Τα εναλλακτικά καύσιμα στην τσιμεντοβιομηχανία θα ελέγχονται από εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων

Τη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση της σωστής χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε σύσκεψη κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο, την περασμένη Τετάρτη, ο αν. υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, επισκόπησε το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τα επιστημονικά δεδομένα και ενέργειες της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και της επιχείρησης. Τόνισε δε, πως από τον Μάρτιο του 2017 «έχουμε πολλαπλασιάσει τους προβλεπόμενους ελέγχους

και όλες τις σχετικές ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος».
Εξάλλου, το ΥΠΕΝ αναμένεται να καταθέσει σήμερα (Πέμπτη) στους συμμετέχοντες φορείς, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα σχετικά δεδομένα, αλληλογραφία και αποτελέσματα μετρήσεων, ενώ ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως θα επιδιώξει να συζητηθεί το ζήτημα των εναλλακτικών καυσίμων, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Οι προτάσεις του υπουργείου
* Αναθεώρηση άμεσα (εντός Μαΐου) του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών, στο οποίο θα προβλέπεται η συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το θέμα και παρακολούθηση όλες της διαδικασίας παραγωγής, μεταφοράς και αξιοποίησης (συναποτέφρωσης) RDF. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο θα περιλαμβάνεται εξαπλασιασμός των μετρήσεων και των αναλύσεων των διοξινών και φουρανίων, καθώς και η λειτουργία on line συστημάτων μετρήσεων αέριων ρύπων με ελεύθερη πρόσβαση για τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ενημέρωσε ότι ολοκληρώνει την έρευνα για την τοποθέτηση οργάνων συνεχούς δειγματοληψίας για διοξίνες και φουράνια.
* Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ (Πράσινο Ταμείο) μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα «για να διαπιστώσουμε τις πηγές διάφορων οσμών και ατμοσφαιρικών ρύπων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».
* Συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου τοπικά, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις εθνικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από το ΥΠΕΝ. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετάδοσης πληροφορίας και γνώσης και αλληλοενημέρωσης σε μία κοινή βάση όλων των κοινωνικών εταίρων, για τη λειτουργία της επιχείρησης και της περιβαλλοντικές παραμέτρους, «για να μην υπάρχουν μοναχικές πορείες και κρυφά σημεία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αν. υπουργός.
* Οργάνωση νέας τυπικής δειγματοληψίας κατά τα προβλεπόμενα, από την επιχείρηση και την Περιφέρεια, στην οποία να παρίστανται κοινωνικοί εταίροι, όπως το ΤΕΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να διασφαλιστεί ότι και η κοινωνία αλλά και η πολιτεία (ΥΠΕΝ) θα έχει στην διάθεσή τους θεσμικές πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτού του φορτίου RDF.
* Υποστήριξη της πρότασης της Περιφέρειας για διεύρυνση του συστήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ένταξης της πρότασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
* Πρόσκληση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόλου, σε ειδική συνεδρίαση του ΤΕΕ και σε συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου, «ώστε να κλείσει το κενό πληροφόρησης και να υπάρχει πλήρη εικόνα στους φορείς του Βόλου».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα