Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά την απαγόρευση συναθροίσεων στο Πολυτεχνείο

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το Πολυτεχνείο, μετά την απόφαση για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων.
Μετά το κοινό κείμενο που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με την οποία τα τρία κόμματα ζητούν να «αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ,

με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο σε πανδημία και οικονομία «και προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας».
Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό «να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο». «Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία».
Κάνει, δε, λόγο για «πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης» απόφαση και καλεί τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».
Το κοινό κείμενο
Το κοινό κείμενο των τριών κομμάτων αποφασίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το κείμενο υπογράφεται από βουλευτές των τριών κομμάτων, αλλά και πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία, ωστόσο, αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο καθώς, όπως εξήγησε, με αυτόν τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».
Σήμερα το πρωί στις 10:00 το ψήφισμα επιδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.
Αναλυτικά το κείμενο
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».
Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, απευθύνεται -και θα παραδοθεί- στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.
Η απόφαση
Η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποίησε πως, με απόφαση του αρχηγού της, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις από 15 μέχρι και 18 Νοεμβρίου, ενόψει του τριημέρου της επετείου του Πολυτεχνείου.
Η απόφαση, όπως εξηγείται, ελήφθη «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού».
Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα και συγκεκριμένα:
* Διοικητικό πρόστιμο (5.000 ευρώ) στα νομικά πρόσωπα και (3.000 ευρώ) στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
* Διοικητικό πρόστιμο (300 ευρώ) στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα