Εξι φάκελοι κατατέθηκαν στο ΕΣΡ για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας

Εξι είναι τελικά οι σταθμοί που κατέθεσαν φάκελο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Κατά σειρά κατάθεσης είναι οι ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA, ANT1, E, ενώ φάκελο στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατατέθηκε και από την εταιρεία «Ελληνική Τηλεοπτική».
Εμεινε μία άδεια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναπροκηρυχθεί.
Γ.Γ. Ενημέρωσης:

«Το αγκάθι επίλυσης της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο φτάνει στο τέλος του»

«Το αγκάθι της επίλυσης της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο φτάνει στο τέλος του, ωστόσο οι εξελίξεις στο MEGA είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» ανέφερε ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Ανέφερε ότι οι άνθρωποι του MEGA λάμβαναν εδώ και καιρό υποσχέσεις και δεσμεύσεις και θα πρέπει να γίνει γνωστό ποιοι τις έδιναν και ποιος τελικά έπαιξε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι «με αυτοθυσία εδώ και δυο χρόνια λειτουργούσαν έναν σταθμό στον οποίο συνέχισαν να μπαίνουν χρήματα». Ενώ είναι καλά τα νέα με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, συνέχισε ο ΓΓ Ενημέρωσης, η ιστορία του MEGA «είναι γροθιά στο στομάχι» και «ίσως δούμε το θλιβερό γεγονός άλλοι να κανιβαλίσουν πάνω στο πτώμα του σταθμού, με τη βιβλιοθήκη του, τις σειρές του κλπ».
Το MEGA δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει νομιμότητα, ανέφερε επίσης ο κ. Κρέτσος, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών τόσα χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδειξαν την τόλμη να ρυθμίσουν το τηλεοπτικό τοπίο, είπε, αλλά τώρα «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί, ωστόσο με σοβαρούς επιχειρηματίες οι οποίοι σέβονται τους εργαζόμενους τους . Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την εξέλιξη με τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό».
Αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο Λ. Κρέτσος ευχήθηκε να υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι με αύξηση του τιμήματος, για να μπουν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τόνισε ότι ο διαγωνισμός βασίζεται στην περυσινή διαδικασία. «Η τηλεόραση έχει πολλές δυνατότητες» σημείωσε ο ΓΓ Ενημέρωσης, «αλλά με σωστά business plans και σοβαρούς επιχειρηματίες». Ανέφερε ότι ο χώρος της τηλεόρασης αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, με δυνατότητες θέασης πλέον από τα κινητά, με την υβριδική τηλεόραση και δίκτυα τα οποία θα προσφέρουν στον τηλεθεατή αμέτρητες δυνατότητες να δει ότι θέλει την ώρα που το ζητά, κάνοντας λόγο για μια πιο «δημοκρατική τηλεόραση».
Μιλώντας για την παραγωγή μυθοπλασίας και την κρατική χρηματοδότηση, ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει κίνητρο από τις οπτικοακουστικές παραγωγές, οι οποίες θα τονώσουν την αγορά και θα φέρουν επενδύσεις. Ηδη, έχει εγκριθεί ο πρώτος κύκλος με 75 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Κρέτσος, τα οποία θα διατεθούν στη συγκεκριμένη αγορά για να τονώσουν τις επενδύσεις. Είπε, επίσης, ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει και η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για να έχει η Ελλάδα το πιο ανταγωνιστικό σύστημα επιδότησης παραγωγής στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη τη μείωση της φορολογίας του ειδικού φόρου διαφήμισης για κανάλια, τα οποία θα πληρώνουν τέλη για την λειτουργία τους, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τα ποιοτικότερα προγράμματα και γενικότερα την ανάπτυξη του κλάδου. «Θέλουμε να τονώσουμε τον κλάδο και πρέπει άμεσα να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα του» σημείωσε.
Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών υπογράμμισε ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, σημειώνοντας ότι το ΕΣΡ θα κάνει εξαιρετική δουλειά και θα είναι η πρώτη Ολομέλεια που θα επιλύσει αυτό το χρονίζον πρόβλημα.
Τέλος, αναφερόμενος στο ψηφιακό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε την εφαρμογή του νομοσχεδίου «αθόρυβη επανάσταση», η οποία «θα διαμορφώσει μια νέα αγορά, με καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος, με περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς δεν θα υπάρχουν παντού κεραίες, με αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών, με τερματισμό των παρεμβολών, με πολυμεσικές εφαρμογές» και υπογράμμισε ότι και εκεί το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
Δ. Βαλαβανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα