Το μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» στο νησάκι-σύμβολο του πόνου και της απομόνωσης

Με νότες και χρώματα, από ένα ξεχωριστό μουσικό έργο που «γέννησε» ο πόνος αλλά και η θέληση για ζωή, «πλημμύρισε», το βράδυ της Τετάρτης, το νησάκι της Σπιναλόγκας. Ενας εμβληματικός τόπος που, επί σειρά ετών, αποτέλεσε σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, άνοιξε τις πύλες του, καθώς στο νησί που είχε φωταγωγηθεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη, πλαισιωμένο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μέσα από το μουσικό έργο που παρουσιάστηκε

«ξαναγεννήθηκαν» ιστορίες, περιστατικά και εικόνες εγκλείστων στο μικρό νησί.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τους τοπικούς φορείς, ώστε η Σπιναλόγκα να διεκδικήσει την ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού για ένταξη του χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρθηκε, σε σύντομο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ενώ παράλληλα στάθηκε και στις δράσεις του Υπουργείου για τη διάσωση και αναστύλωση κτισμάτων στη Σπιναλόγκα.
Στο έργο που πραγματοποιούν στο νησί οι τοπικές υπηρεσίες αναφέρθηκε, σε χαιρετισμό της, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ενώ στη στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις πολιτισμού αναφέρθηκε σε χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης, Πελαγία Πετράκη.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που διαχρονικά έγιναν για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.
«Απόψε εδώ, σε αυτόν τον εμβληματικό τόπο, η ιστορία της Σπιναλόγκας γράφεται ξανά, μέσα από την πολύχρονη- συντονισμένη και δύσκολη προσπάθεια που ανέλαβε ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των τοπικών φορέων, προκειμένου να συμπεριληφθεί το νησί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Ζερβός.
«Το θέμα λοιπόν ωρίμασε. Και ωρίμασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το εξαιρετικό μουσικό έργο που θα ακουστεί σ’ αυτόν εδώ τον βράχο, που τα αποτυπώματα του ανθρώπινου πόνου είναι πρόσφατα και ορατά» τόνισε ο δήμαρχος.
Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η συναυλία γέμισε από νωρίς από κόσμο που μεταφέρθηκε στο νησί με τουριστικά σκάφη που είχαν παραχωρήσει δωρεάν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια θέση είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί στη λίμνη του Αγίου Νικολάου και στην Ελούντα.
Την ερμηνεία των ρόλων της μουσικής παράστασης είχαν αναλάβει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον ρόλο του Απόκοπου ο Κρητικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς.
Η ενορχήστρωση του έργου ήταν του Δημήτρη Μπουζάνη, τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι σολίστες παραδοσιακών οργάνων, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης και Νεκτάριος Σταματέλος.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αννα Καραγιαννάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα