Εξετάζονται ενεργειακές καλλιέργειες για την τροφοδοσία της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”

Ενεργειακά φυτά που θα καλλιεργούνται στις εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία είναι μία από τις επιλογές για το καύσιμο της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης «Πτολεμαΐδα 5» που είναι υπό κατασκευή.
Η μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 και προβλέπεται να λειτουργεί με λιγνίτη ως το 2028 οπότε θα πραγματοποιηθεί αλλαγή καυσίμου (όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποσυρθούν ως το 2023). Ήδη η

ΔΕΗ έχει ζητήσει από την ιαπωνική Mitsubishi, που είναι ο κατασκευαστής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού να εκπονήσει μελέτη για τη βέλτιστη επιλογή ως προς το καύσιμο που θα αξιοποιεί η νέα μονάδα μετά το 2028. Μελέτη που πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων και του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Την τροφοδοσία της «Πτολεμαίδας 5» με βιομάζα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, την περασμένη εβδομάδα ως μια από τις επιλογές που εξετάζονται στο πλαίσιο της μελέτης. Κατά τις πληροφορίες, εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση, η ΔΕΗ θα εισφέρει τις εκτάσεις στις οποίες αγρότες και συνεταιρισμοί θα καλλιεργούν τα φυτά που θα υποδειχθούν ως πλέον πρόσφορα, με κριτήριο το ενεργειακό τους περιεχόμενο αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Οι άλλες εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η τροφοδοσία της μονάδας με φυσικό αέριο, με σκουπίδια ή με συνδυασμό των παραπάνω λύσεων, ενώ μπορεί ως ένα περιορισμένο βαθμό να παραμείνει στο μείγμα καυσίμου της μονάδας και ο λιγνίτης εφόσον ωριμάσει η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Που σημαίνει ότι οι εκπομπές ρύπων θα είναι μηδενικές.
Η μετεξέλιξη της «Πτολεμαίδας 5» εντάσσεται μαζί με σειρά νέων επενδύσεων που εξετάζει η ΔΕΗ στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Ο λεπτομερής σχεδιασμός για τη μετάβαση, που θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα και τρόπους χρηματοδότησης αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα από πλευράς ΔΕΗ θα δοθεί σε έργα που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας, όπως είναι η αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτωρυχείων και η κατασκευή των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων που σχεδιάζει η επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα