Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η οικονομία της Ιταλίας

Φόβοι για ύφεση

«Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας είναι «λεπτή» και χρειάζεται να παρακολουθείται στενά» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την απειλή ύφεσης στη χώρα και για επιβράδυνση στη Γερμανία.
Τις ανησυχίες του Μοσκοβισί απηχούσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος μίλησε ανοικτά για ύφεση στην Ιταλία προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι, όπου μεταξύ άλλων συζητούνται οι επιπτώσεις

για το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας από τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων.
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι κάποιες εκτιμήσεις δείχνουν πως η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση φέτος. «Αυτά είναι στοιχεία τα οποία χρειάζεται να τα παρακολουθούμε πολύ στενά», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις νέες οικονομικές της προβλέψεις στις 7 Μαΐου. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΕ θα αναγνωρίζουν τη σημερινή οικονομική επιβράδυνση που επηρεάζει ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ιταλία μεταξύ των 19 κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας είναι αποτέλεσμα της ασθενέστερης ανάπτυξης στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά αρνήθηκε να δώσει νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτή την κατάσταση, αλλά να μην είμαστε υπερβολικά κινδυνολόγοι», δήλωσε ο Μοσκοβισί.
Ο Λεμέρ εξέφρασε ανησυχίες για επιβράδυνση στην Γερμανία και ύφεση στην Ιταλία, λέγοντας ότι το μέλλον της ευρωζώνης διακυβεύεται, εάν δεν συμφωνηθούν γρήγορα μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της.
«Υπάρχει μια ανησυχία για το μέλλον της ευρωζώνης, εάν δεν είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ των 19 οικονομιών της ευρωζώνης», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ένας κοινός προϋπολογισμός για το μπλοκ θα διευκολύνει τη σύγκλιση και θα χρειαστεί να συμφωνηθεί έως τον Ιούνιο. Το ζήτημα αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι υπουργοί.
Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε επίσης μια μελέτη του ινστιτούτου CEPS που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η οποία εγείρει νέες ανησυχίες για το χρέος της Ιταλίας σε σχέση με την αυξανόμενη μετανάστευση εργαζομένων προς άλλες χώρες.
Η μελέτη, την οποία είδε το Reuters, αναφέρει ότι η Ιταλία βιώνει ένα «ξεκάθαρο brain drain», καθώς χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι έφυγαν από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας κατά περισσότερο από 10%, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη βιωσιμότητα του υψηλού χρέους της χώρας, που βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ, καθώς θα συμβάλει στη γήρανση του πληθυσμού και στο υψηλότερο κόστος για συντάξεις, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα