Φυτά ελιάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο σαν «ζωντανά σουβενίρ» από την Ελλάδα
18:21 24/9/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Ο Βασίλης Τσίπας είναι μόλις 29 ετών και κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να καινοτομήσει στο τομέα της γεωργίας αλλά και να εκσυγχρονίσει το παραδοσιακό επάγγελμα του αγρότη ,που υπηρετεί γενιές ολόκληρες η οικογένεια του, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Δημιούργησε μια μικρή κλωνοποιημένη ελιά, που ταξιδεύει στον κόσμο ως πρέσβειρα της Ελλάδας, μεταφέροντας ένα «ζωντανό κομμάτι της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας μας».
Ο νεαρός αγρότης και απόφοιτος γεωπονικής σχολής, μίλησε στο Αθηναϊκό
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Ερ.Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς συνέλαβες την ιδέα να δημιουργήσεις το μοναδικό τυποποιημένο φυτό;
Απ. Oλα ξεκίνησαν το 2011 σαν ιδέα, μετά από δύο γεγονότα. Το πρώτο γεγονός συνέβη όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα για διακοπές η γιαγιά μου από τον Καναδά και η οποία καθώς συζητούσαμε αναφέρθηκε στο γεγονός πως, τώρα πια με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει τόσο και τις στενές εμπορικές σχέσεις των χωρών, είναι πολύ εύκολο να παραγγείλεις και βρίσκεις ελαιόλαδο και ελιές κυριολεκτικά παντού. Αυτό που θα της άρεσε ήταν να μπορεί να πάρει ένα κομμάτι της πατρίδας της μαζί της, στην προκειμένη περίπτωση μιλούσε για ένα δέντρο ελιάς, για να μάθουν και τα ξαδέρφια μου που δεν είχαν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, τι και πώς είναι η ελιά και για να έχει κάτι μη αναλώσιμο στο σπίτι να της θυμίζει την χώρα και την καταγωγή της.
Το δεύτερο συνέβη λίγους μήνες μετά, μιλώντας με έναν πελάτη του φυτωρίου που ανήκει στην μητέρα μου και ο οποίος διατηρεί τουριστική μονάδα σε ένα νησί. Αυτό που μας είπε ήταν πώς με τη νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν βοηθηθεί πολύ να μπορούν να προσελκύσουν άτομα από όλο τον κόσμο και οι κριτικές των πελατών μέσω μεγάλων τουριστικών σελίδων βοηθούν πολύ, αλλά το μεγάλο τους πρόβλημα είναι πώς θα ξεχωρίσουν από τον εγχώριο και εξωτερικό ανταγωνισμό και πως θα κάνουν τον πελάτη να δεθεί για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα συναισθηματικά με τη μονάδα, για να την θυμάται όταν ξαναεπισκεφθεί τη χώρα τα επόμενα χρόνια ή να την συστήσει σε φίλους.
Τότε λοιπόν καταλάβαμε πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ατόμων και επιχειρηματιών που ψάχνουν για προϊόντα μοναδικά και υψηλής προστιθέμενης αξίας και πως αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και να μετατρέψουμε τα τυπικά δέντρα ελιάς σε τουριστικό είδος, τότε θα υπήρχε μια μεγάλη αγορά να καλύψουμε, πράγμα που θα μας επιτρέπει να διαφοροποιηθούμε σαν μονάδα από τον ανταγωνισμό. Eτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε έναν νέο ζωντανό τύπο σουβενίρ με βάση την ελιά.
Ερ. Μπορείς να μας συστήσεις το Plantbox;
Απ. Το PlantBox, είναι το πρώτο πλήρες τυποποιημένο και συσκευασμένο δέντρο ελιάς με μέγεθος που δεν ξεπερνάει τα 18 εκατοστά, γεγονός που το καθιστά όχι απλά καινοτόμο, αλλά και μοναδικό. Το δέντρο που χρησιμοποιούμε είναι ποικιλίας κορωνέικης η οποία είναι ελληνική και η κορυφαία ποιοτικά ελιά για λάδι στον κόσμο. Oλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα, αποστειρωμένα και παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις. Η ελιά αυτή μπορεί να συντηρηθεί έως δεκαεπτά μέρες χωρίς ήλιο και νερό και κάθε δέντρο είναι φυτό υγειονομικά ελεγμένο και πληροί τις προδιαγραφές για να ταξιδεύει χωρίς περιορισμούς και ελέγχους σε όλο τον κόσμο ακόμα και μέσω χειραποσκευών σε αεροπλάνα. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας μας, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί, να ταξιδέψει ελευθέρα, να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της γης, μπολιάζοντας το νέο του τόπο με «Ελλάδα», ως ένας άλλος σύγχρονος πρέσβης της πατρίδας μας.
Ερ. Απόφοιτος γεωπονικής σχολής και αποφάσισες να μείνεις στον τόπο σου, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και μάλιστα να γίνεις και αγρότης. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για έναν νέο και τι ήταν αυτό που σε ώθησε σε αυτήν την απόφαση;
Απ. Για μένα ίσως ήταν πιο εύκολη από άλλους αυτή η απόφαση. Δεν είναι απλά ότι ζούσα εδώ, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με το φυτώριο και τα χωράφια της μητέρας μου και ήταν συνειδητή επιλογή να σπουδάσω γεωπονία και να γυρίσω πίσω, αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο μου. Φυσικά βοήθησε και η ιδέα που είχα για να αναπτύξω το προϊόν μου, πράγμα που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού. Βέβαια για να είμαστε ρεαλιστές αυτό πρακτικά είναι δύσκολο να το αποφασίσει ένας νέος ακόμα και αν έχει δουλειά δική του αναλάβει, καθώς δεν υπάρχει πολύς νέος κόσμος στα χωριά για να συναναστραφείς και δεν έχει πολλές επιλογές στις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις για να ξεσκάσεις.
Ερ.Υπήρξε στιγμή που είπες θα τα παρατήσω;
Απ.Η αλήθεια είναι πως ανά διαστήματα και όσο περνούσαν τα χρόνια, ένιωθα αρκετή πίεση για το αν θα καταφέρω να δημιουργήσω αυτό για το οποίο και εγώ και η μητέρα μου και η αδερφή μου, επενδύουμε τόσο χρόνο και χρήμα. Δεν σου κρύβω πως επειδή μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια που αναπτύξαμε το προϊόν μας δεν υπήρχε πρόσβαση σε κεφάλαια, ούτε από δανεισμό ούτε από κάποιο πρόγραμμα κα έγινε με ιδία επένδυση, ήταν πολλές φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, για να μην συνεχίζει η οικογένεια μου να πιέζεται τόσο πολύ εξαιτίας της ιδέας μου, γιατί φοβόμουν ότι εάν γίνει κάτι άσχημο, δεν θα είχαμε τα χρήματα να το αντιμετωπίσουμε καθώς όλα είχαν επενδυθεί στο πρότζεκτ αυτό. Ευτυχώς αντέξαμε όλοι μαζί την πίεση και καταφέραμε να κάνουμε πράξη την ιδέα μας.
Ερ. Γιατί επέλεξες την ελιά και όχι κάποιο άλλο φυτό;
Απ. Η επιλογή ήταν εύκολη, η ελιά είναι το πιο τυπικό φυτό της ελληνικής φύσης, όλοι στον κόσμο γνωρίζουν τα προϊόντα της, τον συμβολισμό της και είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ιστορία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.
Ερ. Τι σημαίνει κλωνοποιημένη ελιά; Ποια χαρακτηριστικά την κάνουν μοναδική;
Απ. Ίσως ο όρος «κλωνοποιημένη» να ακούγεται άσχημος στον κόσμο, οπότε θα το εξηγήσω πολύ απλά για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι πως παίρνουμε μικρά κομμάτια από επιλεγμένα και ελεγμένα δέντρα ελιάς μας, τα βοηθάμε να βγάλουν ρίζες και δημιουργούμε ένα φυτό με τα ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά με αυτό από το οποίο πήραμε το κομμάτι. Η μοναδικότητα στην περίπτωση μας είναι πως πήραμε τη διαδεδομένη τεχνική αναπαραγωγής που περιέγραψα νωρίτερα, εφαρμόσαμε τεχνικές ανάπτυξης οι οποίες δεν εφαρμόζονται σε δέντρα και μας επιτρέπουν να παράγουμε δέντρα πέντε φορές πιο γρήγορα και δέκα φορές πιο φθηνά και πιο πολλά δέντρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης δημιουργήσαμε και κάποιες τεχνικές συντήρησης για να μπορούμε να επιμηκύνουμε την ζωή των δέντρων όταν θα πρέπει να ταξιδέψουν και θα βρίσκονται σε συνθήκες χωρίς νερό, χώμα και ήλιο.
Ερ. Πολλές διακρίσεις! Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτές; Είδαμε στη ΔΕΘ ότι ακόμα και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Geoffrey Ross Pyatt, εντυπωσιάστηκε από το φυτό σου και μάλιστα θέλησε να αποκτήσει και ένα!
ΑΠ. Πέρυσι τον Νοέμβριο είχα την τιμή να διακριθώ πανευρωπαϊκά μεταξύ 487 υποψηφίων από όλη την Ευρώπη, ως ο πιο ελπιδοφόρος νέος επαγγελματίας στον τομέα του πολλαπλασιασμού των φυτών και να ταξιδέψω στην Κίνα με ένα γκρουπ ακόμα εννέα νέων, κορυφαίων στον τομέα τους, για να βοηθήσουμε, συμβουλέψουμε και να συνεργαστούμε με επαγγελματίες εκεί. Είχα και την τιμή να γνωρίσω και παραλάβω από τον Υφυπουργό Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης την Κίνας βραβείο για την δουλειά και την συμβολή μου εκεί. Φέτος οι διακρίσεις έγιναν περισσότερες, η εταιρία μας βγήκε πρώτη στα βραβεία «Athens Startup Awards», που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και επίσης στο διαγωνισμό που έτρεχε κατά την διάρκεια της ΔΕΘ στον οποίο κριτές ήταν εκπρόσωποι funds και πολυεθνικών, επιχειρηματίες και στελέχη οργανισμών και εταιριών και καταφέραμε να βγούμε πρώτοι μεταξύ 128 νεοφυών επιχειρήσεων.
Oσο για τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί το περίπτερο μας δύο φορές, να ενδιαφερθεί να μάθει τι και πως το κάνουμε και να πάρει και ο ίδιος ένα δέντρο μας. Δεν σου κρύβω πως ήταν μεγάλη μου χαρά όταν άκουσα πως βρίσκει εξαιρετική την ιδέα μας και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, είναι σαν μία διάκριση από μόνο του αυτό.
Ερ. Μέχρι σήμερα πολλοί αγρότες στη χώρα μας ζούσαν από τις επιδοτήσεις, πώς φαντάζεσαι το μέλλον για τους νέους αγρότες;
Απ. Να είμαστε ρεαλιστές, οι επιδοτήσεις δεν είναι η πηγή του κακού, υπάρχουν προϊόντα και παραγωγές οι οποίες τις χρειάζονται αλλιώς θα εξαφανιστούν. Κατά την άποψη μου αυτό που είναι επείγον και σημαντικό να γίνει είναι να δημιουργηθούν συμπράξεις υποχρεωτικές μεταξύ ομάδων παραγωγών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών και τοπικών φορέων δημόσιας διοίκησης, για να δημιουργηθούν μικρές τοπικές θερμοκοιτίδες για γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι εξειδικευμένες στην περιοχή και τα προϊόντα στα οποία παράγουν και μέσω τις οποίας οποιοσδήποτε νέος θα μπορεί να λάβει γνώσεις και στήριξη για να ξεκινήσει να καλλιεργεί σύγχρονα και αποδοτικά ή να εξελίξει την καλλιέργεια που έχει στην περιοχή. Αλλιώς δεν μπορώ να δω πως θα προσελκύσουμε νέους να συνεχίζουν να ζουν στην περιφέρεια και να απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.
Ερ. Επιμένεις Ελλάδα, γιατί;
ΑΠ. Επιμένω γιατί βλέπω πως παρά τις δυσκολίες, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα στην χώρα μας, υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης και δημιουργίας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και υπάρχουν άτομα με όρεξη και γνώση για να στηρίξουν οποιοδήποτε εγχείρημα.
Ερ. Σε ποιες χώρες ταξιδεύει η ξεχωριστή ελιά σου και τι στόχους έχεις για το μέλλον;
Απ. Αυτήν την στιγμή έχουμε καταφέρει αν και είμαστε μόνο 7 μήνες στην αγορά, να στείλουμε απευθείας σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο, από χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς μέχρι χώρες που δεν θα φανταζόσουν ποτέ πως ξέρουν την ελιά, όπως η Σρι Λάνκα, το Πουέρτο Ρίκο, η Δημοκρατία του Τόγκο. Στόχος μας είναι μες τον επόμενο χρόνο να στήσουμε τη νέα μας μονάδα που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή μας, να επεκταθούμε σε περισσότερα καταστήματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και ίσως να προχωρήσουμε και σε μία στρατηγική επένδυση σε μονάδα παραγωγής στο εξωτερικό.
Ελπίζουμε λοιπόν να καταστήσουμε την ελιά ένα ακόμα εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως την μητέρα και την αδερφή μου για την στήριξη, τη βοήθεια και την υπομονή τους όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας για την συνεχή και σημαντική στήριξη που μου προσφέρουν και φυσικά τον οργανισμό Industry Disruptors-Game Changers, για την οργάνωση και τη βοήθεια κατά την διάρκεια της 83ης ΔΕΘ.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Keywords
ελλαδα, φυτα, περιφέρεια αττικής, ΔΕΘ, νέα, σημαίνει, athens, αθηνα, funds, μετρο, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, τι σημαινει, επιδοτησεις, χωρες, περιφέρεια αττικής, γνωση, γωνια, δημοκρατια, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, κινα, μητερα, νησι, ξυλοκαστρο, ονειρο, πιεση, προγραμμα, σρι λανκα, game, αγορα, ελαιολαδο, απλα, βοηθεια, βρισκεις, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δεντρα, δεντρο, διαστημα, δικη, διαδικτυο, εγινε, εγχειρημα, εθιμα, ευκολο, ηθη, ειπε, υπαρχει, ελια, εταιρια, ετων, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδια, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπομονη, θυμιζει, καναδας, κειμενο, λαδι, μηνες, μπορεις, νερο, ξαδερφια, ομαδα, οικογενεια, ορος, ουσιαστικα, πηγη, σπιτι, σχεδιο, τιμη, τογκο, φθηνα, φυσικα, φυτωριο, χωμα, χρημα, χαρα, ανηκει, ασχημος, ελπιδοφορος, εννεα, φυτο, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, κομματι, σημαίνει, funds, υλικα, γιαγια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Περιμένουμε απαντήσεις για την παραίτηση Γ. Κρικρή
- Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 12 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Ληστεία στην Ομόνοια: Απροσδιόριστα τα αίτια θανάτου του 33χρονου
- Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις
- Καλογήρου προς Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει για την κατάργηση του «τυποκτόνου νόμου»
- Δημοσκόπηση βγάζει διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 14%
- Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας: Καθολική ασφάλιση κατοικιών για σεισμούς
- Vodafone: Διπλασιάζει το μέγεθος του δικτύου 5G Narrowband Internet of Things
- Απολογισμός της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας
- ΕΚ: Πρόστιμο στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, ανάκληση άδειας της Τσεκούρας Χρηματιστηριακή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018
- Φυτά ελιάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο σαν «ζωντανά σουβενίρ» από την Ελλάδα
- Anuga 2019: Ρεκόρ σημειώνουν οι αιτήσεις συμμετοχής
- Τρία χρυσά βραβεία για την εξυπηρέτηση πελατών στη COSMOTE
- Τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων έτοιμα να δεχθούν πολίτες κάθε ηλικίας
- WSJ: Μαζικές οι αγορές γερμανικών πλοίων από Ελληνες πλοιοκτήτες
- Ο ΣΕΒ ξανακτυπά: Να αυξηθεί η παραγωγικότητα των ελληνικών ΜμΕ
- Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828 ο Ι. Καποδίστριας ιδρύει το «Γενικόν Ταχυδρομείον»
- Πωλείται ο οίκος Versace
- Με τέσσερις διαδρόμους ο Σ.Σ. στις Τρεις Γέφυρες και υπογειοποίηση στα Σεπόλια
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Φυτά ελιάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο σαν «ζωντανά σουβενίρ» από την Ελλάδα
- WSJ: Μαζικές οι αγορές γερμανικών πλοίων από Ελληνες πλοιοκτήτες
- Ο ΣΕΒ ξανακτυπά: Να αυξηθεί η παραγωγικότητα των ελληνικών ΜμΕ
- Πωλείται ο οίκος Versace
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018
- Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828 ο Ι. Καποδίστριας ιδρύει το «Γενικόν Ταχυδρομείον»
- Με τέσσερις διαδρόμους ο Σ.Σ. στις Τρεις Γέφυρες και υπογειοποίηση στα Σεπόλια
- Τρία χρυσά βραβεία για την εξυπηρέτηση πελατών στη COSMOTE
- Τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων έτοιμα να δεχθούν πολίτες κάθε ηλικίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις
- Aquarius: Ζητεί να ελλιμενιστεί στη Μασσαλία
- Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Περιμένουμε απαντήσεις για την παραίτηση Γ. Κρικρή
- Προσφυγικό: Έφυγε ένας για κάθε πέντε που ήρθαν
- Κρήτη: Βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές
- Οι συστημικοί κίνδυνοι παραμένουν, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman
- Λιβύη: Η ακτοφυλακή διέσωσε 235 μετανάστες
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ανάκληση άδειας της ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΜ/ΚΗ