Τα 71 έργα του ΔΕΣΦΑ για καλύτερο φυσικό αέριο
Όπως αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα αποσκοπούν στην αύξηση της δυναμικότητας και της ευελιξίας του συστήματος, καθώς και στην αποσυμφόρηση κρίσιμων τμημάτων του Συστήματος, εξασφαλίζοντας τη
Παράλληλα, αποσκοπεί στην επέκταση του δικτύου μεταφοράς, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο νέες περιοχές και αγορές, μεταξύ άλλων μέσα από την ανάπτυξη των έργων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας. Επίσης, σύμφωνα με τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για την απανθρακοποίηση, περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα που προετοιμάζουν το ΕΣΦΑ για την εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων, με έμφαση στο υδρογόνο. Στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
· Νέος αγωγός Καρπερή-Κομοτηνή: Ο νέος αγωγός μήκους 215 χλμ., που θα συνδέει την Καρπερή με την Κομοτηνή, θα αναπτυχθεί παράλληλα με την υφιστάμενη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή. Στόχος του είναι να ενισχύσει την ικανότητα του συστήματος για αυξημένες ροές αερίου μεταξύ Βορρά και Νότου, αντιμετωπίζοντας τα σημεία συμφόρησης και εξασφαλίζοντας σταθερή πρόσβαση σε νέα σημεία εισόδου και εξόδου του συστήματος. Ο αγωγός είναι έτοιμος να δεχθεί υδρογόνο, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν και το επιτρέψουν, μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον με το έργο ανάπτυξης του δικτύου (backbone) H2 στην Καρπερή και να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου στο ανατολικό τμήμα του δικτύου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2027.
· Αγωγός Νέα Μεσήμβρια – Εύζωνοι – Γευγελή: Το έργο στοχεύει στη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και πρόκειται να συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας για τη γειτονική χώρα, αυξάνοντας τη χρήση των υποδομών του ΕΣΦΑ, και να συνεισφέρει στην αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος. Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα συμβάλει στη διεύρυνση της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή, εξασφαλίζοντας σε πιο πολλούς χρήστες πρόσβαση στο ΕΣΦΑ, ενώ θα συντελέσει και στη μείωση των χρεώσεων συστήματος λόγω της μεγαλύτερης χρήσης των εγχώριων υποδομών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.
· Αγωγός Υψηλής Πίεσης Δυτικής Μακεδονίας: Ένα σημαντικό έργο υπό υλοποίηση είναι ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μήκους 160 χλμ. προς τη Δυτική Μακεδονία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2025. Σε επόμενη φάση, ο αγωγός θα μπορεί να υποστηρίζει και τη μεταφορά υδρογόνου (hydrogen-ready) και ενδέχεται να συνδεθεί με τον ελληνικό διάδρομο υδρογόνου (Dedicated H2 Backbone), αποτελώντας μέρος του δικτύου διακίνησης ανανεώσιμων αερίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
· Προβλήτα Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα: Η νέα προβλήτα Small Scale LNG (ssLNG) στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπει τη φόρτωση LNG σε μικρότερα πλοία. Αυτά τα πλοία θα προμηθεύουν με LNG άλλα πλοία (π.χ. φορτηγά, επιβατηγά) κυρίως στον Πειραιά και ενδεχομένως σε άλλα λιμάνια. Τα μεγαλύτερα πλοία θα μεταφέρουν LNG σε δορυφορικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, είτε σε λιμάνια (όπως της Πάτρας, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα Poseidon Med II), είτε σε εκτός δικτύου εγκαταστάσεις όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου κρίνεται εφικτή, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, μέσω εικονικών αγωγών, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο σε νέες περιοχές και αγορές.
· Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς την Πάτρα: Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στη σύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) με το ΕΣΦΑ, με πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100%, σε εναρμόνιση με το σχέδιο απανθρακοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2027.
· Σταθμός Συμπίεσης στην Κομοτηνή: Πρόκειται για καίρια υποδομή που θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου κόμβου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της περιοχής. Ο σταθμός θα αυξήσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονται δυτικά και ανατολικά της Κομοτηνής, σε συνέχεια της σύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης με το ΕΣΦΑ και άλλων έργων της περιοχής. Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τμηματικά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2025.
· Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά: Ο σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά Φαρσάλων είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΔΕΣΦΑ, καθώς εξασφαλίζει την υδραυλική επάρκεια του ΕΣΦΑ λόγω των αυξημένων ροών αερίου από Βορρά προς Νότο, σε συνέχεια της λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ και της σύνδεσής του με το ΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια. Η ένταξη του στο σύστημα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025.
· Σταθμός Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP στη Ν. Μεσημβρία (Booster Compressor): Αυτή η επένδυση επιτρέπει τη λειτουργία πλήρους αμφίδρομης ροής στο σημείο διασύνδεσης των αγωγών TAP και ΕΣΜΦΑ. Ο σταθμός θα διαθέτει 2 μονάδες ισχύος 1,1 MW και 1 μονάδα 3,3 MW, χωρίς εφεδρική χωρητικότητα, καλύπτοντας ροές από πολύ χαμηλά επίπεδα έως 10 εκατ. Nm³ ανά ημέρα. Τον Δεκέμβριο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Παράλληλα, στο νέο ΔΠΑ περιλαμβάνονται νέα έργα συνολικής αξίας 18,98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,77 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και την προετοιμασία του ΕΣΦΑ για την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο αγωγός υδρογόνου Αμύνταιο-Κομνηνά, κόστους 13 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα μεταφέρει 100% υδρογόνο μέχρι τον σταθμό εισόδου στα Κομνηνά, όπου θα συνδέεται με τον αγωγό υψηλής πίεσης. Επίσης, περιλαμβάνεται η πιλοτική εγκατάσταση έγχυσης υδρογόνου στο νέο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, που θα χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις ασφαλούς έγχυσης μειγμάτων υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο.
Το άρθρο Τα 71 έργα του ΔΕΣΦΑ για καλύτερο φυσικό αέριο εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Ποια επιδόματα αυξάνονται
- Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 880 ευρώ από 1η Απριλίου
- Χάος φοροδιαφυγής: Η Γαλλία ενισχύει την επιθετική της πολιτική – Τεχνητή νοημοσύνη και νέες μονάδες ελέγχου στο στόχαστρο
- Υπερυπολογιστής Δαίδαλος: Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο Κέντρο Δεδομένων στο Λαύριο
- Προσωρινός δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Νούρι Ασλάν
- Από Ginger Communications και Formaika exclusive event H&M
- Νέα έρευνα Focus- Bari 2025: Πρώτη ξανά η Lifo
- Όταν η παιδική φτώχεια γίνεται καθημερινότητα στη… Σουηδία
- Ηλεκτροκίνηση: Η BYD θέλει 800.000 πωλήσεις οχημάτων εκτός Κίνας – Η… παράκαμψη των αμερικανικών δασμών
- Σε 13 ΑΦΜ η παράδοση βιομηχανικής ντομάτας για την συνδεδεμένη 2025
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Τα 71 έργα του ΔΕΣΦΑ για καλύτερο φυσικό αέριο
- ΔΕΣΦΑ: Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 1,37 δισ. ευρώ
- Η Κομισιόν θέτει σε εφαρμογή τo σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
- Τέλος η εκτροπή των οχημάτων με την επαναλειτουργία της γέφυρας Αξιού
- Μ. Βέμπερ: Σε κίνδυνο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου
- Σύσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
- Στη Γροιλανδία την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βαν
- Επιμελητήριο Κυκλάδων: Στρατηγικό σχέδιο επανεκκίνησης για Σαντορίνη και Κυκλάδες
- Μουσείο Ακρόπολης: Μουσικός περίπατος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
- Σούπερ μάρκετ: Αναρτήθηκαν νέα ταμπελάκια για προστασία του καταναλωτή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιώργος Γαβρήλος: Εκτός πραγματικότητας και των κοινωνικών αναγκών οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό
- Lamda Development: Αύξηση 71% στα καθαρά κέρδη στα €46 εκατ. το 2024
- Μισθολογικό χάσμα: Οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται 12,7% λιγότερο από τους άνδρες
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πότε θα φτάσει σε ανθρώπινο επίπεδο – Τι εκτιμά ο Ελληνας CEO της DeepMind
- Κυκλάδες: Ελληνικό νησί τραβά τα φώτα της δημοσιότητας – Παγκόσμια προβολή από ξένα ΜΜΕ
- Αδριατική: 24ωρη προειδοποιητική απεργία στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία μεταξύ 2-3 Απριλίου
- Οι Eλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού χαιρετίζουν την απόφαση Δένδια για τη συμμετοχή τους στα εξοπλιστικά προγράμματα
- Alibaba – BMW: Η στρατηγική συμμαχία για την τεχνητή νοημοσύνη στα αυτοκίνητα της Κίνας
- Carsten Intra (CEO VW): «Η παράδοση συναντά το μέλλον στο νέο Transporter της»
- Στα 880 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός – Από πότε ισχύει η αύξηση (πίνακες + pics)