Μητσοτάκης: «Η επίλυση του Κυπριακού πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
Με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων στην Κύπρο, Δημήτρη Συλλούρη, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός είδε διαδοχικά όλους τους αρχηγούς των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους κυπριακών συλλόγων. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερωτηθείς επίσης για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε: «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».
Επίσης, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώρισε στο Νίκο Αναστασιάδη μια χειροποίητη ελληνική γραβάτα. «Είναι ένα δώρο με συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης», αναφέρουν πηγές ότι είπε στον Κύπριο πρόεδρο. «Θα τη βάλω στη συλλογή μου», του απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στο δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Το γεγονός ότι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψή, υπό τη νέα μου ιδιότητα, πραγματοποιείται εδώ, καταδεικνύει ακριβώς, αγαπητέ μου Πρόεδρε, την προσήλωσή μου στον δρόμο της στενής συνεργασίας και συστράτευσης των δύο μας χωρών. Με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ενός ζητήματος που -δεν πρέπει να ξεχνάμε- αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής!», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί εθνική προτεραιότητα και πως μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης. «Δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής. Στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
«Επιθυμούμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μία ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο. Της οποίας η νόμιμη κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού. Συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του. Μια Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της -από το ένα άκρο μέχρι το άλλο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ αποδοκίμασε τη στάση της Τουρκίας.
«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν σημειώνεται η αναμενόμενη πρόοδος για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος. Αντιθέτως, η Τουρκία -με τις πρόσφατες παράνομες ενέργειές της στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας- επιχειρεί και πάλι να αμφισβητήσει την κυριαρχία της και να παρεμποδίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με την ηχηρή εξαίρεση της Τουρκίας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το αυτονόητο: Ο μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το διεθνές δίκαιο. Και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, σημείωσε ότι «οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Άγκυρας ήταν κοινές και οδήγησαν στη διεθνή αποδοκιμασία της», με σοβαρότερη έκφραση την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή», ξεκαθάρισε.
Επιπλέον, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προσδοκώντας ότι «και η άλλη πλευρά προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με εποικοδομητική διάθεση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί, εν τέλει, ότι είναι και προς το δικό της όφελος η ταχύτερη επανάληψη των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων μαζί με την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών.
«Η κλιμάκωση της προκλητικότητας, εξάλλου, έρχεται σε αντίφαση με κάθε δήλωση προθέσεων επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου» συμπλήρωσε, ενώ είπε με νόημα ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια.
«Τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η αυξανόμενη αστάθεια επιβάλλει την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με συμμετοχή και άλλων -πολύ ισχυρών- συμμάχων», υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα, μιλώντας για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και σε άλλους τομείς, ο πρωθυπουργός είπε ότι της αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ευημερία των δύο λαών.
«Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Και η από κοινού συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην ΟΝΕ προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες», πρόσθεσε και σημείωσε: «Κύπρος και Ελλάδα βίωσαν, τα τελευταία χρόνια, την εμπειρία μιας σκληρής, μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης αντλώντας χρήσιμα διδάγματα από αυτήν. Και οφείλω, εδώ, να συγχαρώ τον Πρόεδρο, την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον κυπριακό λαό, γιατί -με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές- δείξατε πώς μία χώρα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα από την καθήλωση στην ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον δρόμο της ανάπτυξης επέλεξε και η Ελλάδα: «Οι πρόσφατες εκλογές έκλεισαν την πόρτα στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την οπισθοδρόμηση. Και έδωσαν μια ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Ήδη η χώρα μας δανείζεται με όρους ευνοϊκότερους από ποτέ. Και με άμεσα νομοθετήματα, που θα ψηφιστούν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, η μεσαία τάξη ξεκινά να ελαφρύνεται από την βαριά φορολογία για να μπορέσει επιτέλους να αναγεννηθεί. Με γρήγορες κινήσεις, το κράτος εκσυγχρονίζεται. Και ανοίγεται σε νέες επενδύσεις, που θα φέρουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «χαράσσουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και, επιτέλους, μετά από 10 χρόνια κρίσης ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Για μια ισχυρή Ελλάδα. Και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει, αγαπητέ μου Πρόεδρε, και ισχυρή Κύπρος, ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρός ελληνισμός παντού στον κόσμο!».
Ελληνοτουρκικά και ενεργειακά στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου
Τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά τέθηκαν το πρωί επί τάπητος στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των διμερών επαφών των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου, με επικεφαλής τους κκ Αναστασιάδη και Μητσοτάκη.
Για τα ελληνοτουρκικά οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα και συμφώνησαν για τον καθορισμό της στάσης τους να αναμένουν το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πρέπει να δείξει αμέσως και εμπράκτως δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Για τα ενεργειακά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τα αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου, όπως και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα.
Για τα διμερή θέματα στη διάρκεια των επαφών συζητήθηκαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους τελειόφοιτους μαθητές της Κύπρου οι οποίοι είχαν εισαχθεί πέρυσι σε ΤΕΙ στην Ελλάδα, και τώρα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των πρόχειρων αλλαγών και καταργήσεων των ΤΕΙ της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι μέσω του υπουργείου Παιδείας θα αναζητήσει το ταχύτερον δυνατόν λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Σημειώνεται τέλος ότι στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου -πρόταση που ο ίδιος αποδέχθηκε με χαρά- να είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη στήριξη της ΝΔ, στο επικείμενο Συνέδριο του ΕΛΚ το φθινόπωρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το όραμα της CUPRA για το μέλλον
- Nέο deal της Εθνικής Τράπεζας για κόκκινα δάνεια
- Ποιος είναι ο Γιώργος Στάσσης που αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ
- Τέλος εποχής για το «Έθνος» – Το τελευταίο πρωτοσέλιδο
- Ενισχύει το προσωπικό της η Ελληνικός Χρυσός
- Σεισμός στις Σέρρες: «Ανακουφιστικές τέτοιου είδους δονήσεις»
- ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 31 Ιουλίου στη ΓΑΔΑ
- Σαλάτα ή ελαφρύ δείπνο; Και τα δύο!
- ΥΠΟΙΚ: Παράταση και αναστολή καταβολής οφειλών σε Χαλκιδική και Ημαθία
- Δεκαεπτά παραλίες έχασαν τη «Γαλάζια Σημαία»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Μητσοτάκης: «Η επίλυση του Κυπριακού πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
- Ο Γιώργος Στάσσης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
- Πάνω από 160 υπερασπιστές του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2018, σύμφωνα με ΜΚΟ
- Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση χρήσης κλιματιστικών
- Οι τάρανδοι στη Φινλανδία πάνε… παραλία, καθώς οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο
- Ρόλο-κλειδί για την εξάπλωση των πολύ ανθεκτικών μικροβίων στην Ευρώπη παίζουν τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία
- Ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Μητσοτάκης: «Η επίλυση του Κυπριακού πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
- Ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο
- Ο Γιώργος Στάσσης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
- Πάνω από 160 υπερασπιστές του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2018, σύμφωνα με ΜΚΟ
- Οι τάρανδοι στη Φινλανδία πάνε… παραλία, καθώς οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο
- Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση χρήσης κλιματιστικών
- Ρόλο-κλειδί για την εξάπλωση των πολύ ανθεκτικών μικροβίων στην Ευρώπη παίζουν τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία
- Συντάξεις φτώχειας στη Γερμανία, σύμφωνα με τη DW
- Η ανθρωπότητα ζει με πίστωση
- Ανατριχιαστικό: Συμμετοχή σε επιστημονικά πειράματα για 140 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έκαναν δοκιμές πολέμου στην Αλάσκα (Φιλικές ή μη φιλικές στο περιβάλλον;)
- Ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο – Oι φοροελαφρύνσεις σε 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ – Τέλος οι κατασχέσεις
- Νευρικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed
- Αναστολή καταβολής οφειλών στην Εφορία για τους πληγέντες σε Χαλκιδική και Ημαθία
- Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές
- Στα 2,8 δισ. δολάρια τα κέρδη της BP το β’ τρίμηνο- Οι προβλέψεις για το γ’ τρίμηνο
- Γ. Βρούτσης: Θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού των συντάξεων
- Υποχωρούν οι ευρωαγορές πριν τη μείωση των επιτοκίων της Fed
- Γ. Στουρνάρας: Επενδυτικό χάσμα και brain drain οι μεγαλύτερες προκλήσεις