Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Έλληνα Πρωθυπουργού: «Η Μεσόγειος ήταν πάντα μια θάλασσα αναταραχής»

Η επόμενη συνάντηση να είναι δια ζώσης, ευχήθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου «16th CYPRUS SUMMIT: Europe: Putting solidarity to the testCyprus: In need of a new growth model?», ο John Peet, political and Brexit editor του Economist. Τόνισε ότι η χρονιά

είναι δύσκολη για όλους και προέβλεψε πτώση του ΑΕΠ κατά 7% στην ΕΕ και 6% στην Κύπρο. Συνέχισε λέγοντας ότι ωστόσο αναμένεται ταχεία ανάκαμψη. Το συνέδριο θα εξετάσει είπε και την πολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου, τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η σχέση, είπε, του ΗΒ με την ΕΕ θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά την έξοδο, και θα επηρεάσει και την Κύπρο.
Nicholas Burns, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο Nicholas Burns, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέλυσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική μεσόγειο λέγοντας ότι η συγκυρία στις ΗΠΑ είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ο νέος πρόεδρος Biden ανακοινώνει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που περιλαμβάνει και μία νέα θέση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Σε σχέση με την Κίνα τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτερες παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα κάτι στο οποίο πιθανόν να συνεργαστούν. Μίλησε με θετικά λόγια για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν ευσταθούν και πως οι ΗΠΑ -αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση- θα πρέπει να το τονίσουν αυτό στην Τουρκία.
Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την ευελιξία μας εν μέσω της κρίσης, δεν μιλάμε όμως μόνο για μία υγειονομική κρίση, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη εικόνα διεξόδου από τα ζητήματα, μπορεί να υπάρξει σύγκλισή απόψεων. Στην περιοχή υπάρχουν 20,000 κυβικοί τόνοι φυσικού αερίου που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Τα οικονομικά έργα μπορούν να θεωρηθούν και πολιτικά έργα καθώς μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, σημείωσε, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει συνάψει σειρά συμφωνιών με στόχο μακροπρόθεσμες σχέσεις στην περιοχή. Οι συνεργασίες που θέλουμε να κάνουμε επεκτείνονται σε όλα τα κράτη που αποδέχονται το κράτος δικαίου της Κύπρου. Παρότι η πανδημία οδήγησε σε μία απομόνωση και αποστασιοποίηση των κρατών, στην Κύπρο υπάρχει μία συνεργατική αντιμετώπιση. Είμαι πεπεισμένος, είπε κλείνοντας, ότι η συνεργασία που υπάρχει σε αυτή την περιφέρεια θα μπορούσε να οδηγήσει και σε δημιουργία ενός νέου φορέα πολυπλευρικότητας που θα απέφερε οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους. Η Τουρκία μακροπρόθεσμα θα αντιληφθεί έτσι ότι δεν έχει κανένα συμφέρον από τη σύγκρουση, την αντιπαράθεση.
Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου
Ο Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου, σημείωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι κάτι που εναπόκειται αποκλειστικά στην Κύπρο. Δυστυχώς το μέλλον είναι συγκεχυμένο και θαμπό ωστόσο κάθε απάντηση πρέπει αν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Μπορούμε και θέλουμε να προάγουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρέπει να αυξηθεί σταδιακά η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να πειστεί η Τουρκία ότι η συνεργασία είναι προς το συμφέρον της.
Θάνος Ντόκος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού της Ελλάδας
Ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ξεκίνησε λέγοντας ότι η Μεσόγειος ήταν πάντα μία θάλασσα αναταραχής. Είναι ένα σύνθετο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια ενώ δεν υπάρχει και αρχιτεκτονική που να αφορά την ασφάλεια. Τριμερείς συμφωνίες θα είναι ο πυρήνας μίας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας. Όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν. Υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία θα μπορεί να συμμετέχει. Η Τουρκία παραπονιέται ότι έχει απομονωθεί. Ναι έχει απομονωθεί γιατί συμπεριφέρεται επιθετικά προς πολλές χώρες. Ναι είναι ευπρόσδεκτή και η Τουρκία αλλά θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική της πολιτική. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα τροποποιήσει τη στάση της.
Σπύρος Οικονομίδης, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής πολιτικής, London School of Economics (LSE), αναπληρωτής διευθυντής, Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory)
Ο Σπύρος Οικονομίδης, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής πολιτικής του London School of Economics και αναπληρωτής διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), είπε ότι όσον αφορά τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει τόσο πολιτικό θέμα που έχει χάσει την αξία που είχε. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Αυτό που βλέπουμε είναι μία αυστηροποίηση των σχέσεων που συμπεριλαμβάνει και κάποιος παίχτες εκτός περιοχής που όμως έχουν επιρροή. Αυτό που έχουμε δει πρόσφατα είναι ότι στην ανατολική μεσόγειο δημιουργούνται προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ πρέπει βέβαια να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της (Ελλάδας και Κύπρου) αλλά και να διαμορφώσει τις συνεργασίες της. Η ΕΕ θα υποκύψει σε γεωπολιτικά διλήμματα ή θα προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της;
Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Μείωση της εξάρτησης από τον τουρισμό, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης θα καταστήσουν την κυπριακή οικονομία πιο ανθεκτική, με βάση τα όσα ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.
Μιλώντας ευρύτερα για την ανάκαμψη στην Ευρώπη μετέφερε τις προβλέψεις που θέλουν την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα το 2022, με την ανάκαμψη να εξελίσσεται άνισα μεταξύ των κρατών μελών.
Αναφέρθηκε στην αντίδραση της Ευρώπης μιλώντας για τρία δίχτυα ασφαλείας αξίας 540 δισ. ευρώ: την υποστήριξη του ESM προκειμένου οι χώρες μέλη να καλύψουν έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα SURE και το ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόσθεσε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που σταθεροποίησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ “Next Generation EU” ύψους 750 δισ. ευρώ. Ο κ. Regling τόνισε ότι όλα τα μέτρα σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε όσες χώρες πλήττονται περισσότερο να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη.
Έτσι, όπως είπε, η Κύπρος θα λάβει ένα σημαντικό μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να συνεχίσει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση. Τόνισε ότι πέρα από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι κυβερνήσεις απάντησαν στην κρίση και με εθνικά μέτρα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυπριακή κυβέρνηση προσέφερε ένα πακέτο στήριξης περίπου 1,7 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, που μετριάζει τον άμεσο αντίκτυπο της κρίσης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Μιλώντας για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυπριακή οικονομία, σημείωσε μεταξύ άλλων τη σημαντική έκθεση στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να κάνει την οικονομία της πιο ανθεκτική μειώνοντας την εξάρτησή της από τον τουρισμό ενώ εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών έχει μειωθεί δραστικά από 25 σε 5 δισ. ευρώ από το 2010, παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετώπισε εν μέρει αυτό το ζήτημα αλλά το νομικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος, Dutch Safety Board, πρώην πρόεδρος, Eurogroup
Την ταχύτερη απόκριση τόσο των κυβερνήσεων των χωρών όσο και της ΕΕ στην τρέχουσα κρίση τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Dutch Safety Board και πρώην πρόεδρος του Eurogroup. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα ταμεία, τα εργαλεία και τα σχέδια που έχουν προετοιμαστεί ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μια συζήτηση, που, όπως είπε, έχει ανοίξει για τα καλά στην Ολλανδία.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα διασυνοριακά ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα των κεφαλαιαγορών σημειώνοντας ότι γίνεται όλο και πιο τεχνοκρατικό το θέμα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι επλήγησαν στην Ευρώπη περισσότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ, γεγονός που σχετίζεται με το ότι το μοντέλο χρηματοδότησης είναι διαφορετικό, με πάνω από το 40% στην ΕΕ να γίνεται μέσω δανεισμού από τράπεζα σε τράπεζα. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση των οικονομιών από τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη και κατά συνέπεια, όπως εξήγησε χρειάζονται καλύτερες, βαθύτερες και πιο ολοκληρωμένες κεφαλαιαγορές.
Κατά την άποψη του κ. Dijsselbloem η ΕΕ έχει μακρά παράδοση ενίσχυσης των θεσμών σε περιόδους κρίσης και αυτό παρακολουθούμε στην τρέχουσα συγκυρία, που δίνει την ευκαιρία προετοιμασίας για μελλοντικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ειδικότερα στον δρόμο που ανοίγεται για να αναδειχθεί το ζήτημα του χρέους σε ενωσιακό επίπεδο. Το βήμα που έγινε εν μέσω κρίσης ήταν σημαντικό, όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι περαιτέρω μέτρα για την ενοποίηση της ΕΕ πρέπει να διατηρούν την έννοια της ευθύνης και της λογοδοσίας και πρέπει τα κονδύλια να δαπανώνται στο πλαίσιο συγκεκριμένων αρχών, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.
Χάρης Γεωργιάδης, αναπληρωτής πρόεδρος, Δημοκρατικός Συναγερμός, τ. υπουργός οικονομικών, Κυπριακή Δημοκρατία
Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά τόνισε Χάρης Γεωργιάδης, τ. υπουργός οικονομικών της Κύπρου και αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφερόμενος σε μια κρίση, που όπως είπε, συμβαίνει μια φορά στα 100 με 200 χρόνια, αλλά παρόλα αυτά εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Αναμένεται μια συρρίκνωση περίπου 5-6% του ΑΕΠ και μια σημαντικότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, αν και όπως τόνισε στις παρούσες συνθήκες οι προβλέψεις είναι δύσκολες.
Χάρης Πουαγκαρέ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Κύπρου
Η πανδημία του ιού Covid-19 σταμάτησε την ανάκαμψη και βύθισε την οικονομία της Κύπρου σε μια βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τον Χάρη Πουαγκαρέ, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, που αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του πραγματικού ΑΕΠ στη χώρα κατά περίπου 5,5% κι ενώ είχε προηγηθεί σημαντική ανάκαμψη τα τελευταία 5 χρόνια, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,6% και με πλεονασματική θέση στον κρατικό προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος σε μια φθίνουσα πορεία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τροχιά μείωσης. Όπως σημείωσε πάντως, οι προοπτικές για το 2021 είναι θετικές, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3% και 4%, με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Μιχάλης Αθανασίου, εκτελεστικός διευθυντής Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων, Τράπεζα Κύπρου
Αισιόδοξος ότι οι τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν τις προκλήσεις, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση που προηγήθηκε, εμφανίστηκε ο Μιχάλης Αθανασίου, εκτελεστικός διευθυντής Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου. Κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει το μοντέλο της bad bank στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εξήγησε όμως ότι αν και χρειάζεται η δημόσια παρέμβαση θα πρέπει να αφήνεται δυνατότητα και στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί. Τόνισε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των τραπεζών είναι ευάλωτος, σε μια συγκυρία που το ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η επίσπευση της ανάκαμψης, ο κλάδος μπαίνει στην κρίση από θέση ισχύος και έδωσε έμφαση στα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου που δείχνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αναφέρθηκε στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής, την οποία οι τράπεζες πρέπει να καλοδεχτούν αλλά και στα μέτρα που έχουν ληφθεί, διαρθρωτικά και διοικητικά, τα οποία καθιστούν το τραπεζικό σύστημα ικανό να στηρίξει την οικονομία, η οποία όπως σημείωσε πρέπει να βρει τρόπο να εξασφαλίσει συνεχή ροή κεφαλαίων. Μίλησε για την απόκριση σε επίπεδο Κεντρικών Τραπεζών και ΕΕ και τόνισε καταληκτικά ότι υπάρχει επίγνωση των προβλημάτων και του τρόπου αντιμετώπισής τους ενώ ο άγνωστος παράγοντας είναι η εξέλιξη των συνθηκών της πανδημίας.
Αθανάσιος Βαμβακίδης, managing director & global head of G10 foreign exchange strategy, Bank of America Merrill Lynch
Οι αγορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία, όπως είπε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, managing director & global head of G10 foreign exchange strategy στη Bank of America Merrill Lynch σχολιάζοντας την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το πρόσφατο διάστημα. Σημείωσε ότι η κατάσταση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο της γενικότερης επίδοσης των αγορών δείχνει ότι το 2020 είναι μια εξαιρετική χρονιά και παρά τη μεγάλη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά.
Σημείωσε ότι υπήρξε μια αρνητική επίδοση τον Μάρτιο, με το σοκ της πανδημίας αλλά έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει, με τις κεφαλαιαγορές να υπεραποδίδουν. Το πρόβλημα με τις αγορές όπως εξήγησε έχει να κάνει με την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας ενώ σχολίασε ως θετική την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Εξάλλου, όπως τόνισε αυτή τη φορά δεν είχε ευθύνη για την κρίση και γι’ αυτό κατάφερε να ανακάμψει πιο γρήγορα από άλλους κλάδους ενώ πρόσθεσε ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει όλους τους τομείς κι αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι ότι υπάρχουν κλάδοι που σ’ αυτή τη συγκυρία εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων.
Η οικονομική ανάκαμψη κατά την άποψη του κ. Βαμβακίδη θα είναι ισχνή μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την προσδιόρισε στο δεύτερο μισό του 2021 ενώ από το 2023 προέβλεψε ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, δεδομένου ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιες εταιρείες θα επιβιώσουν, ποιες θα θιγούν, ποιοι επιχειρηματικοί τομείς θα συρρικνωθούν κ.ο.κ..
Cristina Torrella, senior director, financial institutions, Fitch Ratings
Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κοινές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά στη Νότια Ευρώπη η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών φέρει αξιολόγηση αρνητικών προοπτικών. Υπενθύμισε ότι o oοίκος Fitch υποβάθμισε 13 τράπεζες στην περιοχή και σημείωσε ενδεικτικά ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες έχουν εισέλθει στην κρίση με εξασθενημένους δανειακούς δείκτες, γεγονός που τις καθιστά πολύ ευάλωτες σε καθυστερήσεις, αν και σημείωσε ως θετική εξέλιξη κάποιες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, μέσω τιτλοποιήσεων. Όμως πρόσθεσε ότι η συνέχιση αυτής της διαδικασίας θα αποδειχθεί πρόκληση δεδομένης της αύξησης των πιέσεων από την πανδημία, ανέφερε η Cristina Torrella senior director, financial institutions, Fitch Ratings.
Νατάσα Πηλείδου, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει και αυτός επηρεαστεί από τις συνθήκες της πανδημίας, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου. Έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις, ήτοι συρρίκνωση της οικονομίας και πτώση της ζήτησης, κάτι που έχει ως συνέπεια την κρίση στην αγορά πετρελαίου και ευρύτερα στην ενεργειακή αγορά.
Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
Στην εξέλιξη των τιμών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας για μελλοντικά σενάρια ζήτησης στο φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο των προκλήσεων που αναδύονται στο μέλλον σημείωσε το θέμα των μη ανταγωνιστικών τιμών που μπορεί να παρέχει το φυσικό αέριο σε μία μακροχρόνια παγκόσμια έξαρση της ζήτησης οπότε δεν θα είναι συμφέρον να μεταφέρεται το φυσικό αέριο από πολύ μακριά, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ρωσίας, που μπορεί να διαθέσει μια εναλλακτική ποσότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για μείωση των εκπομπών CO2 ευνοείται η αγορά φυσικού αερίου. Τέλος αναφέρθηκε σε νέους πόρους που έρχονται από την Αυστραλία και άλλες χώρες.
Goran Tinjic, programme manager for southern Europe, World Bank
Τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία επανέλαβε εισαγωγικά στην παρουσίασή του ο Goran Tinjic, programme manager for southern Europe της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η συρρίκνωση εκτιμάται σε 5,2% φέτος, με επιπτώσεις όπως η αύξηση της φτώχειας. Όπως είπε, ο συνδυασμός της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων εκτιμάται ότι θα ωθήσει επιπλέον 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια έως το 2021. Αναφέρθηκε στην απότομη συρρίκνωση της παραγωγής στην Ευρώπη κατά 8,3% το πρώτο εξάμηνο, σε ετήσια βάση, με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 7,5% φέτος. Μιλώντας για τις προοπτικές της Κύπρου, σημείωσε ότι προβλέπεται ανάκαμψη το 2021 σε ένα εύρος 1,1-3,3%. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες: τη διάρκεια της πανδημίας, τη διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου, πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ικανότητα των κυβερνήσεων να βλέπουν την ανάκαμψη ως ευκαιρία συνεχίζοντας τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον βαθμό εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια μικρή οικονομία όπως η κυπριακή, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αναμένεται να παρουσιάσει βραδύτερη ανάκαμψη από την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός εάν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προ-Covid-19 διαρθρωτικών προκλήσεων, σύμφωνα με τον κ. Tinjic, που αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Keywords
θαλασσα, παντα, μεσογειος, bank of america, cyprus, europe, test, john, economist, αεπ, κυπρος, εκλογες, ηπα, νέα, ελλαδα, σημαίνει, london, school, lse, hellenic, επιρροή, διλήμματα, esm, τραπεζες, ΕΚΤ, dutch, αναδιαρθρωση, χρεος, global, head, exchange, σοκ, fitch, ήτοι, πετρελαιο, world, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, ήτοι, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αεπ, αυστραλια, βημα, δανεια, εργαλεια, ηπα, θεμα, κινα, κυπρου, οικονομια, ολλανδια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, το βημα, υφεση, φτωχεια, φυσικο αεριο, cyprus, economist, test, αγνωστος, αγορα, αυξηση, αρχιτεκτονικη, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, διλήμματα, δειχνει, διχτυα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκτιμηση, εν μερει, εννοια, εργα, εξελιξη, εξοδα, επιρροή, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, ζωνη, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κρατικο, λογια, μακρια, μειωση, παρουσιαση, περιβαλλον, πετριδης, ροη, προβληματα, πωλησεις, ρολο, συζητηση, σειρα, σοκ, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, τρια, φυσικο, φορα, ψηφιακο, κωνσταντινος, αγορες, ασφαλεια, bank of america, exchange, dutch, εξαρτηση, εμφαση, ενωση, esm, europe, global, john, head, χωρα, london, μια φορα, πακετο, παιχνιδι, school, σημαίνει, σπυρος, τραπεζα, θανος, θετικα, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα