Το Κυπριακό και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στο πρώτο μέρος του debate για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι, Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής πήραν μέρος σε debate (δημόσια συζήτηση), η οποία έγινε στο ΡΙΚ και μεταδόθηκε ζωντανά και από τους παγκύπριους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πέντε δημοσιογράφοι από τα τηλεοπτικά κανάλια ΡΙΚ,

ΑNT1, TV-One, Sigma και Alfa έθεσαν ερωτήσεις για το Κυπριακό, τους υδρογονάνθρακες, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση. Κυπριακό και υδρογονάνθρακες ήταν τα θέματα στο πρώτο μέρος της συζήτησης.
Προσερχόμενοι για τη συζήτηση οι πέντε υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από ένα νηφάλιο διάλογο, οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να εκθέσουν τους οραματισμούς τους και η κυβέρνηση τα επιτεύγματα της, που επιτεύχθηκαν με τις θυσίες του λαού και σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις. Απαντώντας σε επικρίσεις ότι δεν αποδέχθηκε δεύτερο debate, είπε ότι στόχος ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο για ανάπτυξη θέσεων.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα για ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση και να δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση.
Μακάρι να είχαμε περισσότερα debate , δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει το όραμα του και το συμβόλαιο με το λαό για λύση του Κυπριακού και επανασχεδιασμό της οικονομίας προς όφελος όλων. Ανέφερε ότι στόχος του είναι ένας έντιμος πολιτικός λόγος για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα για παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο και ευχήθηκε πολύ σύντομα να υπάρχουν περισσότερα debate.
Ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως είναι μια πρώτη και τελευταία ευκαιρία για τους πολίτες να διαμορφώσουν τελική άποψη, ώστε και οι αναποφάσιστοι να προσέλθουν στις κάλπες.
Στην διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μια νέα διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, αλλά ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί καθώς παραμένουν διαφορές, παρά τις συγκλίσεις. Σε ότι αφορά τις προτάσεις, που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «ήταν με την προϋπόθεση ότι τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα και την αίρεση αποδοχής προνοιών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που δεν έγινε». Ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε την άποψη ότι οι προτάσεις του παραμένουν στο τραπέζι.
«Δεν χάσαμε καμία ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, διότι η διάσκεψη απέτυχε, λόγω της τουρκικής επιμονής σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα». Σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την εμπλοκή κολοσσών, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη εκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ. «Θα ήμουν ανεύθυνος, αν κατέθετα δημόσια τι μέτρα θα πάρουμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στην κυπριακή ΑΟΖ». Για τον East Med διερωτήθηκε κατά πόσον η εμπλοκή τόσων χωρών είναι για το θεαθήναι.
Απόσυρση προτάσεων, που έγιναν από Χριστόφια και Αναστασιάδη, θα ζητήσει, όπως δήλωσε, εφόσον εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Αλίμονο, εάν διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού, που θα περιλαμβάνει απαράδεκτες πρόνοιες και θα οδηγήσουν σε λύση, που δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο λαός», είπε.
Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα διεκδικήσει εκείνα που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι «ταυτίζονται οι θέσεις Αναστασιάδη – Μαλά». Επίσης, δήλωσε πως οι εκλογές αυτές «είναι δημοψήφισμα, διότι θα διαφανεί, αν θα συνεχίσουμε με τις τέσσερις ελευθερίες, τους έποικους ή αν θα διεκδικήσουμε λύση που θα αποδεχτεί ο κυπριακός ελληνισμός. Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε αυτές τις εκλογές».
Ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε πως η Κύπρος οδηγείται σιγά-σιγά προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. «Και το άκουσα και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι τα προβλήματα της Τουρκίας με τη Συρία θα τα κληρονομήσουμε; Γιατί φάσκουμε κι αντιφάσκουμε με το τι επιδιώκουμε είτε με τις νέες στρατηγικές είτε με σχοινοβασίες; Αν δεν λύσουμε τάχιστα το Κυπριακό, θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε. Επίσης, ανέφερε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός πιστεύει πως η ευκαιρία που μας δόθηκε πρέπει να επανενεργοποιηθεί». Ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά «έχασε την ευκαιρία για λύση».
Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις «έχουμε ικανοποιήσει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις και έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που πραγματικά να επανενώνει την Κύπρο και να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δεν υπάρχει, είπε ο κύριος Λιλλήκας, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία «με σωστό περιεχόμενο».
Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ερωτηθεί ο κυπριακός Ελληνισμός τί μοντέλο λύσης επιθυμεί και να δοθεί λαϊκή εντολή. «Και με βάση αυτή τη λαϊκή εντολή να απευθυνθούμε στη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού, όπως σεβάστηκε το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit», ανέφερε.
Ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η Ομοσπονδία είναι μορφή διχοτόμησης. «Σαράντα τρία χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, όχι ιδιωτική διαφορά», είπε. Επεσήμανε πως η Τουρκία και με την εισβολή στη Συρία δείχνει συνεχώς το αληθινό της πρόσωπο. Η Τουρκία είναι η αιτία, που δεν λύθηκε το Κυπριακό, δήλωσε. Ο κ. Χρίστου είπε ότι το Ε.ΛΑ.Μ. θα περιμένει τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και έπειτα θα πάρει απόφαση για περαιτέρω κινήσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα