Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;”
Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; Το γνωστό υποθετικό ερώτημα θέτει σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 14 Δεκεμβρίου με τις πρώτες τέσσερις εκθέσεις του νέου ομώνυμου προγράμματος. Θα αποκαλυφθεί πλήρως σε τρία μέρη έως τον Mάιο του 2024 με 15 εκθέσεις, δίνοντας χώρο και βήμα στην γυναικεία
Η αρχή γίνεται με μια αναδρομική έκθεση της σπουδαίας Χρύσας Ρωμανού, που παρέμεινε περισσότερο γνωστή ως σύζυγος του Νίκου Κεσσανλή παρά για το έργο που δημιούργησε στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έζησε την εικοσαετία 1961-81. Τα εμβληματικά νεοερεαλιστικά κολάζ της από εφημερίδες και περιοδικά της δεκαετίας του ’60 με ειρωνικό βλέμμα στην καταναλωτική κοινωνία, με οξύτητα κατά του πολέμου του Βιετνάμ, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, οι Μύθοι, οι Χάρτες, ο Λαβύρινθος, οι τρισδιάστατες κατασκευές της εμπνευσμένες από το αγορίστικο παιδικό παιχνίδι Μεκανό παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στην έκθεση «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερο γίνεται». Ο τίτλος προέρχεται από κείμενο του Γάλλου θεωρητικού Πιερ Ρεστανί σε κατάλογο της Χρύσας και αναδεικνύει τόσο την συναισθηματική όσο και την πολιτική διάσταση του έργου της.
Στην καρδιά του πρώτου κύκλου των εκθέσεων που εγκαινιάζονται στις 14/12 βρίσκεται η ομαδική έκθεση «Γυναίκες, μαζί» με ισόποσα έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ και επιλεγμένα έργα από την δωρεά έργων της Συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου προς το μουσείο. Παρουσιάζονται 49 έργα από 25 καλλιτέχνιδες διαφορετικών γενεών και προέλευσης, δέκα από τις οποίες είναι Ελληνίδες. Τα 12 από αυτά προέρχονται από τη Δωρεά της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου και τα 13 από την υπάρχουσα συλλογή του ΕΜΣΤ, ενώ επτά από τα έργα είναι νέα αποκτήματα του Μουσείου. Επίσης, εκτίθεται ένα σημαντικό μουσειακό έργο της Etel Adnan (Λίβανος), το οποίο αποτελεί νέο μακροχρόνιο δανεισμό στο Μουσείο από τη Συλλογή της Saradar Collection (Παρίσι/Βηρυτός).
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου και αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της καλλιτεχνικής διευθύντριας για την παρουσίαση της συλλογής του ΕΜΣΤ: «Ένα μουσείο -ειδικά ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης- δεν μπορεί να εκθέτει μόνιμα το σύνολο της συλλογής του, μιας και το μέγεθός της υπερβαίνει πάντα τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο. Επομένως, οι αλλαγές στην παρουσίαση της συλλογής είναι απαραίτητες προκειμένου να αναδεικνύονται έργα που δεν έχουν εκτεθεί προηγουμένως και να φωτίζονται αθέατες όψεις της συλλογής μέσα από καινούριες επιμελητικές προτάσεις. Το μουσείο και η συλλογή του αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και όχι άψυχα αποθετήρια του παρελθόντος». Ως προς το αφήγημα της έκθεσης η ίδια τονίζει ότι αν και δεν έχει ενιαία θεματολογία, «καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν περιοριστικό στο πλαίσιο της έκθεσης της συλλογής ενός μουσείου» παρουσιάζει έργα που συνολικά έχουν πολλές εννοιολογικές και αισθητικές συγγένειες μεταξύ τους, με κοινό παρανομαστή το ανθρώπινο σώμα και την έμφυλη ταυτότητα.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης για επαναξιολόγηση της ελληνικής ιστορίας της τέχνης γυναικών που έχουν μείνει στη σκιά και την εγγραφή γυναικών διαφορετικών γενεών είναι το συχνά παραγνωρισμένο έργο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου, που εκπροσωπείται στην έκθεση «Γυναίκες, μαζί» με έργα της από την ενότητα Α Pack of Lies (1997 – 2000). Η δημιουργός είναι από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν διεθνώς με το photoshop επανερμηνεύοντας κοινωνικές ή πολιτικές καταστάσεις που είχαν γίνει γνωστές από στερεοτυπικές εικόνες των media. Είναι επίσης από τις πρώτες που μίλησαν την δεκαετία του ’90 για την βία κατά των γυναικών και τα πρότυπα ομορφιάς.
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αυτή την φορά στο επίπεδο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου ξεδιπλώνεται η μεγάλη αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, από τις πρώτες καλλιτέχνιδες που πειραματίστηκαν με το αναδυόμενο καλλιτεχνικό μέσο της περφόρμανς στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στα χρόνια των σπουδών της στην Αγγλία. Η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν πέντε δεκαετίες ένα πολυσχιδές έργο που έλαβε μια ποικιλία μορφών: περφόρμανς, γλυπτικά έργα, βίντεο, in situ εγκαταστάσεις, ζωγραφική, κ.ά., προκειμένου να διερευνήσει θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας, πάντα με επίκεντρο το σώμα. Το έργο της αποτελεί τομή για το πεδίο της τέχνης στην Ελλάδα και είναι σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών. Η έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά ένα μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, ζωγραφικών, γλυπτικών, και οπτικοακουστικών έργων, καθώς και σπάνιων και ανέκδοτων φωτογραφικών και κειμενικών αρχειακών τεκμηρίων/ιχνών των περφόρμανς. Ο τίτλος της «Χρόνος στα χέρια μου» προέρχεται από την ομότιτλη in situ εγκατάσταση που δημιούργησε η καλλιτέχνιδα το 2010 για το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι.
Ο πρώτος κύκλος εκθέσεων του προγράμματος «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση D POSSESSIONS, 2023 της Δανάης Ανεσιάδου, στην πρώτη ελληνική παρουσίασή της. Η ελληνικής καταγωγής καταξιωμένη δημιουργός από το Βέλγιο δημιουργεί μια αλληγορική σκηνογραφία, σουρεαλιστική και αλλόκοτη, που συναπαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από γλυπτά, κολάζ, σκηνικά εξαρτήματα ταινιών, κρυστάλλους και σιδερένια αντικείμενα, τα οποία υπαινίσσονται μια εποχή όξυνσης πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών κρίσεων. Θέλοντας να απαλλαγεί οριστικά από οικεία της αντικείμενα τα χύτευσε σε εποξική ρητίνη, μετατρέποντάς τα σε έργα τέχνης. Πρόσθεσε στο μείγμα μεταλλικά ρινίσματα και κρυστάλλους χαλαζία και τα μετέπλασε σε οργονίτες, δηλαδή, σε αντικείμενα μετατροπής ενέργειας που, όπως θεωρούν ορισμένοι, προσελκύουν την οργόνη (ζωτική ενέργεια), η οποία απορροφά την αρνητική ενέργεια και τη μετατρέπει σε θετική. Με λίγα λόγια, λειτουργώντας σαν μια εξορκίστρια της εποχής μας, η Ανεσιάδου επιχειρεί να εξαγνίσει και να μεταμορφώσει όχι μόνο τα υλικά της υπάρχοντα, αλλά και τις ενέργειες που αυτά φέρουν.
Νατάσσα Δομνάκη
Το άρθρο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στα Μυτιληνιά «Λαδάδικα», ένα άτυπο «Χρηματιστήριο Ελαιολάδου» με πανελλήνια ακτινοβολία του περασμένου αιώνα
- COP28: Ιστορική απόφαση για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα
- Ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου;
- CSR | Περιβάλλον, Κοινωνία, Άνθρωπος: Η βιωσιμότητα «Πολικός Αστέρας» για τον σχεδιασμό εταιρικής στρατηγικής
- Η Ιταλία απειλεί με βέτο για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ
- Πετρέλαιο: Σπάει τα ρεκόρ η παραγωγή στις ΗΠΑ με… πρωτεργάτρια τη Βόρεια Ντακότα
- Emerging technologies ecosystem flourishes
- Αυτοματοποιημένη σύγχρονη μονάδα με 130 αγελάδες στη Χαλανδρίτσα
- Οι νέες τιμές διοδίων ανά σταθμό- Το κόστος των διαδρομών
- Χοληστερόλη και τριγλυκερίδια: Πώς αντιμετωπίζονται;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Στα Μυτιληνιά «Λαδάδικα», ένα άτυπο «Χρηματιστήριο Ελαιολάδου» με πανελλήνια ακτινοβολία του περασμένου αιώνα
- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;”
- «Οι Δικοί μας Άνθρωποι», νέα περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
- Greek-Turkish Media & Academy Forum: Διατήρηση και ενίσχυση της «θετικής ατζέντας» και διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας
- Ποια προϊόντα εντάσσονται στο «Καλάθι των Χριστουγέννων»
- ΣΕΓΑΣ : Διαγωνισμοί προμήθειας εισιτηρίων εξωτερικού και εγκατάστασης/απεγκατάστασης δαπέδου Στίβου στο ΣΕΦ
- Τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;”
- «Οι Δικοί μας Άνθρωποι», νέα περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
- Greek-Turkish Media & Academy Forum: Διατήρηση και ενίσχυση της «θετικής ατζέντας» και διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας
- Στα Μυτιληνιά «Λαδάδικα», ένα άτυπο «Χρηματιστήριο Ελαιολάδου» με πανελλήνια ακτινοβολία του περασμένου αιώνα
- Ποια προϊόντα εντάσσονται στο «Καλάθι των Χριστουγέννων»
- ΣΕΓΑΣ : Διαγωνισμοί προμήθειας εισιτηρίων εξωτερικού και εγκατάστασης/απεγκατάστασης δαπέδου Στίβου στο ΣΕΦ
- Τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
- Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισραήλ πως «χάνει» την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας
- Πανάκριβο το Παρίσι λόγω Ολυμπιακών Αγώνων
- Η Μαχσά Αμινί τιμήθηκε μετά θάνατον με το Βραβείο Ζαχάροφ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρισμός: Οι κορυφαίες πόλεις του κόσμου για το 2023- Το σιγουράκι και οι εκπλήξεις
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2021 - Μειώθηκαν τα έσοδα
- Γερμανία: Συρρικνώνεται περαιτέρω η δημοτικότητα του καγκελάριου Σολτς
- Γερμανία: Συρρικνώνεται περαιτέρω η δημοτικότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς
- Ισραήλ- Γάζα: Η Ρωσία ζητεί από τον ΟΗΕ να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη
- Ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου;
- Νόμιμη κάνναβη στην Ολλανδία: Ποιο είναι το σχέδιο;
- Έρχεται η “σούπερ” xριστουγεννιάτικη φορολοταρία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Παγκόσμιο χρέος: Στα 97 τρις δολάρια το 2023
- Διανομή παραγόμενου εισοδήματος 2019-2023: Έχασαν μισθοί και κράτος, κέρδισαν μόνο τα κέρδη!