Ο κορονοϊός θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας τη ζωή;
12:02 13/8/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Θα συνεχίσει και στο απώτερο μέλλον να κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα ο κορονοϊός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, έχει μεταδοθεί σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη (μόνο τα διαγνωσμένα κρούσματα), έχει ήδη σκοτώσει περίπου 730.000 ασθενείς και δυστυχώς ξανασηκώνει «κεφάλι» σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποια περίοδος που ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί, αυτή έχει πια παρέλθει, μάλλον ανεπιστρεπτί.
Μεταδίδεται τόσο εύκολα -κυρίως με τη βοήθεια ασυμπτωματικών φορέων- και έχει ήδη εξαπλωθεί τόσο πολύ στα πέρατα του πλανήτη, που το πιθανότερο σενάριο, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, είναι ότι ναι μεν η πανδημία θα λάβει τέλος κάποια στιγμή -επειδή αρκετοί άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί- όμως ο κορονοϊός δεν θα πάψει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε χαμηλότερα επίπεδα, συχνά κάτω από τα επιδημιολογικά «ραντάρ».
Με το πέρασμα του χρόνου, τα κρούσματα θα ανεβοκατεβαίνουν σαν την παλίρροια, επιδημικά ξεσπάσματα θα υπάρχουν πότε εδώ και πότε εκεί, αλλά ακόμη κι όταν υπάρξουν εμβόλια, ο ιός δεν θα ξεριζωθεί. Αλλωστε, εμβόλια υπάρχουν εδώ και καιρό για πολλούς ιούς, αλλά μόνο ο ιός της ευλογίας θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί από τη Γη. Αρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζούμε με τον νέο κορονοϊό για την υπόλοιπη ζωή μας, δεν θα είναι όμως τόσο επίφοβος όσο τώρα.
Πριν μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έδειχναν μεγαλύτερη αισιοδοξία ακόμη και για εξαφάνιση του νέου κορονοϊού, όπως είχε συμβεί το 2004 με τον συγγενικό ιό που προκαλούσε τη νόσο SARS. Ομως, αυτό θεωρείται πια σχεδόν απίθανο, καθώς ο νέος ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι ο προηγούμενος κορονοϊός SARS-CoV, ιδίως από τη στιγμή που μεταδίδεται από ανθρώπους ανύποπτους ότι τον έχουν στο σώμα τους.
«Είναι πολύ απίθανο ότι αυτήν τη φορά θα μπορέσουμε να κηρύξουμε τη νίκη που είχαμε πετύχει εναντίον του SARS», δήλωσε ο επιδημιολόγος Στέφεν Μορς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Τι ακριβώς θα συμβεί, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη δύναμη και τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του νέου ιού, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Γιονατάν Γκραντ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει αναπτύξει, αν η ανοσία διαρκεί λίγους μήνες, η αρχική μεγάλη πανδημία θα ακολουθηθεί από μικρότερα κύματα κάθε χρόνο. Αν η ανοσία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, η νόσος Covid-19 θα παρουσιάζει εξάρσεις χρόνο παρά χρόνο. Οσο λιγότερο διαρκεί η ανοσία τόσο δυσκολότερο θα είναι το «ξερίζωμα» του ιού.
Προς το παρόν, είναι ασαφές πόσο διαρκεί η ανοσία, καθώς ο ιός είναι αρκετά νέος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, ένα μελλοντικό εμβόλιο πιθανότατα θα χρειάζεται περιοδικές επαναλήψεις κάθε χρόνο (όπως της γρίπης) ή κάθε δύο χρόνια.
Αλλά ακόμη κι αν ο ιός εξαφανιστεί από τους ανθρώπους, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα ζώα, από όπου κάλλιστα θα μπορεί να εξαπλωθεί ξανά στους ανθρώπους. Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τον ιολόγο Τίμοθι Σίαν του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που άνθρωποι με Covid-19 φαίνεται ότι κολλάνε διάφορα ζώα (από όπου ο ιός επιστρέφει).
Με βάση το καλύτερο σενάριο, η ύπαρξη τόσο εμβολίων όσο και καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον θα κάνει την Covid-19 μία λιγότερο επικίνδυνη νόσο και ο SARS-CoV-2 θα γίνει άλλος ένας εποχικός αναπνευστικός ιός, όπως οι ήδη τέσσερις κοινοί κορονοϊοί (229E, OC43, NL63 και HKU1) που προκαλούν κοινά κρυολογήματα. Ίσως ο SRAS-CoV-2 γίνει ο πέμπτος ιός αυτής της πολύ πιο «άκακης» ομάδας.
Είναι γνωστό ότι στους ιούς υπάρχει γενικά μία διελκυστίνδα ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και τη φονικότητα. Οσο πιο φονικός είναι ένας ιός τόσο δυσκολότερα εξαπλώνεται. Και οι ιοί -τελικά- «θέλουν» να εξαπλωθούν, όχι να σκοτώσουν.
«Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, ένας νεκρός ξενιστής δεν βοηθά τον ιό», όπως αναφέρει ο ειδικός στους κορονοϊούς Βινίτ Μενασερί του Πανεπιστημίου του Τέξας. Αρα, λογικά και ο νέος ιός θα γίνει λιγότερο φονικός με το πέρασμα του χρόνου, σε συνδυασμό με την ανοσία χάρη στα εμβόλια.
«Νομίζω ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και στο μέλλον. Αλλά μαζί μας είναι και η γρίπη, χωρίς να «κατεβάζει ρολά» στις κοινωνίες μας. Συνεπώς, θα τα καταφέρουμε και με αυτόν», εκτίμησε η ερευνήτρια νέων εμβολίων Ρουθ Κάρον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
κορονοϊός, ελλαδα, φωτογραφια, απε-μπε, Καλή Χρονιά, ξανα, χωρες, ζωα, ιος, περιοδος, αισιοδοξια, απε, βοηθεια, γινει, γριπη, δυναμη, δυστυχως, δειχνει, ευκολα, υπαρχει, εμβολια, εμβολιο, ζωη, ιοι, εικονα, κυματα, μηνες, νικη, σεναριο, σωμα, τεξας, φορα, χοπκινς, υγειας
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χιώτης ο νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
- Έλληνας ερευνητής προειδοποιεί: Θα νοσήσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού
- Αφορολόγητα τα ποσά έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας
- «Καθίζηση» φόρου στις γονικές δωρεές
- «ΗΛΕΚΤΡΑ»: Θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ
- Στους 218 οι νεκροί από τον κορονοιό καθώς κατέληξαν δύο ηλικιωμένοι 87 και 82 ετών
- Γαλλικός αέρας στη Σούδα
- «Εκατοντάδες νεκροί» λόγω παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό
- Αιγυπτιακή προεδρία: Ιστορική εξέλιξη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
- Τουρκική «επίδειξη ισχύος» με βαθύτερα αίτια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Μπάιντεν και Χάρις υποσχέθηκαν να «ανοικοδομήσουν» την Αμερική
- Ο κορονοϊός θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας τη ζωή;
- Προεδρία της Αιγύπτου: Ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου η υπογραφή ΑΟΖ
- Τριάντα έξι κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Τίθεται σε επταήμερη καραντίνα
- ΗΠΑ: Οι δασμοί στα αεροσκάφη της Airbus παραμένουν στο 15%
- Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας – Συναντήσεις με Νετανιάχου και Ασκενάζι
![Ο κορονοϊός θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας τη ζωή;,](https://images32.inewsgr.com/3837/38374967/o-koronoios-tha-mas-syntrofevei-se-oli-mas-ti-zoi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ο κορονοϊός θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας τη ζωή;
- ΗΠΑ: Οι δασμοί στα αεροσκάφη της Airbus παραμένουν στο 15%
- Μπάιντεν και Χάρις υποσχέθηκαν να «ανοικοδομήσουν» την Αμερική
- Τριάντα έξι κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Τίθεται σε επταήμερη καραντίνα
- Προεδρία της Αιγύπτου: Ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου η υπογραφή ΑΟΖ
- Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας – Συναντήσεις με Νετανιάχου και Ασκενάζι
- Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί και την ευθύνη έχει η Τουρκία
- Κορονοϊός: Περισσότερες από 2.300 φήμες και θεωρίες συνωμοσίας
- Συζητήσεις επιπέδου και η Τουρκία το χαβά της για καλώδια στην ελληνική ΑΟΖ
- Φορολογικά κίνητρα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη με χρήματα από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Εσκενάζι
- Χρήστος Σταϊκούρας: “Αποκαθίσταται η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα”
- Στις 238.288 οι επιχειρήσεις δικαιούχοι μειωμένης προκαταβολής φόρου
- «Λοιπόν, τι θα κάνεις για αυτό;»: Πώς η μητέρα της Kamala Harris την ενέπνευσε να γίνει ο άνθρωπος που είναι σήμερα
- Στα μαλακά ο Αντετοκούνμπο
- «Καθίζηση» φόρου στις γονικές δωρεές
- «Εκατοντάδες νεκροί» λόγω παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό
- Κρούσματα σε πρόσφυγες και δομές φιλοξενίας
- Online αγορά εφοδίων από την πλατφόρμα NEXT «ανοίγει» η FarmFacts
- IEA: Πρόβλεψη για χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου για το 2020 και το 2021 λόγω κορονοϊού