Εξέγερση και φωτιές στην Μόρια – Παρανάλωμα το ΚΥΤ

Χιλιάδες μετανάστες στον δρόμο

Σημαντική είναι η καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο εξαιτίας της φωτιάς και των επεισοδίων που σημειώνονταν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας στην περιοχή και για αυτό το λόγο συγκλήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να εξεταστεί το θέμα.
Τα χειρότερα σενάρια γίνονται πραγματικότητα, αποδεικνύοντας όμως, πως ενώ τα σενάρια υπήρχαν η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τους ήταν μηδενική. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών

έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.
Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινούνταν προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Όπως ανέφερε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OΡΕΝ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η καταστροφή της δομής έχει αναγκάσει τους περίπου 12.500 πρόσφυγες να βρίσκονται πλέον στους δρόμους, με αστυνομικές δυνάμεις να αναμένονται και από άλλες περιοχές ώστε να επιβάλλουν την τάξη.
Σημειώνεται ότι ενισχύσεις φτάνουν και από την Αθήνα, καθώς το πρωί αναχώρησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πού θα μεταφερθούν πλέον οι πρόσφυγες, ο περιφερειάρχης παραδέχθηκε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με όλους τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για την επίλυση του ζητήματος, αφού πρόκειται για πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και άτομα που είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε πως εξετάζονται διάφορες περιοχές που ενδεχομένως να μεταφερθούν οι μετανάστες και να φιλοξενηθούν εκεί, από τώρα και στο εξής.
Τα κρούσματα και η απομόνωση
Τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ξεκίνησαν όταν οι υγειονομικές αρχές, ύστερα από θετικό κρούσμα κορονοϊού που εντόπισαν σε έναν Σομαλό, προχώρησαν σε περαιτέρω εξετάσεις και βρήκαν ακόμα 35 κρούσματα σε άτομα που βρίσκονταν στη δομή.
Για αυτό τον λόγο, οι Αρχές αποφάσισαν να αποκλειστεί το ΚΥΤ της Μόριας μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου, γεγονός που απ’ ό,τι όλα δείχνουν, έφερε αύξηση στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και έτσι οι πρόσφυγες άρχισαν να βάζουν φωτιές τόσο μέσα στις εγκαταστάσεις της δομής, όσο και σε χώρους έξω από αυτή.
Όταν πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για να κατασβήσουν τις εστίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορα άτομα άρχισαν να πετροβολούν τα πυροσβεστικά οχήματα και εμπόδιζαν την κατάσβεση των φωτιών.
Η καταστροφή
Το μέγεθος της καταστροφής στον καταυλισμό – πόλη των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για την κατάσταση στη Μόρια
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.
Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.
Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.
Εν τω μεταξύ στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα