Πώς ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση θα βοηθήσει τις επενδύσεις

Webinar με θέμα “The New Corporate Governance Landscape in Greece – Challenges and Opportunities”, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, 2020 | 5.00 μμ Αθήνα – 3.00 μμ Λονδίνο – 11.00 πμ Νέα Υόρκη, από την Capital Link, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων τόσο από Αμερική όσο και από Ευρώπη και Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια

του webinar αναπτύχθηκαν οι θέσεις για το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύει για όλες τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνει νέα κριτήρια αξιολόγησης για τα μέλη του Δ.Σ. (πολιτική καταλληλότητας), δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών (NED) και εισάγει ποσόστωση 25% για την πολυμορφία των φύλων -υποχρέωση εκπροσώπησης ανά φύλο στα Δ.Σ.
Καθώς οι ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τον αναπτυσσόμενο τομέα των κεφαλαίων ESG, το Webinar ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές ενσωματώνουν τα κριτήρια αυτά στην διαδικασία υλοποίησης επενδύσεων. Επίσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές εταιρείες βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, υπό την εποπτεία του ενισχυμένου ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η Νατάσα Μαρτσέκη, NED Club of Greece – Board Member and Founding Member – Cepal Hellas Financial Services – Non Executive Director, BOD Member, σημείωσε ότι: « O νέος νόμος 4706/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μεταρρυθμίζει σε βάθος το νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και εφαρμόζεται σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες. Σκοπός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο νομοσχέδιο είναι να προσελκύσει επενδυτές παρέχοντας ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που να βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές και κριτήρια γύρω από τη σύνθεση των ΔΣ, τον αυξημένο ρόλο των Μη Εκτελεστικών Μελών στην εταιρική Διακυβέρνηση και την αυστηρότερη παρακολούθηση της συμμόρφωσης από τις αρμόδιες αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ήταν σαφές ότι οι μέτοχοι, οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να παρακολουθούν στενά την πρόοδο που θα σημειώσουν οι ελληνικές εταιρείες στην εσωτερίκευση αυτών των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικά στο πλαίσιο που επιβάλλει η agenda για επενδύσεις βάσει αποδεκτών ESG πρακτικών που διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη».
Η Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Keynote speaker, ανέπτυξε τα ακόλουθα θέματα: ποιο είναι το πλαίσιο για τον νέο Νόμο εταιρικής διακυβέρνησης και ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα τα οποία καλείται να λύσει (συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου της εμπιστοσύνης των επενδυτών), ποιες περαιτέρω τροποποιήσεις απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί επιτυχώς η εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου.
Η Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, ανέφερε ότι: «Η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς, αρχής γενομένης από το πλαίσιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Ο νέος νόμος (4706/202) ψηφίστηκε μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των εσωτερικών μηχανισμών των εισηγμένων εταιριών, στους οποίους είχαν διαπιστωθεί ανεπάρκειες.
Ορισμένες ενδεικτικά σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, την αποτελεσματικότερη δομή του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης νέας διάταξης που απαιτεί από τα Διοικητικά Συμβούλια να έχουν 25% ελάχιστη εκπροσώπηση του υποεκπροσωπούμενου φύλου, την υιοθέτηση νέων κριτηρίων για τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., τη συνολική ενίσχυση του ρόλου τους, κλπ.»
Ο κ. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, Partner – Alexiou & Kosmopoulos Law Firm εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές τις οποίες επιφέρει ο νέος νόμος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς στην εταιρική διακυβέρνηση – κυρίως σε επίπεδο ΔΣ καθώς και στον ενισχυμένο ρόλο των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών. Μίλησε για το ποιες είναι οι εταιρικές εκείνες πολιτικές και διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιτυχής μεταρρύθμιση στην εταιρική διακυβέρνηση.
Ο κ. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος συνόψισε τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει ο Ν. 4706/2020 και πως αυτές διαφοροποιούνται από το προϊσχύσαν καθεστώς. Η συζήτηση εστιάστηκε σε ενδεικτικές αλλαγές που καταδεικνύουν τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τυπικά ζητήματα σε ζητήματα ουσίας, καθώς και στο πως τα δομικά στοιχεία και οι διαδικασίες του νέου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στο πυρήνα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο: η καταλληλότητα των μελών, η πολυμορφία, η υιοθέτηση συγκεκριμένων καθηκόντων και υποχρεώσεων των μελών του Δ.Σ.. καθώς και η ενισχυμένη συμμετοχή των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στη λειτουργία του αποτελούν ορισμένα από τα βασικά σημεία. Αναφορικά με τις διαδικασίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο ρόλο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και στην πρόβλεψη για Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου. Τέλος, η συζήτηση αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, τα οποία θα εξαρτηθούν από τη συνεπή εποπτεία και επιβολή κυρώσεων, την κατανόηση του οφέλους συμμόρφωσης (περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε κεφάλαια, με χαμηλότερο μάλιστα κόστος κεφαλαίου) και, το σημαντικότερο, τη διαμόρφωση της κατάλληλης κουλτούρας, την οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη.
Ο κ. Αλέξανδρος Μαγκλάρας, General Manager – CIO – Triton Asset δεδομένης της στενής αλληλεπίδρασης που έχει ο ιδιος με τις Ελληνικές Εταιρείες, παρουσίασε την οπτική του Ελληνα Επενδυτή απέναντι στο νέο αυτό Νόμο Εταιρικής Διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα τις κύριες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουν στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν και να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους υπό τις νέες συνθήκες.
Ο κ. Αλέξανδρος Μαγκλάρας, ως τοπικός θεσμικός επενδυτής, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της εταιρείας του στον νέο νόμο που έρχεται να ευθυγραμμίσει το τοπικό ρυθμιστικό πλαίσιο με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Δήλωσε ότι: «Βλέπουμε την καλή εταιρική διακυβέρνηση ως προϋπόθεση για υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές. Αναμένουμε από τα διοικητικά συμβούλια να κατανοήσουν τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους και να διαχειριστούν τους σχετικούς κινδύνους και ευκαιρίες».
Ανέφερε επίσης ότι η κοινωνία ωφελείται όταν οι εταιρείες λειτουργούν χρηστά και οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων παίρνουν σοβαρά την ευθύνη τους. Η ψηφοφορία στις συνελεύσεις αποτελεί ‘’σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διακυβέρνησης και του ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων είναι σε θέση να καταστήσουν το συμβούλιο υπεύθυνο και αυτό με τη σειρά του να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας».
Σημείωσε επίσης ότι στο ESG το σημαντικό γράμμα είναι το G. Χωρίς το G είναι δύσκολο να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στα E & S.
Για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανέφερε ότι έχουν θεσμικό καθήκον προς τους επενδυτές και πελάτες τους, να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο, ενώ αναγνώρισε επίσης ότι είναι δυνατό να «κάνουν καλό και να είναι καλοί» ταυτόχρονα.
Ο κ. Νίκος Μπορνόζης, President & CEOCapital Link Ιnc., τόνισε: «Τα webinars αυτά λειτουργούν ως εισαγωγή του 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence” του μεγάλου επενδυτικού Συνεδρίου που εδώ και 22 χρόνια διοργανώνει η Capital Link με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη. Φέτος, προσαρμοζόμενοι στην νέα πραγματικότητα το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε ψηφιακη μορφή στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. Το θέμα του Συνεδρίου φέτος είναι “Greece – Looking ahead with Confidence».

«Στην Eurizon Capital σημασία για την επενδυτική της προσέγγιση έχει το γεγονός ότι όλο και περισσότερο η προσέγγιση αυτή γίνεται πιο ανοιχτή και ολοκληρωμένη: η ενεργή επενδυτική ομάδα, η οποία έχει την ευθύνη εφαρμογής και ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις σε θέματα ESG, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Επενδύσεων, συνεργαζόμενη με διαχειριστές χαρτοφυλακίου προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ενσωμάτωση των ESG στην επενδυτική διαδικασία.
Τα τελευταία χρόνια ενισχύουμε τη δέσμευσή μας και την ψηφοφορία σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με στόχο να διατηρήσουμε τις εταιρείες στα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και βιωσιμότητας.
Η πρόσφατη εξέλιξη στους Κώδικες Εταιρικής Διακυβέρνησης σε διάφορες δικαιοδοσίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ενεργό επενδυτική μας προσέγγιση, προκειμένου να συνεργαστούμε με εταιρείες σε καινοτόμα ζητήματα όπως: σημασία της ανεξαρτησίας στη λήψη αποφάσεων, πολιτικές πολυμορφίας, εξέταση ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στρατηγικών των εταιρειών, ο ρόλος της βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό πλαίσιο καθώς και στο πλαίσιο διακυβέρνησής τους».
Cristina Ungureanu, Head of Corporate Governance – Eurizon Capital

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos