Ικανοποίηση για τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα, από την Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του ΕΚ

Τη μεγάλη πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών στην Ελλάδα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπίστωσε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη της στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ινγκεμποργκ Γκράσλε, εξέφρασε

μεγάλη ικανοποίηση, μετά τις επισκέψεις στα έργα που πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα από τις 13 ως τις 15 Φεβρουαρίου.
Αναφερόμενη στο Κτηματολόγιο, είπε ότι είναι εντός των χρονικών περιθωρίων και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση, ενδεχόμενο που θα επέφερε νέες καθυστερήσεις.
Θετικά λόγια είπε και για το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Πολιτών, ένα έργο-ορόσημο, όπως το χαρακτήρισε, για τον εκσυγχρονισμό της βάσης δεδομένων των πολιτών, εθνικής εμβέλειας, το οποίο μάλιστα υλοποιήθηκε με χαμηλότερο κόστος από το προβλεφθέν – είχαν προϋπολογιστεί 46 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν 26 εκατ. ευρώ.
Η κ. Γκράσλε έδωσε «συγχαρητήρια» στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που ήταν παρών, για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού έργου της λίμνης Κάρλας και το χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων».
Για τους άξονες Ε65 και Τιθορέα – Δομοκός είπε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) το απόγευμα θα επισκεφθούν το υπό εξέλιξη έργο της 3ης γραμμής του Μετρό και σημείωσε ότι οι απαλλοτριώσεις που το 2015 αποτελούσαν σημαντικό πρόβλημα έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί.
«Είναι απίστευτο που έχουμε προχωρήσει τόσο καλά» τόνισε, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε που η Ελλάδα τα κατάφερε με έργα όπως το Μετρό και το Κτηματολόγιο, σε σχέση με το 2015 που υπήρχαν πολλά διοικητικά προβλήματα». Ιδιαίτερα για τα τελευταία, είπε ότι η αντιμετώπισή τους διευκολύνεται με πιο αποκεντρωμένη διοίκηση και την ανάληψη της ιδιοκτησίας ευθυνών από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σε ερώτηση για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων, η Πρόεδρος κ. Γκράσλε είπε ότι εκσυγχρονίζεται ψηφιακά και ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του οργανισμού από τους πολιτικούς, σημειώνοντας ότι είδαμε τα ίδια πρόσωπα στη διοίκηση, γεγονός που αποτελεί «καλό σημάδι».
Η αντιπροσωπεία των πέντε ευρωβουλευτών επισκέφθηκε και τη Λέσβο, με επίκεντρο τις εργασίες στο λιμάνι του νησιού, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, αλλά και τις νέες προκλήσεις που θέτει το προσφυγικό.
Πρέπει να «τακτοποιήσουμε» το δημοσιονομικό που αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες, είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, αναφέροντας ότι παρεμβάλλονται πολλοί φορείς, πολλές κρατικές αρχές και ΜΚΟ στην παροχή των υπηρεσιών αυτών. «Πρέπει να ξέρουμε τι κόστος έχει κάθε υπηρεσία, πχ η περίθαλψη ανά πρόσφυγα, σε σχέση και με άλλες χώρες», είπε.
«Με 200 αφίξεις καθημερινά, βλέπουμε τους κινδύνους, χρειάζεται αναδιανομή των προσφύγων, έχουμε και πολλές νομοθεσίες στις χώρες – μέλη, αλλά πρέπει να βρούμε και μια λύση που θα κάνει την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική» σημείωσε, ενώ στα θετικά ανέφερε την πρόοδο που έχει γίνει για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την ταχύτερη και ασφαλέστερη καταγραφή των δεδομένων, για να υπογραμμίσει όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος στην ανταλλαγή πληροφοριών.
«Εχω δύο μηνύματα», είπε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, Αρντ Κον, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής: Πρώτον, δεν διασπαθίσατε κοινοτικά χρήματα στην Ελλάδα και είδαμε ενθαρρυντικά στοιχεία και στρατευμένους ανθρώπους για την υλοποίηση των έργων. Το δεύτερο είναι ένα ευχαριστώ που θέλω να στείλω στον λαό της Λέσβου, στις ελληνικές αρχές και τις ΜΚΟ για το δύσκολο έργο τους. «Δεν ξεχνούμε τη Λέσβο», είπε χαρακτηριστικά. Και σεις πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους παρισταμένους, διαβιβάστε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα και στο μέλλον, όταν διαπιστώνουμε τέτοια πρόοδο.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών), ερωτηθείς για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τονίζοντας ότι η ΕΕ όχι μόνον τώρα αλλά και στο παρελθόν έχει πάρει σαφή θέση, ζητώντας από την Αγκυρα να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες. Επεσήμανε δε ότι στα Ιμια οι Τούρκοι εμβόλισαν πλοίο της ακτοφυλακής που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και αυτό «το ανέφερα στην ερώτησή μου προς την Υπατη Εκπρόσωπο Φ. Μογκερίνι».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι έχει θέσει το θέμα να μην κατάσχονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, προκειμένου να ενισχυθούν κυρίως οι νέοι αγρότες.
Σκοπός της επίσκεψης των ευρωβουλευτών ήταν «να επικεντρωθούν στην παρακολούθηση 181 έργων υποδομών με υψηλή προτεραιότητα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνέχεια προηγούμενης αποστολής στην χώρα το 2015 και θα αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο των εργασιών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΕΚ.
Οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων και επαφών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγχρηματοδοτούμενων έργων προτεραιότητας όπως καταρτίστηκε το 2011, ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα