Το «φαινόμενο Λομβαρδίας» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: Λύση η μεταφορά ασθενών σε άλλους χώρους;

Αποσυμφόρηση νοσοκομείων με επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή ακόμα και ξενοδοχείων για να μεταφερθούν σε αυτά οι ασθενείς που η υγεία τους έχει βελτιωθεί και περιμένουν να βγει αρνητικό το PCR, προκρίνουν γιατροί και νοσηλευτές.
Με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων στη Βόρεια Ελλάδα να είναι στο «κόκκινο» και την πίεση λόγω των αυξημένων

κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται, γιατροί και ειδικοί ζητούν αποσυμφόρηση των νοσοκομείων για τα περιστατικά που έχουν καλή πορεία και περιμένουν να βγει αρνητικό το τεστ ώστε να πάρουν εξιτήριο.
Ορισμένοι προκρίνουν την επίταξη ξενοδοχείων, ενώ άλλοι την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων για τα εν λόγω περιστατικά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, συμφωνεί με την απομόνωση των ασθενών εφόσον το κρίνουν οι γιατροί και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία κι όχι σε ξενοδοχεία.
«Εφόσον οι γιατροί κρίνουν ότι δεν χρήζουν νοσηλείας, θα μπορούσαν οι ασθενείς να πάνε σε έναν χώρο προκειμένου να είναι σε απομόνωση μέχρι να βγει το τεστ αρνητικό. Αν όμως χρήζουν νοσηλείας, θα πρέπει να είναι σε νοσοκομειακό χώρο με ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Γιατί έχουμε δει περιστατικά τα οποία ενώ είναι καλά, από τη μία στιγμή στην άλλη “βαραίνουν”. Αλλά όμως έχουμε πολλά περιστατικά που πήγαν σπίτι τους και επέστρεψαν στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση ή και που μένουν σπίτι τους και επιβαρύνθηκε η υγεία τους εκ των υστέρων» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Γιαννάκος ζητώντας την επίταξη των νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα «κι όχι να παίζουμε την τύχη των ασθενών και να τους βάλουμε σε ξενοδοχεία».
«Ζούμε το φαινόμενο των νοσοκομείων Λομβαρδίας»
Ο Δημήτρης Γάκης, γιατρός-χειρουργός, πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ και πρώην διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο, θεωρεί απαραίτητη την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ειδικά για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι πάνε πολύ καλά και θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία έως ότου βγει αρνητικό το τεστ, αντί να επιστρέφουν στο σπίτι τους.
«Τα νοσοκομεία, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι εστίες υπερμετάδοσης και παράλληλα έχουν διαλύσει όλες τις κλινικές. Για παράδειγμα, όλο το Ιπποκράτειο έχει συρρικνωθεί σε τρεις ορόφους στο παλαιό «Αγία Σοφία». Εκεί είναι όλες οι κλινικές του Ιπποκρατείου για όλα τα άλλα νοσήματα, δηλαδή παθολογικά, χειρουργικά, μεταμοσχεύσεις, αγγειοχειρουργικά κ.ά. και όλο το υπόλοιπο κτίριο έχει γίνει νοσοκομείο COVID-19. Ζούμε το φαινόμενο “των νοσοκομείων Λομβαρδίας”, έχουν φορτωθεί πολύ τα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Γάκης.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται σε έρευνα ευρείας κλίμακας που είχε γίνει στην Κίνα όπου αποδείχτηκε με κυτταροκαλλιέργειες ότι άτομα που είχαν νοσήσει και είχαν βελτίωση της κλινικής εικόνας, παρόλο που είχαν θετικό PCR, δεν μετέδιδαν τον ιό.
Όπως εξήγησε ο ειδικός, «κρατούν ένα άτομο στο νοσοκομείο μέχρι να αρνητικοποιηθεί η PCR» γιατί δεν ξέρουν -και δεν μπορούν να τσεκάρουν- ότι παρότι έχει θετικό PCR, αλλά βελτιωμένη κλινική εικόνα, δεν συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.
«Αυτό το έβγαλαν οι Κινέζοι όταν έκαναν μια μεγάλη έρευνα με 10 εκατομμύρια τεστ στη Γουχάν όπου παρατήρησαν ότι άνθρωποι που είχαν θετική PCR μετά τη νόσηση, έκαναν καλλιέργεια των ιών και οι ιοί δεν αναπτύσσονταν, άρα δεν ήταν δραστικοί. Εδώ δεν μπορούν να κάνουν κυτταροκαλλιέργειες» συμπλήρωσε ο κ. Γάκης.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα