Η Μεγαλοψυχία του Τίτου, από τους Νέους της Οπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣ «Οι Νέοι της Οπερας» παρουσιάζει τη Μεγαλοψυχία του Τίτου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, για δύο παραστάσεις, στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2019, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στη Φρυνίχου. Τη μουσική διεύθυνση και τη μεταγραφή του έργου για μικρό σύνολο υπογράφει ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία η Μάρθα Τομπουλίδου. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Βαγγέλης Χατζησίμος.
Η Μεγαλοψυχία

του Τίτου είναι η τελευταία όπερα που έγραψε ο Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για την αλήθεια και την ομόνοια, την προδοσία, τη συγχώρεση, την αγάπη και τη φιλία. Γραμμένη σε ποιητικό κείμενο του Ιταλού ποιητή Μεταστάζιο σε διασκευή Κατερίνο Ματσολά, η Μεγαλοψυχία του Τίτου πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Πράγας στις 6 Σεπτεμβρίου 1791. Από την ΕΛΣ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Ολύμπια στις 5 Μαρτίου 1986.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Οι Νέοι της Οπερας», Βαγγέλης Χατζησίμος, σημειώνει: «Ο ιστορικός και εμβληματικός χώρος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν είναι ο φετινός πρώτος σταθμός των «Νέων της όπερας». Το πρόγραμμα αυτό, που στηρίζει το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει σκοπό να προσφέρει δωρεάν σε νέους καλλιτέχνες που είναι στα πρώτα βήματα της πορείας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα «εργαλεία» της δουλειάς τους. Μέσα από μια χρονιά προσομοίωσης ενός επαγγελματικού χρόνου και με την επίβλεψη πεπειραμένων καλλιτεχνών και αφοσιωμένων δασκάλων, συμμετέχουν σε δύο τουλάχιστον παραγωγές ειδικά επιλεγμένες και ανεβασμένες για το σύνολο αυτό. Παράλληλα συμμετέχουν σε μαθήματα τελειοποίησης με σημαντικούς καλλιτέχνες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα και για την αισθητική και σκηνική τους καλλιέργεια και εξέλιξη. Η φετινή πρώτη παράσταση έχει να παρουσιάσει ένα εκλεκτό σύνολο νέων καλλιτεχνών που με θέρμη και προσήλωση δούλεψαν την εμβληματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η παράσταση είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται, η πρώτη τους αναμέτρηση με τον εαυτό τους και το κοινό. Είμαστε βέβαιοι ότι «τα παιδιά» μας θα φανούν άξια για τους δύσκολους ρόλους που έχουν αναλάβει, σε μια παράσταση γεμάτη με τη φρεσκάδα τους και τη δυναμικότητά τους».
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ Μάρθας Τομπουλίδου
Ολα είναι αγάπη. Κι όλα δείχνουν να γίνονται στο όνομα της αγάπης. Μερικές φορές ακόμα και τα μεγαλύτερα εγκλήματα! Στο τέλος του έργου του Μότσαρτ Η μεγαλοψυχία του Τίτου ευτυχώς θριαμβεύει η αγάπη, που ξέρει να στέκεται πάνω από τον φόβο και να συγχωρεί. «Αν είναι να μην κερδίσω σεβασμό μέσα απ’ την αγάπη, τότε δεν θα δεχτώ την αγάπη μέσα από τον φόβο», λέει ο Τίτος και ελευθερώνει όσους συνωμότησαν εναντίον του και επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν. Ο,τι δεν το καταλαβαίνουμε χρειάζεται να το αγαπάμε και να κάνουμε μέσα μας χώρο να το χωρέσουμε. Να το συγχωρέσουμε. «Μακάρι να χαθεί απ’ τη ζωή μας ό,τι δεν είναι αγάπη» εύχονται οι πιστά ερωτευμένοι Αννιος και Σερβίλια, κι εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους, κι ας κινδυνέψουμε με την παράστασή μας να χαρακτηριστούμε αθεράπευτα ρομαντικοί!
ΣΥΝΟΨΗ
Α’ ΠΡΑΞΗ: Κόρη του αυτοκράτορα Βιτέλλιου, ο οποίος είχε εκθρονιστεί από τον πατέρα του Τίτου, η Βιτέλλια θέλει να εκδικηθεί τον Τίτο. Για τον σκοπό αυτό υποκινεί τον φίλο του Τίτου Σέξτο, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της. Οταν τα γαμήλια σχέδια του Τίτου αλλάζουν και η Βιτέλλια ελπίζει να γίνει αυτοκράτειρα, προσπαθεί να συγκρατήσει τον Σέξτο. Ομως ο Τίτος επιλέγει ως σύζυγο τη Σερβίλια, αδελφή του φίλου του Σέξτου και κρυφά ερωτευμένη με τον Αννιο. Η Σερβίλια αποκαλύπτει στον Τίτο τα αισθήματά της και εκείνος υποχωρεί. Στο μεταξύ ο Σέξτος και οι συνωμότες βάζουν φωτιά στο Καπιτώλιο. Ο Σέξτος δηλώνει ότι είδε τον Τίτο νεκρό αλλά η Βιτέλλια τον αποτρέπει από το να ενοχοποιήσει τον εαυτό του. Οι υπόλοιποι θρηνούν τον θάνατο του αυτοκράτορα.
Β’ ΠΡΑΞΗ: Μέσα στον καπνό και τις φωτιές ο Σέξτος είχε κάνει λάθος: ο Τίτος είναι ακόμα ζωντανός. Ο Πόπλιος συλλαμβάνει τον Σέξτο. Η Σύγκλητος τον δικάζει και τον κρίνει ένοχο. Τώρα ο Τίτος οφείλει να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του φίλου του. Προηγουμένως ο Τίτος ζητά εξηγήσεις από τον Σέξτο, ο οποίος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. Μετά από μεγάλη εσωτερική πάλη ο Τίτος αποφασίζει τελικά να συγχωρήσει τον φίλο του: προτιμά η ανθρωπότητα να τον θυμάται ως μεγαλόψυχο παρά ως εκδικητικό ηγεμόνα. Γεμάτη τύψεις και έχοντας χάσει τις ελπίδες να ανέβει στον θρόνο, η Βιτέλλια εξομολογείται την αλήθεια στον αυτοκράτορα. Κατάπληκτος ο Τίτος αποφασίζει να συγχωρήσει και εκείνη για τις πράξεις της. Ολοι υμνούν τη μεγαλοψυχία του αυτοκράτορα ενώ εκείνος ζητά από τους θεούς να του αφαιρέσουν μέρες εάν πάψει να φροντίζει για το καλό της Ρώμης.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Οι Νέοι της Οπερας»
Οι «Νέοι της Οπερας» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ΕΛΣ που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο.
«Οι Νέοι της Οπερας» της ΕΛΣ
Η μεγαλοψυχία του Τίτου
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
28 Φεβρουαρίου & 1 Μαρτίου 2019
Ωρα έναρξης: 16.00
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου.
Εισιτήρια: 10 ευρώ, γενική είσοδος.
Προπώληση: Θέατρο Τέχνης, www.theatro-technis.gr & www.viva.gr.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα