Ο Ολιβερ Τουίστ στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Η υπερπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ» του Καρόλου Ντίκενς σε απόδοση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και έναν 20μελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Το κλασσικό και διαχρονικό έργο του Ντίκενς με το νεαρό Ολιβερ, που έχει εμπνεύσει άπειρες κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, ανέβηκε στο θεατρικό

σανίδι σε μία υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους με την οξυδερκή και φρέσκια σκηνοθετική ματιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, πλούσια κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου και χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη.
Ο Ολιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ηθική του μέσα σε ένα ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Το έργο είναι επίκαιρο και στις μέρες μας, όπου παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στερούνται βασικών αναγκών. Ο Ντίκενς καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.
Λίγα λόγια για το έργο
– «Τι είπες;», έκανε μην μπορώντας να πιστέψει στα αυτιά του.
– «Σας παρακαλώ κύριε», επανέλαβε ο Ολιβερ, «θέλω λίγο ακόμα φαγητό. Πεινάω!».
Μεταφερόμαστε στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Ο Ολιβερ Τουίστ γεννιέται σε ένα φτωχοκομείο της αγγλικής επαρχίας, ενώ η μητέρα του πεθαίνει στη γέννα. Το βρέφος καταλήγει σε ένα ορφανοτροφείο. Εκεί, ο παιδονόμος αναλαμβάνει να του δώσει ένα όνομα, που το διαλέγει για κάθε ορφανό με αλφαβητική σειρά. Ο Ολιβερ είναι ένα παιδί χλωμό και αδύνατο, πάντα δειλό και τρομαγμένο. Μια μέρα διαπράττει το «τρομερό αμάρτημα» να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό. Ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Μπαμπλ εξαγριώνεται με το θρασύ αίτημά του, τον τιμωρεί με απομόνωση και έπειτα με διωγμό από το ορφανοτροφείο.
Ο Ολιβερ, χωρίς πλέον στέγη και μόνος, πιάνει δουλειά στον κύριο που τον «πούλησε» ο κ. Μπαμπλ. Η αμοιβή του είναι ένα πολύ μικρό πιάτο φαγητό και ένας ύπνος σε μια γωνιά, στη βρώμικη σοφίτα του σπιτιού. Μην αντέχοντας άλλο να ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, αποφασίζει να δραπετεύσει, περπατώντας μέχρι το Λονδίνο. Εκεί, η ευκαιρία για ένα νέο σπιτικό θα δοθεί στον μικρό Ολιβερ από μια συμμορία πορτοφολάδων. Στο νέο του σπίτι, θα γνωρίσει τον αρχηγό της συμμορίας (Φάγκιν), τον κακοποιό Μπίλ Σάικς, την εκρηκτική Νάνσυ και τον πονηρό Ατσίδα. Η ελπίδα όμως απλώνει το χέρι στον Ολιβερ και φέρνει στο διάβα του την κυρία Μπέντγουικ και τον κύριο Μπράουνλοου, δύο υπέροχους ανθρώπους, που παρά τις δυσκολίες της ζωής έχουν καταφέρει να κρατήσουν αλώβητη την ανθρωπιά τους. Ο Ολιβερ ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους που κλονίζουν την παιδικότητα του και την ηθική του ακεραιότητα. Μια πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φως και στο σκοτάδι, ξεκινάει.
Λίγα λόγια για τον Ντίκενς
Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε το 1812 στην Αγγλία και πέθανε σε ηλικία 58 ετών. Παιδί ακόμη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε εργοστάσιο, γιατί ο πατέρας του φυλακίστηκε λόγω χρεών. Παρά την απουσία επίσημης εκπαίδευσης, εργάστηκε για 20 χρόνια ως επιστολογράφος και συντάκτης εβδομαδιαίων εκδόσεων, πρωτοπορώντας στο εκδοτικό σύστημα της λογοτεχνίας της Αγγλίας. Εγραψε εκατοντάδες διηγήματα, μυθιστορήματα και νουβέλες κι έδινε συχνά διαλέξεις. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες συνεπαίρνοντας εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές σε όλο τον κόσμο. Σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές εμπνέονται από τις σελίδες του «φωτισμένου» αυτού συγγραφέα και επικοινωνούν το έργο του μέσα από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο Ντίκενς, από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, συνεχίζει ακάθεκτος γεμίζοντας αγάπη τις καρδιές μικρών και μεγάλων γιατί όπως έχει πει κι ο ίδιος: «Μια καρδιά που αγαπά είναι η μόνη αληθινή σοφία».
Κάρολος Ντίκενς: ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ
Η θεατρική διασκευή του έργου «Ολιβερ Τουίστ» βασίστηκε στη μετάφραση της Φωτεινής Μεγαλούδη και πραγματοποιήθηκε κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης των Εκδόσεων Πατάκη, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30.
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικά εισιτήρια: 15 ευρώ, 13 ευρώ, 11 ευρώ (θεωρείο)
Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων).
Προπώληση εισιτηρίων
Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/
Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300.
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.

Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα