Λογοτεχνικές επιδημίες: ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μήνυμα
11:30 16/3/2020
- Πηγή: Dimoprasion
«Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι. Υπήρξαν στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και οι πόλεμοι. Και παρόλα αυτά οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους» λέει ο Αλμπέρ Καμύ στο μυθιστόρημα του «Η πανούκλα».
Οι επιδημίες, όπως κι αν ονομάζονται κάθε φορά, έρχονται από πολύ παλιά κι έχουν σε πολλές περιπτώσεις αλλάξει δραματικά τα δεδομένα του καιρού τους, ενώ άλλοτε πάλι έσβησαν μέσα στον χρόνο για
Ενα από τα πιο διάσημα έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας για τις επιδημίες είναι το «Δεκαήμερο» (1349-1352) του Τζοβάνι Βοκάκιου, που έχει κυκλοφορήσει από πολλούς εκδότες στην Ελλάδα στην αξεπέραστη μετάφραση του Κοσμά Πολίτη. Μαθητής του Πετράρχη και ένας εκ των θεμελιωτών του ιταλικού ανθρωπισμού, ο Βοκάκιος μιλάει στα διηγήματα του βιβλίου του για την πανούκλα η οποία έχει πλήξει τη Φλωρεντία, χωρίς ούτε μια σκιά να επιβαρύνει τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του. Γυναίκες που θα εγκαταλείψουν την πόλη, για να πάνε στην εξοχή και να αφήσουν το κακό πίσω τους, λέγοντας ερωτικές ιστορίες. Και, φυσικά, τίποτε δεν μπορεί να νικήσει τον έρωτα, ακόμα και σε μιαν επιδημία. Γιατί ο έρωτας και η ηδονή προσφέρουν στους νέους μιαν ανακουφιστική προοπτική, ένα όραμα για όσα μέλλεται να έρθουν και να μεταμορφώσουν τη ζωή τους πέρα από επιδημίες.
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, και περνώντας από τον 14ο στον 20ο αιώνα και στον Αλμπέρ Καμύ, η πανούκλα θα επανακάμψει στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, που γράφτηκε το 1947 στα γαλλικά (μετάφραση Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ και Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν, Καστανιώτης, 2001). Βρισκόμαστε στο Οράν της Αλγερίας κατά τη δεκαετία του 1950 και η πόλη έχει αποκοπεί από τους πάντες λόγω μιας επιδημίας πανούκλας. Ο Καμύ καταγράφει όλες τις στάσεις και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η επιδημία: την αγωνία και τον τρόμο, τις προσπάθειες των επιτήδειων να αποκομίσουν κέρδη από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τη βαθιά επιθυμία για διασφάλιση της ατομικής και της συλλογικής ακεραιότητας ή το ακατάβλητο πάθος για ελευθερία. Και μας παροτρύνει ο Καμύ να σκεφτούμε πως ακόμα κι αν υποχωρήσει η επιδημία, όπως εντέλει συμβαίνει στο μυθιστόρημά του, ο φόβος για μια πανούκλα πάντοτε θα μας απειλεί, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντισταθούμε.
Προχωρώντας προς το τέλος του 20ου αιώνα, μια άλλη λογοτεχνική επιδημία θα ενσκήψει, αυτή τη φορά στο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί τυφλότητος» (κυκλοφόρησε το 1995 στα πορτογαλικά, μετάφραση Αθηνά Ψυλλιά, Καστανιώτης, 2006). Μια ολιγάριθμη ομάδα αγωνίζεται να μη χάσει την ανθρωπιά και το ήθος της κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας τύφλωσης που δοκιμάζει το σύμπαν, εκλύοντας τριγύρω της όλα τα κακά: δολοφονικές επιθέσεις και αμέριστη βία, εγκλεισμούς και τρέλα, πτώση και παρακμή, εξαχρείωση και εξανδραποδισμό. Το τελικό μήνυμα, πάντως, δεν είναι απαισιόδοξο: οι άνθρωποι θα μπορέσουν με κάποιον τρόπο να ξαναδούν και να αποκτήσουν εκ νέου το φως τους, αρκεί να μην ξεχάσουν την πραγματική τους φύση και να μην παραμερίσουν τον αληθινό εαυτό τους.
Οι λογοτεχνικές επιδημίες κατέχουν, βεβαίως, μια θέση και στην ιστορία της ελληνικής πεζογραφίας. Στο διήγημά του «Βαρδιάνος στα σπόρκα», δημοσιευμένο το 1893 (Εστία, 2009), ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μιλάει για την ιστορία της γρια-Σκεύως, που μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (μολυσμένα καράβια) με σκοπό να σώσει τον γιο της από τη χολέρα η οποία έπληξε την Ευρώπη το 1865. Το διήγημα, πάντως, δεν αναδίδει οσμή θανάτου. Γραμμένο με ευφρόσυνο τρόπο, επιδιώκει να εικονογραφήσει το πώς εκδηλώνονται οι ταξικές αντιθέσεις σε καθεστώς επιδημίας, αλλά και πώς το ελληνικό κράτος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο πρόβλημα: «Αλλά το πλείστον κακόν οφείλεται αναντιρρήτως εις την ανικανότητα της ελληνικής διοικήσεως. Θα έλεγεέ τις, ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, δια να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν».
Στο μυθιστόρημά του «Γη και νερό», που κυκλοφόρησε το 1939 (Πόλις, 2003, με προλεγόμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου και της Ελισάβετ Κοτζιά), ο Γουλιέλμος Αμποτ, που υπήρξε εκτός από συγγραφέας και αστρονόμος, κάνει λόγο για τους λεπρούς στη Σπιναλόγκα της Κρήτης, με τη διαφορά πως αντί να θρηνήσει για τις συνέπειες της ασθένειάς τους, εξυμνεί το σώμα και τον έρωτα. Φτασμένοι από εκατό δρόμους στα όριά τους, οι άνθρωποι που αλωνίζουν πάνω-κάτω τη Σπιναλόγκα δεν εννοούν να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα στο σεξ, το οποίο και θα ασκήσουν ποικιλοτρόπως: σε μισογκρεμισμένα σπίτια και λερά κρεβάτια, σε θαλασσινές σπηλιές και σκιερές γωνίες, σε φανερές περιπτύξεις και σε κρυφές συναντήσεις.
Πολλά χρόνια αργότερα, με το μυθιστόρημά του «Λοιμός», που κυκλοφόρησε το 1972 (Κέδρος, 1998), ο Αντρέας Φραγκιάς θα επινοήσει μια μεταδοτική ασθένεια για να δείξει τις καταπιεστικές συνθήκες στη μεταπολεμική Μακρόνησο και τα βάσανα των κρατουμένων, που υποχρεώνονται να κυνηγήσουν τις μύγες σαν να εκπροσωπούν εχθρούς του έθνους: «Η διαταγή αναλύθηκε εξαντλητικά, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οποιος δε φέρει το βράδυ τις είκοσι μύγες, μαύρη του μοίρα. «Θα τις συλλάβετε χωρίς να χαλαρωθεί, βεβαίως, στο ελάχιστο ο ρυθμός των άλλων εργασιών». Κι όταν εδώ λέμε πρέπει, σημαίνει «πρέπει»».
Β. Χατζηβασιλείου
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
ζοζέ σαραμάγκου, το φως, καιρος, ελλαδα, μετάφραση, καστανιώτης, φως, οφείλεται, ήτο, κρητη, σημαίνει, απε-μπε, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αθηνα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τελος του κοσμου, μετάφραση, γωνιες, ηδονη, ρυθμος, σπιναλογκα, φλωρεντια, φως, αγωνια, απε, βραδυ, γαλλικα, γινεται, διηγημα, διηγηματα, υπαρχει, ελευθερια, ελισαβετ, εργα, επιθυμια, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ζοζέ σαραμάγκου, ιδιο, εικοσι, υποθεση, ήτο, καστανιώτης, κι αλλο, κρεβατια, λερα, λογοτεχνια, λογο, μυγες, μοιρα, μαρια, μυθιστορημα, νικη, ομαδα, παντα, ορια, οραμα, οφείλεται, παθος, παπαδιαμαντης, σελιδες, συμβολα, σωμα, σπιτια, συμπαν, το φως, τρελα, φυση, φυσικα, φοβος, φορα, χολερα, οσμη, δικαιωμα, χωρα, σημαίνει, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήρια: Υπό κατάρρευση Ευρώπη -Χ.Α.
- Θεσσαλονίκη: "Ο κόσμος, μέχρι στιγμής, συμμορφώνεται με τα μέτρα της Περιφέρειας"
- Το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ: Πώς κατάφερε να κρατήσει μακριά τον κορωνοϊό αν και είναι δίπλα στην Κίνα
- Κορονοϊός: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας
- Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός χτυπάει περιοχές παρόμοιου κλίματος (χάρτης)
- ΕΕΑ: Να κλείσουν καταστήματα - λαϊκές αγορές
- ΠΟΠΕΚ: Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές καυσίμων παρά τη μεγάλη πτώση στις τιμές πετρελαίου
- Guardian για κορονοϊό: Το 80% αναμένεται να νοσήσει στη Μεγάλη Βρετανία – Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο
- Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο Άγιο Όρος σε Ιταλό προσκυνητή
- Εξ αποστάσεως το 85% του προσωπικού του ΧΑ- Εντοπίστηκαν κρούσματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Πλαφόν στα αντισηπτικά βάζει η κυβέρνηση – Θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας
- Λογοτεχνικές επιδημίες: ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μήνυμα
- Σε ισχύ από σήμερα τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα super market
- Θα «φρενάρουν» πράγματι τον κορονοϊό η άνοιξη και η ζέστη;
- Με βιντεοκλήση το Eurogroup
- Το πολιτικό παιχνίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από πέντε αξιόλογες ταινίες
- Συνεργασία ΕΟΔΥ – Δήμου Αθηναίων για τον έλεγχο πολιτών για κορονοϊό
- Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Λογοτεχνικές επιδημίες: ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μήνυμα
- Συνεργασία ΕΟΔΥ – Δήμου Αθηναίων για τον έλεγχο πολιτών για κορονοϊό
- Πλαφόν στα αντισηπτικά βάζει η κυβέρνηση – Θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας
- Σε ισχύ από σήμερα τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα super market
- Το πολιτικό παιχνίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από πέντε αξιόλογες ταινίες
- Θα «φρενάρουν» πράγματι τον κορονοϊό η άνοιξη και η ζέστη;
- Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού
- Με βιντεοκλήση το Eurogroup
- Ασπίδα 37 δισ. ευρώ για το οικονομικό σοκ του κοροναϊού
- Με οπτική ίνα ενάντια στα τροχαία από τον μικρο-ύπνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΕΑ: Πρέπει να κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα
- Το μεγάλο διακύβευμα της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup
- Τέρνα Ενεργειακή:Νέες επενδύσεις άνω €550 εκατ. στην ελληνική αγορά ΑΠΕ
- Κορονοϊός: Ασφαλέστερη η παρακεταμόλη, καμιά ένδειξη για αντιφλεγμονώδη
- #Μένουμε_σπίτι και μαγειρεύουμε λαχταριστό γεμιστό ρολό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου
- Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο Άγιο Όρος σε Ιταλό προσκυνητή
- Κορέα: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες στο 0,75% από την κεντρική τράπεζα
- Ξεκίνησαν τις διανομές αρτοποιεία και κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης
- Το ΞΕΕ "τρέχει" έρευνα στα μέλη του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική ξενοδοχία
- Την αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων λόγω κορονοϊού προτείνει ο Γ. Πατούλης