Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν έξι στις δέκα επιχειρήσεις μετά το lockdown

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Οι μισές εξ αυτών (3/10) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου αναφορικά με τις επιπτώσεις στις ΜμΕ

της επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισές επιχειρήσεις διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, με το 13% να διέκοψε εντελώς. Το 57% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60-100%. Παρόλα αυτά, 24% των συμμετεχόντων σημείωσε ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο.
Πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Μέχρι στιγμής, μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ποσοστό 51% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους, ενώ 35% έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου. Ποσοστό 46% των ερωτηθέντων έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το 55% έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους. Το 20% των επιχειρήσεων δεν έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.
Η πανδημία επαναπροσδιορίζει σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Αναλυτικότερα, το 53% των επιχειρήσεων λειτουργεί υπό το σενάριο πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, το 10% μέχρι το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022. Ένα 34% λειτουργεί με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020.
Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.
Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ικανοποιημένοι με το επίπεδο αυτοματοποίησης των λειτουργιών τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% σκοπεύει να συνεχίσει ή να ξεκινήσει να προσφέρει τη δυνατότητα της τηλεργασίας και μετά το πέρας της κρίσης. Όσον αφορά στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, μόνο δύο στους δέκα σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευτούν το επαγγελματικό τους ενοίκιο ή να μειώσουν τα κόστη των γραφείων τους.
Οι συμμετέχουσες εταιρείες δήλωσαν ότι οι τομείς στους οποίους θα χρειαστούν βοήθεια στη φάση της επανεκκίνησης με σειρά προτεραιότητας είναι: η στρατηγική και ο σχεδιασμός, η κατανόηση της αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μείωση των εξόδων, η βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα