Ολη η αλήθεια για την περιβόητη «διάσωση» της Ελλάδας
17:53 20/8/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Handelsblatt: Πέντε μύθοι και πέντε λάθη
Στους πέντε μύθους και στα πέντε λάθη που αφορούν και που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», με αφορμή την 20/8.
Κατ’ αρχάς η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Oλαφ Σολτς ο οποίος τονίζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι μια επιτυχία. Οι ζοφερές προγνώσεις των προφητών της καταστροφής
«Η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί επίσης ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διότι απέδειξε στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ότι από κοινού είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι μόνοι μας. Θεωρώ όμως ότι η διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα θέματα της Ευρωπαϊκής Eνωσης», τόνισε ο κ. Σολτς στην «Handelsblatt».
Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στους 5 μύθους και τα 5 λάθη όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας:
Oι πέντε μύθοι:
1. Τα κονδύλια της βοήθειας εξανεμίστηκαν από το διεφθαρμένο (ελληνικό) κράτος
«Είναι μύθος ότι όλα τα κονδύλια για την Ελλάδα εξανεμίστηκαν από το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος», λέει ο Γιοργκ Ρόχολ, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βερολίνου ESMT. «Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια διατέθηκαν σε τράπεζες και επενδυτές, ιδίως για την αποπληρωμή χρεών, την εξυπηρέτηση τόκων ή ως κεφαλαιουχική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Από τα περίπου 290 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία εκταμιεύτηκαν από τον Μάιο του 2010, πάνω από το 80% χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων χρεών».
2. Το ΔΝΤ ήταν ο σκληρός σκύλος
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή του προγράμματος, το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα αυστηρό στις δημοσιονομικές απαιτήσεις και τελικά πιο απαισιόδοξο από τους Ευρωπαίους για την εξέλιξη της οικονομίας και του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το ΔΝΤ έγινε σαφώς πιο ρεαλιστικό, όταν συνειδητοποίησε ότι το πρόγραμμα λιτότητας για την Αθήνα ήταν πολύ σκληρό.
3. Οι Eλληνες είναι τεμπέληδες και δεν έκαναν ποτέ οικονομίες
Το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων» δεν ίσχυσε ποτέ. Το 2014, εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με μια στατιστική του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι Eλληνες εργάζονταν κατά μέσο όρο 2.035 ώρες το χρόνο, ενώ οι Γερμανοί μόνο 1.363 ώρες.
Μύθος είναι επίσης ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύ πιο «πολυτελές» από το γερμανικό: στην αρχή της κρίσης, το 2010, πριν δηλαδή από όλες τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στη Γερμανία συνταξιοδοτούνταν σχεδόν στην ίδια ηλικία.
Και, είτε πρόκειται για τις συντάξεις είτε για την υγεία, οι περικοπές τις οποίες έπρεπε να υπομείνουν οι Eλληνες κάνουν τις μεταρρυθμίσεις της ατζέντας Σρέντερ να μοιάζουν με δροσερό καλοκαιρινό αεράκι.
4. Η Γερμανία κερδίζει χρήματα από τη διάσωση
Το σωστό είναι ότι από το 2010 η Γερμανία κέρδισε περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των δανείων προς της Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία δεν επωφελήθηκε από την κρίση. Για παράδειγμα, οι διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, η οποία πρόσφατα ανήλθε σε περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι συνήθως και θα της επιστραφούν μετά από πολλά χρόνια. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να τα χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. Η Γερμανία χορήγησε επίσης δισεκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης ESM, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
5. Η κρίση χρέους της Ελλάδας τελείωσε πλέον
Για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγος. Αν δει κανείς τους απόλυτους αριθμούς, η χώρα βρίσκεται πιο βαθιά χρεωμένη από ό,τι στην αρχή της κρίσης.
Παρόλα αυτά, η Αθήνα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη: με ένα αποθεματικό ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει δημιουργηθεί από δάνεια και ίδιους πόρους, η χώρα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Μετά η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει δύσκολη. Eτσι, το ΔΝΤ πιστεύει ότι από το 2027 το χρέος θα αυξηθεί ξανά.
Τα πέντε μεγαλύτερα λάθη:
1. Η πολιτική υποτίμησε την έκταση της κρίσης
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί παραδέχονται σήμερα ότι την άνοιξη του 2010 υποτίμησαν την έκταση της ελληνικής κρίσης. Δεν μπορούσαν να φανταστούν -και μάλλον δεν ήθελαν να παραδεχτούν- ότι μια χώρα του ευρώ είχε παραποιήσει τόσο τα στοιχεία του προϋπολογισμού της ώστε θα μπορούσε να περιπέσει σε μια τόσο βαθιά κρίση.
Στη Γερμανία, θεώρησαν μάλιστα ότι θα μπορούσαν να αναμείνουν τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 2010, προτού ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή η αβεβαιότητα «ήταν δηλητήριο για την εμπιστοσύνη των αγορών ως προς στην πολιτική συνοχή της ευρωζώνης. Συντέλεσε στο να μετατραπεί η ελληνική κρίση σε κρίση του ευρώ», λέει ο οικονομολόγος Λούκας Γκούτενμπεργκ. Ωστόσο, η νομισματική ένωση δεν είχε το 2010 ούτε την εμπειρία να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση, ούτε διέθετε μια αρχιτεκτονική αντιμετώπισης κρίσεων.
2. Eγιναν πολλές περικοπές και λίγες μεταρρυθμίσεις
Αρχικά, οι πιστωτές της Ελλάδας γνώριζαν κυρίως ένα μέσο για να αναστρέψουν την πορεία της χώρας: τις περικοπές. Αλλά οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί ώθησαν την Αθήνα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Oτι θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί κανείς στις μεταρρυθμίσεις και κάπως λιγότερο στην αποταμίευση το αναγνώρισε νωρίς το ΔΝΤ. Σε μια έκθεση του 2013, αναφέρονταν «σημαντικές αποτυχίες» στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας.
Προφανώς υπήρξε υπερβολική αισιοδοξία στις οικονομικές προβλέψεις. Μαζί με την Αργεντινή, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες η κανονική προσέγγιση του ΔΝΤ δεν λειτούργησε. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα, η οικονομία δεν ανέκαμψε μέσω της αύξησης των εξαγωγών μετά την αρχική ύφεση.
3. Το κούρεμα ήρθε πολύ αργά
Πολλοί ειδικοί παραδέχονται εκ των υστέρων, ότι το κούρεμα του χρέους τον Φεβρουαρίου του 2012, θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και μάλιστα στην αρχή του προγράμματος βοήθειας την άνοιξη του 2010. «Eτσι θα είχε σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας νωρίτερα», πιστεύει ο οικονομολόγος κ. Γκούτενμπεργκ.
4. Ψευδείς υποσχέσεις
Ξανά και ξανά, οι ψευδείς υποσχέσεις τράβηξαν σε μάκρος τη διάσωση της Ελλάδας. Οι πιστωτές της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τού υποσχέθηκαν ελάφρυνση του χρέους εάν εφαρμόζονταν οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Ο Σαμαράς ήταν επίσης στο σωστό δρόμο, αλλά ελάφρυνση του χρέους δεν έγινε τελικά το 2014.
Αλλά ψευδείς υποσχέσεις δεν δόθηκαν μόνο στην Ελλάδα. Το 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έπεισε την απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών να εγκρίνει το τρίτο πακέτο διάσωσης με τη δέσμευση της συμμετοχής του ΔΝΤ και της εκ μέρους του πίεσης για σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Αλλά ακόμα και τότε ήταν σαφές ότι το Ταμείο δεν θα συνεισέφερε χρήματα, εφ’ όσον δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους κατά του οποίου αντιτασσόταν με τη σειρά της η Γερμανία. Για τρία χρόνια, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τσακώνονταν και στο τέλος το Ταμείο αποχώρησε…
«Η ενασχόληση με την Ελλάδα πολύ πέραν της έκτασης της πραγματικής κρίσης του ευρώ κατανάλωσε μεγάλη προσοχή και πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης», κατά τον κ. Γκούτενμπεργκ.
5. Η επικοινωνία ήταν κακή
«Το μεγαλύτερο λάθος συνέβη στην αρχή: δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί να δοθεί η εντύπωση στις αγορές ότι υπάρχει η σκέψη να εγκαταλειφθεί εν ανάγκη ένα μέλος της Ευρωζώνης», λέει ο κ. Γκούτενμπεργκ. «Hδη τότε θα έπρεπε να έχει ειπωθεί καθαρά: Θα πρέπει να υπάρξουν οδυνηρές περικοπές, αλλά μια νομισματική ένωση είναι μη αναστρέψιμη και θα φροντίσουμε να παραμείνει έτσι. Και αυτό θα κοστίσει χρήματα».
Αυτό ακριβώς όμως δεν συνέβη. Ιδίως Γερμανοί πολιτικοί, αρνήθηκαν να παραδεχτούν ότι δεν θα αποφευχθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ούτε η πολιτική εξήγησε επαρκώς στους Eλληνες τις δυνατότητες των προγραμμάτων διάσωσης – δηλαδή τον εκσυγχρονισμό της υπερβολικά ρυθμισμένης οικονομίας τους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
ελλαδα, ολη η αληθεια, τραπεζες, ΔΝΤ, αθηνα, esm, χρεος, εκλογες, κουρεμα, σαμαρας, σόιμπλε, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ξανα, χωρες, αργεντινη, γερμανια, δανεια, θεμα, οικονομια, προγραμμα, υγεια, υφεση, αισιοδοξια, ανοιξη, απε, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βεστφαλια, βορεια, βρισκεται, γινει, δηλωσεις, δηλητηριο, δοθει, εγινε, ευρω, υπαρχει, ειπωθει, εκθεση, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, εφημεριδα, ιδια, ηλικια, κεφαλαιο, λαθη, λαθος, μυθοι, μυθος, ομαδα, προγραμματα, ρηνανια, συνεχεια, σειρα, σόιμπλε, σρεντερ, τρια, ωρες, αγορες, ενωση, esm, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, πακετο, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Υπ. Άμυνας: Αίρεται η αναστολή των συζητήσεων με την Τουρκία για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων
- Ερντογάν: Η επίθεση στην οικονομία ισοδυναμεί με επίθεση στη σημαία
- Δραγασάκης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις – «Παράθυρο» και από Μοσκοβισί
- Ιερολοχίτες: Πρωτάθλημα μπράβων και απατεώνων αλλά εμείς στα πέταλα
- Μακαρονάδα καλοκαιρινή με ταλιατέλες: Χορταστική και γρήγορη
- Πρωτιά των Ελλήνων εφοπλιστών στις αγοραπωλησίες πλοίων
- Νοτιοκορεάτες επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα για να δουν ξανά τους συγγενείς τους
- Σκύλος επιτέθηκε σε οκτάχρονο κοριτσάκι σε χωριό της Αγιάς
- Λαβρόφ: ΟΗΕ και ΗΠΑ παρεμποδίζουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ερντογάν: Η επίθεση στην οικονομία ισοδυναμεί με επίθεση στη σημαία
- Στοιχεία σοκ για την ανεργία τον Ιούλιο
- Θέλετε να γνωρίζετε την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης;
- Δ. Τζανακόπουλος: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο κος Στουρνάρας προσπαθεί να δικαιώσει την δική του πολιτική πορεία ως υπουργός»
- Μια ξεχωριστή επίδειξη μόδας στην Κοζάνη, με δημιουργίες των κρατουμένων του Σωφρονιστικού καταστήματος Γρεβενών
- Ολη η αλήθεια για την περιβόητη «διάσωση» της Ελλάδας
- Β. Κορκίδης για 21η Αυγούστου: «Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι έρχονται»
- Ξεκίνησε το αντιπλημμυρικό έργο στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα
- Eργο 1,2 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ολη η αλήθεια για την περιβόητη «διάσωση» της Ελλάδας
- Στοιχεία σοκ για την ανεργία τον Ιούλιο
- Ερντογάν: Η επίθεση στην οικονομία ισοδυναμεί με επίθεση στη σημαία
- Θέλετε να γνωρίζετε την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης;
- Δ. Τζανακόπουλος: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο κος Στουρνάρας προσπαθεί να δικαιώσει την δική του πολιτική πορεία ως υπουργός»
- Β. Κορκίδης για 21η Αυγούστου: «Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι έρχονται»
- Ξεκίνησε το αντιπλημμυρικό έργο στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα
- Eργο 1,2 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα
- Μια ξεχωριστή επίδειξη μόδας στην Κοζάνη, με δημιουργίες των κρατουμένων του Σωφρονιστικού καταστήματος Γρεβενών
- «Μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα», «Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα», «Είναι η μεγάλη ημέρα», «Καλώς ήρθατε στην ομαλότητα!»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η Ελλάδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο
- Τσετσενία: Σειρά επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη
- Π. Χρηστίδης: Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα, ο κ. Τσίπρας απέτυχε
- Υπ. Ναυτιλίας: Διαγωνισμός για το σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας Β. Αιγαίου
- Στις 22/8 η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ
- Quest Συμμετοχών: Συμπλήρωση οικονομικού ημερολογίου 2018
- ΕΧΑΕ: Δελτίο Τύπου Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών - Χρηματιστήριο Αθηνών
- Quest Συμμετοχών: Στις 10 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου
- Τι κρύβεται πίσω από το κύμα καταστολής των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη Λευκορωσία
- Intertech: Στις 10 Σεπτεμβρίου η Γ.Σ.