Με 700.000 ευρώ επικηρύχθηκαν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα

Στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016, προχώρησε η Αγκυρα, ανήμερα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Στην «κόκκινη λίστα» των τρομοκρατών της Τουρκίας εντάχθηκαν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ελλάδα

από την 16η Ιουλίου του 2016.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Αναντολού, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την υπαγωγή των «8» στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών, επικηρύσσοντάς τους με το ποσό των 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (670.000 ευρώ).
Η συγκεκριμένη κίνηση μάλιστα, έρχεται λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα και το πολυαναμενόμενο «ραντεβού» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση των συγκεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τόσο στην τρομοκρατική – κατά την Τουρκία – οργάνωση FETO, όσο και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα το πρωί της 16η Ιουλίου του 2016, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο και έλαβαν έπειτα από μία μακρά δικαστική διαδικασία.
Γρίβας: «Προσπάθεια νομιμοποίησης του «υβριδικού πολέμου» η επικήρυξή τους»
Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επικήρυξε με 670.000 ευρώ τον κάθε έναν από τους τούρκους αξιωματικούς. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η χρονική συγκυρία της επικήρυξης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, εγείρει σημαίνουσες επιφυλάξεις και έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, δεδομένης και της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Λίγες ώρες πριν το «τετ τ τετ» Τσίπρα – Ερντογάν, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επικήρυξε με 670.000 ευρώ τον κάθε ένα από τους τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται από την Αγκυρα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν, γνωστή και ως «FETO».
«Αυτή η εξέλιξη πιθανώς αποτελεί μία προσπάθεια νομιμοποίησης των δράσεων του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου»» σχολιάζει, μιλώντας στο Sputnik, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.
Κατά τον ίδιο, η επικήρυξη των «8» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως ένα είδος «Κερκόπορτας» για τη δημιουργία μίας «γκρίζας ζώνης» μεταξύ πολέμου και ειρήνης, μέσω της πραγματοποίησης ειδικών, μυστικών επιχειρήσεων Τούρκων «κομάντο» σε ελληνικά εδάφη.
«Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη δυνατότητα να ασκεί στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Ελλάδος, στο πλαίσιο αυτών των υβριδικών επιχειρήσεων» σπεύδει να επαναλάβει, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Υπάρχει δυνατότητα «ανταλλαγής»;
Η απόφαση της Αγκυρας να επικηρύξει τους «8», αναμφίβολα, επαναφέρει τα σενάρια περί «αξιοποίησης» των Τούρκων αξιωματικών, με στόχο την αποκόμιση ωφελειών εκ μέρους της Αθήνας.
Ο κ. Γρίβας βέβαια, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «πολύ δύσκολα θα μπει σ’ αυτή τη συζήτηση». «Θα ήταν πολύ κυνικό, πολύ μεγάλο λάθος. Δεν μιλάμε για συμβιβασμό, καθώς αυτομάτως θα οδηγούσε σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας και σε παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας».
Αλλωστε, κατά τον ίδιο, «είναι αδιανόητο – από μόνο του – το γεγονός ότι δεχόμαστε πιέσεις που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία την Ελλάδα, καθώς δεν την αντιμετωπίζει ως ένα ανεξάρτητο κράτος», εξηγεί.
Οι διπλωματικές επιπτώσεις
Ως προς το διπλωματικό πεδίο, ο κ. Γρίβας εκτιμά ότι η σημερινή εξέλιξη, σχετικά με τους «8», «δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, δεν είναι μία σύμπτωση». «Είναι κομμάτι της στρατηγικής της Αγκυρας, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσα περισσότερα όπλα μπορεί, ασκώντας μια πολιτική ασφυκτικών πιέσεων».
Επιμένοντας στις διπλωματικές επιπτώσεις, ο έγκριτης καθηγητής θεωρεί ότι «οι ευρύτερες πολιτικές της Τουρκίας αποσκοπούν στο να τοποθετηθεί η Ελλάδα σε θέση αμυνόμενου, σε θέση αυτού που δέχεται πιέσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι η Αγκυρα επιδιώκει να «μειώσει το γεωπολιτικό ρόλο και τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας» και να «μετατρέψει την Ελλάδα, σε βάθος χρόνου, σε υποτελή χώρα της Τουρκίας».
«Ασκοπη η συνάντηση»
Τέλος, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάπτυξης διατηρεί εξαιρετικά «μικρό καλάθι» σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, κρίνοντας ως άσκοπη και χωρίς νόημα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προσπαθεί να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού αυτή την χρονική συγκυρία» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων.
Εκτιμάει δε, ότι «θα υπάρξουν πιέσεις προς την Ελλάδα, με κάποιο «καρότο» από την πλευρά της Τουρκίας, όπως κάνει πάντα». «Είναι μία άσκοπη συνάντηση. Δεν έχει νόημα εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου και επομένως, δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι. Δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καλό» καταλήγει ο κ. Γρίβας.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Αναζητήσεις
700000 τούρκοι αξιωματικοί
Τυχαία Θέματα