Στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού διεισδύει Ελλάδα

Η δυναμική Ομογένεια της Αυστραλίας αγκαλιάζει την προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και την απόκτηση μεριδίου από μια αγορά που αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 15-20%.
Η όλη δράση αποκτά πλέον κοινό βηματισμό με τη συγκρότηση μετώπου όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο διευρύνεται και καταγράφει θετικό πρόσημο.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα εκδήλωσης,

ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Μελβούρνη, την τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο με περίπου 300.000 Εληνες και τη συμμετοχή πολυπληθούς ομάδας Ελλήνων και ομογενών επιστημόνων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογος Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι η συνεργασία, τονίστηκε από τους ομιλητές, με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, να κάνει λόγο για μια δυναμική αγορά, από την οποία η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί. Αρκετοί Αυστραλοί ασθενείς ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ασίας, για ιατρικές υπηρεσίες. Οπως είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποκτήσει μερίδιο από αυτή την αγορά και η Ομογένεια θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.
Για πολλές και ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει ο Ιατρικός Τουρισμός, μίλησε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Ιατρικό Τουρισμό «βασικό πυλώνα», ανάπτυξης, τονίζοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στην Αυστραλία για την προώθηση του θεματικού τουρισμού.


Στις προσπάθειες ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και στην αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης, μια από τις οποίες είναι ο Τουρισμός Υγείας, αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ, του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Γιώργος Πατούλης. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την ενεργοποίηση όλων, την συγκρότηση κοινού μετώπου και την ενθάρρυνση ανάλογων πρωτοβουλιών, η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες που σήμερα κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά του ιατρικού τουρισμού και να καταστεί ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας , όπως το υψηλό επιστημονικό προσωπικό , οι σύγχρονες Μονάδες Υγείας και οι ανταγωνιστικές τιμές που σε συνδυασμό με το βιοκλίμα, την καθιστούν ελκυστικό προορισμό. «Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να ανεβάσουμε την Ελλάδα στο βάθρο, έχουμε το πείσμα, συμμάχους και λαμπρούς επιστήμονες», κατέληξε.
Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με χαμηλό κόστος
«Η Ελλάδα διαθέτει άρτιες υποδομές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με χαμηλό κόστος» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Βικτώρια, Ιωάννης Πανταζόπουλος, περιγράφοντας την περιπέτεια της συζύγου του, η οποία υπεβλήθη σε μικροεπέμβαση στην Ελλάδα με κόστος οκτώ φορές κάτω από της Αυστραλίας. «Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικές τιμές και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας της και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στους Αυστραλούς πολίτες», είπε ο κ. Πανταζόπουλος.
Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να κινηθεί στους τομείς της εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, οδοντιατρικής, της οφθαλμολογίας, της αποκατάστασης, της πλαστικής-αισθητικής χειρουργικής.
Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατέχει μεγάλο μερίδιο, και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, η ανθρώπινη αναπαραγωγή έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας χάρη στις επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών.
Δήμητρα και Αλεξάνδρα
Η ατμόσφαιρα στην εκδήλωση φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν στο πάνελ ανέβηκαν η 4χρονη Δήμητρα και η 2χρονη Αλεξάνδρα. Πρόκειται για δύο κοριτσάκια που η σύλληψή τους με την διαδικασία της εξωσωματικής έγινε στην Ελλάδα.
Η Μαίρη Κούστας, γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας στην Αυστραλία, μετά από 15 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής απευθύνθηκε σε κέντρο στην Ελλάδα και έφερε στον κόσμο την Δήμητρα, η οποία σήμερα έγινε 4 χρόνων. «Μια συζήτηση άλλαξε τη ζωή μου. Μετά από μεγάλο αγώνα 10 χρόνων, μου μίλησαν για την Ελλάδα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Αν ψάχνεις τη λύση, σίγουρα θα τη βρεις», κατέληξε, τονίζοντας ότι την προσωπική της «περιπέτεια» και την «ευτυχή» κατάληξη την έχει δημοσιοποιήσει ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την Ελλάδα.
Ανάλογη και η ιστορία της Δέσποινας Σουμελίδη, η οποία με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την δική της ιστορία, όπου μετά από μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της έφερε στον κόσμο με εξωσωματική την Αλεξάνδρα.
«Η ομογένεια εδώ στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, έχει τη δύναμη να δράσει ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα brand name, προκειμένου να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό εφαρμόζοντας ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό», κατέληξε ο κ. Πάντος.
Η μέχρι τώρα προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, συνεχώς διευρύνεται. Οι δράσεις πλέον επικεντρώνονται στην προσέλκυση και την εξυπηρέτηση τουριστών υγείας και στην αξιοποίησή τους εν συνεχεία ως πρεσβευτές και διαφημιστές των υπηρεσιών. Η ένταξη της Ελλάδας στους κορυφαίους προορισμούς, του τουρισμού Υγείας είναι στόχος εφικτός και η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παίχτη, κατέληξαν οι ομιλητές. Αγορές-στόχοι είναι χώρες με έντονο ελληνικό στοιχείο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, αλλά και χώρες της Βαλκανικής, η Ρωσία και η Κίνα και όπως ανακοινώθηκε το ταξίδι συνεχίζεται….
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα