναντίληψης και συνέργειας η οποία να οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα θωρακίσουν τα καρνάγια της χώρας. «Γιατί θέλουμε αύριο η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα να διεξάγεται από καρνάγια και όχι από τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.

Ζ. Ροκίδης (Υποναύαρχος ΛΣ): Ψηφιοποίηση του αρχείου ξύλινων σκαφών

Στην ψηφιοποίηση του αρχείου ξύλινων σκαφών που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την διάσωση και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς, αναφέρθηκε ο Υποναύαρχος ΛΣ, Διευθυντής Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ζαφείριος Ροκίδης.

Παρουσιάζοντας το project, ο Υποναύαρχος του ΛΣ ανέφερε ότι το ψηφιακό αποθετήριο περιλαμβάνει έγγραφα, ναυπηγικά σχέδια και φωτογραφίες από 905 σκάφη. Όπως προέκυψε από τη δημιουργία του ψηφιακού αρχείου τα ξύλινα σκάφη χρονολογούνται από το 1910 έως σήμερα με τα περισσότερα να έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες 1970, 1980, 1990 αλλά και πρόσφατα «γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της ξυλοναυπηγικής τέχνης» όπως παρατήρησε.
Επίσης, προέκυψε ότι κάθε χρόνο χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά 50 με 80 σκάφη, ενώ το διάστημα από το 2020 έως το 2022 παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό, γιατί εκτός από τον χαρακτηρισμό νέων σκαφών εντάσσονται και οι ανανεώσεις. Επιπλέον, προκύπτουν στοιχεία για τον τόπο νηολόγησης και κυρίως τον τόπο κατασκευής του σκάφους που δημιουργούν χάρτες εντοπισμού σκαφών και καρνάγιων.

Π. Τσώνης (ΕΛΙΜΕ): Δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς διαχείρισης λιμένων για τις παραχωρήσεις στα καρνάγια
Την ανάγκη η Ελλάδα να μην επιτρέψει να χαθούν τα ξύλινα σκάφη και η τέχνη του καραβομαραγκού καθώς δεν πρόκειται για απλό επάγγελμα ή τέχνη, αλλά για τον κρίκο στο παρόν και το παρελθόν της ελληνικής ναυτιλίας, επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), Β’ Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ, Παναγιώτης Τσώνης. Δήλωσε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα λυθεί σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο της ναυτιλιακής κληρονομιάς της χώρας μας που βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η χώρα είχε κάποτε 17.000 ξύλινα σκάφη και σήμερα έχει έως 3.500, ενώ στην Τουρκία το επάγγελμα ανθεί με παραγγελίες από όλο τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο ζήλο» του Υπουργείου Ναυτιλίας για να αποκτήσουν νομική υπόσταση τα καρνάγια και να λαμβάνουν παραχώρηση στις περιοχές που λειτουργούν. Ζήτησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ενώ δήλωσε ότι η Ένωση Λιμένων θα σταθεί αρωγός και δεσμεύτηκε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς διαχείρισης λιμένων όπου δραστηριοποιούνται καρνάγια προκειμένου να διασφαλίζεται σε αυτά μακροχρόνια παραχώρηση και να απολαμβάνουν της αντιμετώπισης που αρμόζει στην προσφορά τους.

Β. Βασιλειάδης (ΠΑ.Σ.ΝΑ.ΤΑ): Τα καρνάγια κλείνουν από αποφάσεις διοικητικής αποβολής

Τα άμεσα και πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα καρνάγια περιέγραψε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ναυπηγείων-Ταρσανάδων που συνδιοργάνωσε την ημερίδα διαβούλευσης, Βασίλης Βασιλειάδης. Ο κ. Βασιλειάδης έκανε λόγο για διοικητικά και θεσμικά κενά, πάνω στα οποία εργάζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε «πριν από αυτό τα καρνάγια κλείνουν από αποφάσεις διοικητικής αποβολής που λαμβάνουν τα Λιμενικά Ταμεία».
Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα όπως στη Μήλο και τη Ρόδο όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Λιμενικών Ταμείων που έχουν αναστείλει ή ορίζουν ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία καρνάγιων «χωρίς νόμιμη αιτιολογία». Αντίστοιχα, στη Θάσο η Κτηματική Υπηρεσία έχει επιβάλλει στο μοναδικό καρνάγιο που έχει απομείνει υψηλό πρόστιμο που το καθιστά μη βιώσιμο. «Θα πρέπει τα πρόστιμα να διορθωθούν ως μη ορθά» τόνισε. Έκανε λόγο, επίσης, για παραλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν παρερμηνείες και αυτές πρέπει να διορθωθούν πριν χαθούν τα καρνάγια.

Το άρθρο Δράση για να σωθούν τα καρνάγια, τώρα εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
drasi-gia-na-sothoun-ta-karnagia-tora.htm
Τυχαία Θέματα