Φόβοι για ξέσπασμα ασθενειών στη Μόρια

Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας

Η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων σε μια «προσφυγική πόλη» δημιουργεί ζητήματα δημόσιας υγείας επισημαίνει στο Sputnik, o επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δημήτρης Πατέστος.
Πιο δύσκολες γίνονται οι συνθήκες στη Μόρια αναφορικά με τα ζητήματα υγείας, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές σημειώνουν σημαντική αύξηση.
Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δημήτρης Πατέστος, θέτει ζήτημα δημόσιας υγείας μιλώντας στο Sputnik: «Είναι η πρώτη φορά που λέω ανοιχτά σε όλους

ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Το να έχεις μια πόλη 13.000 ανθρώπων όπως είναι η Μόρια, που οι περισσότεροι ζουν μέσα στα χωράφια δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία. Αγνωστη λέξη η ατομική καθαριότητα. Οι ακαθαρσίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα σκεφτεί κάποιος ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στο ύπαιθρο».
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά κρούσματα ψώρας, ενώ εκφράζει φόβο για το ξέσπασμα περισσότερων ασθενειών: «Αυτή τη στιγμή επικρατεί η ψώρα, λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Είναι η εποχή που θα αρχίσουν οι ανεμοβλογιές, η ιλαρά. Φανταστείτε να ξεσπάσει κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια και να εξαπλωθεί αμέσως μέσα σε τόσες χιλιάδες άτομα. Το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κιόλας από την πρώτη μέρα. Θα είναι ελάχιστο για τον υπερπληθυσμό».
Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Ο Γιατρός δεν λύνει το πρόβλημα στη Μόρια, ούτε και ο εμβολιασμός. Τους ανθρώπους στο camp τους έχουμε στον πάτο. Παράλληλα, υπάρχουν σκουπίδια παντού γιατί τα απορριμματοφόρα φοβούνται να τα μαζέψουν. Αυτά ξεφεύγουν από κάθε ελαστικότητα στο θέμα της δημόσια υγείας. Πρόκειται για συνθήκες φαβέλας. Οι άνθρωποι κοιμούνται παντού».
Και συμπληρώνει: «Μέσα στις ελιές, φτιάχνουν μόνοι τους τις κατασκευές, κάνουν την ανάγκη τους παντού. Πώς μπορούν από μόνοι τους οι άνθρωποι να διαχειριστούν το χώρο, καθώς μιλάμε για μια προσφυγική πόλη 13.000 ατόμων;».
Στον απόηχο του τραγικού συμβάντος πριν από λίγες μέρες, με το απανθρακωμένο πτώμα που βρέθηκε μετά από τα άγρια επεισόδια και τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στον καταυλισμό στη Μόρια, οι κάτοικοι κάνουν λόγω για μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση.
«Τα πράγματα ηρέμησαν αρκετά μετά τον πανικό που συνέβη την Κυριακή. Ωστόσο, η προσέλευση των μεταναστών στο νησί συνεχίζεται. οταν είχαμε φτάσει τις 7.000 λέγαμε ότι ήταν διαχειρίσιμη. Τώρα που έχουμε περάσει τις 13.000 τι θα γίνει. Αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία το πρόβλημα θα διογκώνεται», επισημαίνει στο Sputnik o Ιωάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας.
Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο σήμερα το πρωί στη Λέσβο έφτασαν 191 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, έχουν φτάσει στο ίδιο νησί, πάνω από 800 άτομα.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε μιλώντας στη Βουλή, ότι οι μεταναστευτικές ροές σημείωσαν αύξηση 200% τους τελευταίους 5 μήνες. Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για άσυλο αγγίζουν τις 75.000, ενώ προειδοποίησε για τον μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).
Πηγή Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα